Näin asuntolainan korkojen nousu näkyy kukkarossasi – katso esimerkit euroissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin asuntolainan korkojen nousu näkyy kukkarossasi – katso esimerkit euroissa

Suomen yleisin asuntolainakorko 12 kuukauden euribor kääntyy nousuun ensi keväänä, Nordea ennustaa.

Julkaistu: 30.10.2018 13:58

Asuntovelallisen kannattaa tehdä stressitesti, jolla selviää, millaiset vaikutukset vaikkapa kahden prosentin koronnousulla on oman talouden budjettiin.

Nordea kertoi maanantaina, että asuntovelalliset ja -sijoittajat voivat jo varautua korkojen nousuun.

– Meidän ennusteemme on, että 12 kuukauden euribor kääntyy plussalle jo keväällä, ja korkojen nousu tuntuu asuntovelallisten kukkarossa niin ikään ensi keväästä alkaen, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kertoi Ilta-Sanomille.

Euroopan keskuspankin oletetaan nostavan korkoja vasta vuoden 2019 lopulla, mutta asuntolainojen koroissa nousu näkyy Kärkkäisen mukaan ennakoivasti, jo kuukausia aiemmin.

– Se, missä vaiheessa korkojennousu kullakin asuntovelallisella näkyy, riippuu siitä, missä vaiheessa vuotta laina on nostettu. Yleisin asuntolainan korko on juuri 12 kuukauden euribor, joka tarkistetaan kerran vuodessa saman kuukauden aikana, jolloin lainakin on aikoinaan nostettu, sanoo Kärkkäinen.

Kärkkäinen kehottaa asuntovelallisia varautumaan koronnousuun jo ennalta.

– Suomalaisten asuntolainat eivät itsessään ole ylimitoitettuja, mutta nollakorkojen aikana se raha, mikä olisi mennyt koronmaksuun, on monesti saattanut mennä johonkin muuhun. Nyt on hyvä tarkistaa, että oma talous varmasti kestää tulevan maltillisen koronnousun, hän sanoo.

Jos grafiikka ei näy, katso se täältä.

Stressitestin tekeminen kannattaa

Myös LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro kehottaa asuntovelallisia kotitalouksia varautumaan korkojennousuun. Se onnistuu esimerkiksi tekemällä asuntolainalle ylimääräisen niin kutsutun stressitestin.

– Asuntovelallisten kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiinsa, ja selvittää, millä tavoin esimerkiksi kahden prosentin koronnousu vaikuttaa oman talouden budjettiin, Nummiaro sanoo.

Sekä Nordean Kärkkäinen että LähiTapiolan Nummiaro arvioivat, että nousu on joka tapauksessa hyvin maltillista.

– Kaksi prosenttia on realistinen taso. Isompi koronnousu tarkoittaisi, että inflaation olisi lähdettävä voimakkaammin nousuun, eikä se ole todennäköistä, Nummiaro sanoo.

  • Asuntolainojen korkojen nousu näkyy myös asuntosijoittamisessa – katso alta videolta vinkit asuntosijoittajalle

Myös Nummiaro kehottaa säästämään mahdollista korkojen nousua varten jo nyt.

– Kahta prosenttia vastaavaa korkokustannusta voi säästää esimerkiksi vähäriskisiin rahastoihin. Silloin voi jo ennalta sopeuttaa oman talouden budjetin korkeampaa korkotasoa vastaavaksi. Jos käy niin, että korot eivät nousekaan, säästöön jää mukavasti vaikka eläkepuskuria varten tai muuten pahan päivän varalle.

Etenkin niissä kotitalouksissa, joissa asuntolaina on vastikään otettu, on totuttu hyvinkin matalaan korkotasoon. Silloin pienikin korkotason nousu voi yllättää.

Olli Kärkkäinen huomauttaa, että osalle nuoren polven asuntovelallisista korkojen nousu saattaa tulla eteen täysin yllättäen.

– Kun on eletty pitkään nollakorkojen aikaa, on hyvä muistaa sekin tosiasia, että asuntolainat ovat pääsääntöisesti pitkiä lainoja, joiden korot vaihtelevat, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?