Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

Pienien maaseutukuntien ja rikkaan Kauniaisten eläke-erot ovat jopa kymmeniä prosentteja.

10.11.2018 9:45

Keskimääräisten eläkkeiden summissa on suuria kuntakohtaisia eroja. Suurimmat keskieläkkeet maksetaan isoissa kaupungeissa, pienimmät maatalousvoittoisissa pienissä kunnissa.

Viime vuonna pienintä tuloa saivat eläkeläiset pienessä eteläpohjanmaalaisessa Isojoen kunnassa. Eläke jäi 1 192 euroon. Suurituloisten asuinpaikkana tunnetussa Kauniaisissa keskieläke oli 3 015 euroa. Espoossa eläkkeet olivat maan toiseksi korkeimpia eli 2 249 euroa.

Tiedot käyvät ilmi Eläketurvakeskuksen viime vuotta koskevasta, juuri julkaistusta tilastosta.

Kaikkiaan eläkeläisten kokonaiseläke oli keskimäärin 1 656 euroa kuukaudessa. (Kaikkien kuntien keskieläkkeet löytyvät jutun lopusta listalta. Oman kunnan tietoja voi hakea hakutoiminnolla.)

Pienten eläkkeiden paikkakuntia oli kaikkiaan eniten Pohjanmaalla. Isojoen lisäksi niitä olivat Soini, Merijärvi ja Karijoki.

Eläkkeet olivat jopa 30–40 prosenttia pienempiä Pohjanmaan pienissä kunnissa kuin pääkaupunkiseudulla.

Keskieläke kuvaa Suomessa asuvien, työeläkettä tai Kelan eläkettä saavien keskimääräistä kuukausieläkettä, jossa ei ole esimerkiksi osa-aikaeläkettä tai muita eläkemuotoja.

Se, että juuri monissa Pohjanmaan pikkukunnissa on pienet eläkkeet, voi johtua monista tekijöistä. Syynä voi olla esimerkiksi se, että kunnat ovat maatalousvaltaisia ja maatalousyrittäjien eläkkeet melko pieniä. Tai kunnassa voi olla suhteellisen paljon työkyvyttömyyseläkkeensaajia.

Naisilla 398 pienempi eläke

Tilastojulkaisusta käy ilmi myös se, että vuoden 2017 lopussa vanhuuseläkkeensaajia oli 1 470 177. Väestötasolla se tarkoittaa, että noin joka neljäs Suomessa asuva saa jotakin eläkettä.

Työeläkkeitä maksettiin 27 miljardia euroa ja Kelan eläkkeitä 2,4 miljardia euroa. Eläkeläisten osuus väestöstä on kasvanut tasaisesti väestön ikääntyessä ja vanhuuseläkettä saavien määrän kasvaessa. Omaa eläkettä saaneiden osuus 16 vuotta täyttäneestä väestöstä oli 32,2 prosenttia.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Kaikista eläkkeensaajista 55 prosenttia oli naisia. Työeläkkeissä näkyy naisten ja miesten työurien ero menneinä vuosikymmeninä: Miehistä 68 prosenttia sai vain työeläkettä, naisista 54 prosenttia.

Miesten keskimääräinen vanhuuseläke oli 1 874 euroa, naisten 1 476 euroa. Eroa on siten 398 euroa.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?