Tällainen on kryptorahalla vaurastunut yllätysmiljonääri Hanhikoski – ”Rahaan ja statukseen liittyy lieveilmiöitä”

Alexander Hanhikoski kertoo, miten hänestä tuli monimiljonääri ja mitä hyvää ja huonoa raha on tuonut tullessaan.

1.11.2018 20:36

Uusi verotilasto oli viime vuoden osalta sikäli yllätyksetön, että huipputienaajien kärkeen ei noussut tuoreita nimiä. Poikkeuksena on Alexander Hanhikoski, 32, joka tienasi kolmanneksi eniten verotettavia ansio- ja pääomatuloja.

Start up -yrittäjän, virtuaalirahaan uskovan, Hanhikosken tulot olivat viime vuonna 24,6 miljoonaa euroa, josta pääomatuloja oli 24 605 000 euroa ja ansiotuloja vain noin 30 000 euroa.

Hanhikoski tunnetaan lähinnä reaaliaikaisesta rahansiirtopalvelusta Pikasiirrosta. Vähän julkisuudessa ollut yrittäjä ei ole innostunut tienesteihinsä liittyvästä mediahuomiosta, mutta valotti päivällä väärinkäsitysten välttämiseksi tulojensa alkuperää tiedotteella.

Ne ovat syntyneet kryptovaluuttoihin tehdyistä sijoituksista.

Siitä kohta lisää. Ilta-Sanomille Hanhikoski kertoo ensin, mistä kaikki lähti liikkeelle.

– Kipinä ohjelmointiin syntyi jo aikaisin, ala-asteelta. Ystävän kanssa ohjelmoitiin nettisivuja ja siitä se sitten lähti, hän kertoo.

Alexander Hanhikosken mukaan hänen kryptovaluuttasijoituksensa eivät liity rahansiirtoyritykseen.

– Pikasiirto-palvelu syntyi vähän oman tarpeenkin takia. Oli usein joku kaveri, joka tarvitsi lainaa. Rahan siirtämiseen ei ollut oikein hyvää tapaa. Tuli oivallus siitä, että jos reaaliaikainen siirto saman pankin sisällä onnistuu, voisiko sitä hyödyntää.

Palvelu toimii yhteistyössä melkein kaikkien pankkien kanssa. Rahat siirtyvät saajan tilille keskimäärin alle minuutissa, kun tavanomainen pankkien välinen rahansiirto voi kestää parikin pankkipäivää. Palvelu vie oman siivunsa välistä.

Pikasiirtoyhtiön liiketoimintaa pyörittää Hanhikosken omistama Bittisiirto Oy.

 Euforian tunteet olivat voimakkaita.

– Aloitin toiminnan niin, että tein käsin siirtoja. Ei voinut tietää, onko palvelulle kysyntää ja ollaanko palvelusta valmiita maksamaan pyydetty summa.

Hanhikoski sai yölläkin kännykkäänsä hälytyksiä tilisiirroista, joita teki unenpöpperössä käsipelillä. Yöheräily johti univaikeuksiin. Pikkuhiljaa palvelu otti tuulta alleen, ja Hanhikoski jatko-ohjelmoi sen automatisoiduksi.

Viime vuonna yhtiön liikevaihto oli 2,3 miljoonaa euroa, ja tilikausi 1,5 miljoonaa euroa voitollinen. Sivuston mukaan sillä on yli 100 000 käyttäjää. Hanhikoski ei kerro, millaisia suunnitelmia hänellä on palvelun jatkosta.

Virtuaalimiljonääriksi lähes hetkessä

Tilinsiirtely ei ole tehnyt Hanhikoskesta monimiljonääriä vaan sijoittajia kiehtova ja pelkoja herättävä virtuaaliraha.

Hanhikoski aloitti niihin sijoittamisen jo vuonna 2013. Silloin rahaa oli vain noin 20 000 euroa, jolla mies osti bitcoinia. Vielä joulukuussa 2016 Hanhikoski oli sen verran tiukilla, että lainasi ystävältä rahaa kattoremonttiin. Pankkitilillä oli alle 10 000 euroa ja kaikki rahat kiinni Etheuremissa, toisessa kryptorahassa.

– Seuraavan puolen vuoden aikana kryptopotti kasvoi miljoonasta eurosta 25 miljoonaan euroon. Kryptovaluuttoihin sijoitettu varallisuus tuhatkertaistui neljässä vuodessa.

Hanhikoski sanoo, että pikasiirtoliiketoiminta toi taloudellista turvaa ja mahdollisti ottamaan kryptoissa suuremman riskin. Yritys ei liity kryptovaluuttoihin millään tavalla.

Virtuaalivaluutoissa on myös riskejä, Hanhikoski muistuttaa.

Viime vuonna kryptovaluuttojen hinnat nousivat sen verran, että Hanhikoski päätti ”tasata riskiä ja myydä”.

– Myynnin hetkellä vasta tuntui, että rahasumma konkretisoitui itselle. Euforian tunteet olivat voimakkaita, hän kirjoitti tiedotteessa.

Hän painottaa silti, että kryptorahaan sijoittamisessa on isoja riskejä.

– Kannustan ehdottomasti varovaisuuteen kryptovaluutoissa. Ne ovat sääntelyn ulkopuolella, ja niihin liittyy paljon huijauksia, hän sanoo IS:lle.

Virtuaalisijoitusten veronvälttelymahdollisuus puhuttaa. Verotilaston mukaan Hanhikoski maksoi veroja 8,4 miljoonaa euroa.

– Yhteiskunta on tukenut minua paljon, koulutukseni ja muutenkin kasvuani. Koen velvollisuudekseni maksaa sitä takaisin ja teen sen mielelläni.

– En tiedä, onko verottajalla mitään kanavaa auki virtuaalirahaa välittäviin pörsseihin, mutta itse olen yksityiskohtaisesti avannut verottajalle sen mitä olen ostanut ja myynyt milloinkin.

Hanhikoski lisää, että kryptovaluuttojen verokohtelu on kuitenkin kyseenalainen Suomessa. Valuuttakaupan voitosta maksetaan pääomaveroa, mutta toisin kuin vaikkapa osakkeissa, tappioita ei saa vähentää.

Riskit tutuksi pokeriammattilaisena

Hanhikoski on syntynyt Helsingissä, mutta muutti lukioikäisenä Valkeakoskelle opiskelemaan Päivölän matematiikkalukioon. Hän on asunut myös pitkään Jyväskylässä, jossa opiskeli yliopistossa ja sittemmin vielä Aalto-yliopistossa.

Riskinsietokykyä Hanhikoski oli opetellut 20-vuotiaana myös pokeriammattilaisena.

Hanhikoski ei paljasta, minne on sijoittanut rahansa. Instagram-kuvien perusteella tuore miljonääri nauttii työnsä hedelmistä muun muassa matkustelemalla maailmalla laatuhotelleissa. Tandem-laskuvarjohyppyäkin on kokeiltu.

– Raha on tuonut ja luonut taloudellista turvaa. Olen pystynyt auttamaan myös lähipiiriä, hän tyytyy sanomaan.

– Raha on tärkeää vain tiettyyn pisteeseen, kunnes se ei enää ole. Rahan tuoma onnellisuuden kasvu romahtaa ihan tutkitusti tietyssä pisteessä. Olen kokenut sen ihan oman kantapäänkin kautta.

– Ei ole kovin ainutlaatuista, että rahaan ja statukseen liittyy lieveilmiöitä, jotka ovat aika yleisessä tiedossa. Ei siitä sen enempää.

Miehen kaveripiiristä kerrotaan, että miljoonaomaisuudestaan ja hulppeista some-päivityksistä huolimatta Hanhikoski ohjelmoi yhä. Pikasiirto-palvelun teknologia on hänen omaa kädenjälkeään.

– Rempseä ja mukava kaveri.

Työteliäs, vaikka on tehnyt paljon rahaa, ohjelmoi yhä.

– Fiksu kaveri, vähän nörttimäinen. Tykkää luoda asioita ja nähdä, kuinka ne lähtevät elämään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?