Näillä alueilla asunnot viedään käsistä – Timo Soinin asuinalue yksi halutuimpia - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näillä alueilla asunnot viedään käsistä – Timo Soinin asuinalue yksi halutuimpia

Trendikäs kaupunginosa Kallio Helsingissä ja vähemmän trendikäs Timo Soinista tunnettu Espoon Iivisniemi ovat pääkaupunkiseudun halutuimpia asuinalueita, Taloussanomien selvitys osoittaa.

8.11.2018 7:40

Asuntojen myyntiajat paljastavat isoja eroja alueiden välillä, mikä kertoo muuttoliikkeestä johtuvasta asuntojen kysynnästä. Maaseudulla rakkaudella pidettyjä viihtyisiä omakotitaloja seisoo jopa vuosia myymättä, Taloussanomat kertoi maanantaina.

Suurten kaupunkien himoituilla asuinalueilla parhaat asunnot viedään sen sijaan käsistä jopa alle viikossa. Taloussanomat selvitti, missä kunnissa ja postinumeroalueilla myyntiajat ovat valtakunnan lyhimpiä. (Katso taulukot jutun lopussa).

Selvityksessä myyntiaika kertoo, kauanko asunto tai kiinteistö on ollut julkisessa myynnissä Oikotien palvelussa. Ilmoituksen poistuminen palvelusta ei välttämättä tarkoita siitä, että asunto on myyty.

Trendikäs kaupunginosa Kallio Helsingissä on Suomen halutuin asuinalue myyntiajoilla mitattuna. Kärkisijaa selittävät pienet, sijoittajien himoitsemat asunnot keskustan ytimessä.

Pääkaupungin muita haluttuja alueita ovat Taka-Töölö, Pohjois-Haaga Meilahti ja Vallila. Vallilaan on alkanut valua kysyntää viereisen Kallion ylikuumenemisen takia.

Poiminnat ovat Oikotien tilastosta, jossa on noin 513 000 asuntokohdetta. Ne olivat olleet myynnissä viimeisen viiden vuoden aikana. Aineistosta poistettiin alle 20 myyntikohteen alueet ja ennakkomyynnissä olevat uudiskohteet.

Kohde on voinut olla myynnissä jo aiemmin ja myös jaksoissa, joten tilastossa kummittelee jonkin verran myös vaikeasti myytäviä, välittäjältä toiselle kiertäneitä kohteita.

Asunnot myydään näillä alueilla nopeasti siksi, että neliöitä ei ole ylenpalttisesti ja hintataso on helsinkiläisittäin vielä kohtuullinen.

Helsingin Kalliossa olevasta 43 neliön asunnosta pyydetään 220 000 euroa. Kaksio on tilastollisesti nopeimmin myyntiin menevä asuntotyyppi Suomessa. Huolella remontoidun asunnon myyntiä hidastanee hieman se, että putkiremonttia ei ole vielä tehty.­

Kalliossakin vaihtelu on suurta. Keskimääräistä myyntiaikaa (33 päivää) nostavat asunnot taloyhtiöissä, joihin on tulossa putkiremontti. Niitä on paljon, kiinteistönvälittäjät kertovat. Hinnoissa alkaa muutoinkin tulla kipuraja vastaa, mikä on hieman pidentänyt alueen myyntiaikoja tänä syksynä.

– Kyllä niitä kysytään niin paljon, että hyvä kun ehtii näyttämään. Parhaat myydään alle viikossa. Noin kolme kymmenestä myydään yli pyyntihinnan näistä omista asunnoistani, Roof Groupin myyntijohtaja Niko Koivisto arvioi.

Jos asunnon markkinointi aloitetaan sunnuntaina, puhelin alkaa piristä ja sähköposti laulaa. Ilmoitusta pidetään tarkoituksella vähintään muutamia päiviä niin, että peli pysyy rehtinä ja mahdollisimman moni ehtii sen nähdä, hän kertoo.

Vantaalla suosituimpia alueita ovat myyntiaikojen perusteella Tammiston ja Pakkalan uuden asuinalueen kodit, Espoossa Tapiola ja Itäranta sekä Iivisniemi.

Turussa itäinen kantakaupunki ja Tampereella Hakametsän jäähallin lähellä oleva Kissanmaa-Kaupin alue myyvät hyvin.

Oulussa Haukiputaan alueen omakotitalot myytiin keskimäärin alle kahdessa kuukaudessa.

Kaitaan postinumeroalueeseen kuuluva Iivisniemikin on isojen putkiremonttien alueisiin. Espoolaisalue on hyvä esimerkki siitä, että alue voi olla vetovoimainen ilman varakkaita asukkaita tai hipsterileimaa.

– Iivisniemi on vähän siellä oman onnensa nojassa metsän keskellä. Kehittyvä alue, jossa pääsee pienemmällä lainalla ja vakuuksilla sisään jopa kolmioihin. Sen ovat sijoittajatkin havainneet. Se on hyvässä maineessa, vaikka onkin betonilähiö. Ehkä merellisyytensä takia, Huom!-ketjun kiinteistönvälittäjä Antti Ravea arvelee.

Suurista 60–70-luvun kerrostaloista tunnettu Iivisniemi tunnetaan poliitikko Timo Soinin kotikaupunginosana.

– Iivisniemi on hieno paikka. Kotikylä, josta saisi paremman tarinan kuin Kotikadusta. Täällä on persoonien väriloistoa, Soini bloggasi 50-vuotisen iivisniemeläisyytensä herkistämänä kesällä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?