Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö

Kirkkonummen Neste Oil Express -asemalla torstaina tankannut satunnainen autoilija on saattanut hyvinkin hieraista silmiään.

Upinniementien Neste Expressillä diesel oli kalliimpaa kuin 95-bensa.­

9.11.2018 8:30

Asemalla myytiin diesel-polttoainetta hintaan 1,519 euroa, kun bensiinin hinta oli matalampi, 1,509 euroa.

Hinnat käyvät ilmi Polttoaine.net-sivustolta, jonka tiedot perustuvat kuluttajien tekemiin ilmoituksiin. Sivuston mukaan eri puolilta Suomea löytyy useita jakeluasemia, joilla dieselin hinta on hyvin lähellä 95E10-bensiinin hintaa – osassa asemista dieselin hinta on käynyt jopa bensan hintaa korkeammalla.

Asetelma oli harvinainen, sillä Suomessa diesel on perinteisesti ollut bensiiniä halvempaa muun muassa kevyemmän verotuksen takia. Bensiinin ja dieselin hintaeron kaventumisesta kertoi keskiviikkona Helsingin Uutiset.

Neste Express Upinniementiellä Kirkkonummella diesel maksoi enemmän kuin 95-bensiini.­

”Ihan heti en uskonut”

Lohjalainen Juha Helenius tankkasi torstaina dieseliinsä Kirkkonummen Upinniementien Nesteellä, jossa diesel maksoi yllättäen sentin enemmän kuin ysivitonen. Ei ollut aikaa nirsoilla.

– Valo paloi, piti tankata, joten vedin ylös kaistalle, Helenius naurahtaa.

– Ihan heti en uskonut, kun näin, mutta onhan näin joskus käynyt. Sinällään aika törkeätä, Helenius kommentoi polttoaineensa eli ”menovetensä” hintaa.

Heleniuksen omassa taloudessa on kaksi autoa, dieselkäyttöinen ja bensiinimoottorinen.

Lohjalainen Juha Helenius ei ollut innoissaan näkemistään hinnoista.­

– Rouva käyttää yleensä dieseliä, koska hänellä on pitemmät työmatkat kuin minulla, Helenius kertoo.

– Ja onhan se niinkin, että ei Suomessa tavara liiku ilman dieseliä, Helenius lisää yleisellä tasolla.

”Hintoja täysin mahdoton ennustaa”

St1:n toimitusjohtaja Mika Wiljanen kertoo Taloussanomille, että dieselin maailmanmarkkinahinta ylitti bensiinin maailmanmarkkinahinnan lokakuun alkupuolella.

– Vaikka polttoaineiden hinnat ovat lähentyneet toisiaan jo jonkin aikaa, on käytännössä täysin mahdoton ennustaa, mitä hinnoille tapahtuu, Wiljanen sanoo.

Wiljanen muistuttaa, että loppukuluttajahintoihin vaikuttavat muun muassa raakaöljyn hinta, lopputuotteiden maailmanmarkkinanoteeraukset, euron ja dollarin kurssi, paikalliset kuljetukset, varastointi, verot, arvonlisävero ja paikallinen kilpailu.

Polttoaineen kuluttajahintaan vaikuttaa myös raakaöljyn herkkä reagointi maailmanpolitiikkaan. Marraskuun alussa voimaan astuivat Yhdysvaltojen asettamat Iran-pakotteet: presidentti Donald Trump vaati, että Yhdysvaltojen liittolaismaat lopettavat öljyn tuomisen Iranista kuun alkuun mennessä.

Tavallisella diesel-autoilijalla tai muillakaan kuluttajilla ei Wiljasen näkemyksen mukaan ole syytä olla huolissaan hintojen karkaamisesta.

– En usko, että hinnoissa tapahtuu mitään radikaalia.

Katso alla olevasta taulukosta, millä asemilla diesel oli bensaa kalliimpaa:

Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen tästä.

Taustalla bensiinin liikajalostaminen ja suuret varastot

Neste Oilin energia-asiantuntijan Lauri Kärnän mukaan pohja hintojen lähentymiselle luotiin jo kesällä. Silloin bensiiniä jalostettiin liikaa, ja sitä jäi varastoon paljon, mikä vaikutti hintaan.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että aktiivinen huoltosesonki öljynjalostamoilla ympäri maailmaa on päättymässä. Niiden yhteydessä ilmenee yleensä jonkinlainen tuotantopiikki. Jää nähtäväksi, muuttaako päättyvä huoltosesonki kysynnän ja tarjonnan tilannetta jollain tavoin, Kärnä sanoo.

Jos jalostamot onnistuisivat vahvistamaan dieselintuotantoaan, varastot kasvaisivat ja dieselin hinta laskisi.

Dieselin ja bensiinin hinnat seuraavat siis isommassa mittakaavassa raakaöljyn hintaa. Esimerkiksi Saudi-Arabia ilmoitti jo loppukesästä tuottaneensa öljyä ennätyksellisen määrän, ja joutuu nyt rajoittamaan myyntiään.

Samaan aikaan Venäjän öljyntuotanto puskee maksimitasolla, samoin Yhdysvalloissa tuotanto on kasvanut yläkanttiin.

Kärnän mukaan osa asiantuntijoista arvioi, että kysyntä ylittää tarjonnan ensi vuoden alkupuolella. Toiset, esimerkiksi Yhdysvaltain energiaministeriö EIA taas arvioivat, että varastotasot nousevat.

– On hyvin vaikea sanoa, mitä lähitulevaisuudessa tapahtuu. Vanha hyvä neuvohan on se, että paras ennuste huomisen päivän hinnoille on tämän päivän toteutuneet hinnat, Kärnä sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?