Pikavippiyhtiön johtajalla kahden miljoonan tulot – näin kiistellyllä alalla tienataan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pikavippiyhtiön johtajalla kahden miljoonan tulot – näin kiistellyllä alalla tienataan

Paljon arvostelua kovien korkojen kiskomisesta saaneet pikavippiyhtiöt ovat kultakaivoksia omistajilleen, eivätkä johtajatkaan jää nuolemaan näppejään.

Pikavippialalla toimivan J.W.-Yhtiöt Oy:n Heikki Savolainen teki yli 2 miljoonan tulot.

1.11.2018 14:53

STT kävi läpi pistokokeella seitsemän tunnetun pikavippiyhtiön toimitus- tai maajohtajan tulot.

Joukossa olivat muun muassa nimillä Vivus, Vippi, Credit24, Ostosraha, Ferratum, Suomilimiitti, OK Money ja GF Money toimivien luottoyhtiöiden johtajat. Johtajien tulot eivät ole toimitusjohtajalle erityisen suuria, mutta he ovat kuitenkin merkittäviä veronmaksajia.

Viiden ansiotulot olivat vajaan 100 000:n ja vajaan 200 000 euron välillä, yhden tulot vajaat 50 000 euroa. Esimerkiksi Ostosrahan takana olevan OPR Financen toimitusjohtaja taas sai ansiotuloja viime vuonna reilut 1,8 miljoonaa euroa. Verotettavat pääomatulot eivät kellään heistä ole mainittavia.

Pikavippibisnestä yritetään suitsia

Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan usein täysin vakuudettomia pikavippejä otettiin vielä 2000-luvun alussa erityisesti työttömien, yksinhuoltajien ja pienituloisten ryhmissä ja usein pakon edessä, kun rahat ovat täysin loppu. Toisaalta kulutusluottoja otetaan kaikissa tulo- ja työmarkkina-asemaryhmissä.

Vippien ottaminen pahentaa usein velkakierrettä entisestään. Tutkimuksen yksi anti oli kertoa, että velkomustuomion saaneista lähes puolet oli velkaa luotonantoyrityksille.

Pikavipeille säädettiin jo vuonna 2013 korkokatto, joka koskee alle 2 000 euron lainoja. Tarkoituksena oli tuolloin suitsia vippien kovia korkoja. Tutkimuksen mukaan uudistus vähensi ongelmavelkaantuneiden lukumäärää lähes kaikissa ikäryhmissä, mutta samalla se kasvatti keskimääräisen velan suuruutta velallista kohden.

Pikavippiyhtiöt alkoivat kiertää korkokattoa myöntämällä pääosin sen ulkopuolelle jääviä suurempia luottoja, joissa todelliset vuosikorot ovat olleet korkeita. Syksyllä oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lupasi tiukennuksia sekä kuluttajaluottojen markkinointiin että korkokaton laajentamista myös yli 2 000 euron luottoihin.

Lue kaikki uutiset tuloista ja veroista täältä.

Ketkä Suomessa tienasivat yli 100 000 euroa? Katso IS:n verokoneesta.

Pikavippialan tulokärki:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?