Korkojen nousu osuu asunto­kaupan kuumaan ilmiöön – ”Tätä varten tilillä pidetään rahaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Korkojen nousu osuu asunto­kaupan kuumaan ilmiöön – ”Tätä varten tilillä pidetään rahaa”

Julkaistu: 29.10.2018 14:29

Nordea arvioi, että Suomen yleisin asuntolainakorko nousee plussalle jo keväällä.

Sijoitusasuntoa varten otettujen lainojen ottaminen alkaa tosissaan hiipua ensi keväänä, jolloin 12 kuukauden Euribor kääntyy plussalle, Nordea ennustaa. 12 kuukauden Euribor on Suomen suosituin asuntolainojen korko.

Asuntosijoittaminen on tällä hetkellä vielä suosittua, mutta ensimmäiset hiipumisen merkit ovat jo nähtävissä. Vielä viime vuonna sijoitusasuntolainakanta kasvoi viidenneksen edellisvuoteen verrattuna. Se on paljon.

– Erityisesti kokeneemmat asuntosijoittajat tuntuvat olevan nyt pohtivammalla kannalla. Sijoitusasuntojen ostoa hieman pantataan, kun odotetaan sopivaa tilaisuutta tai ajankohtaa. Tätä varten pidetään rahaa tilillä, sanoo Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller Nordean tiedotteessa.

Konkarisijoittajien varovaisuus on hiljainen signaali, joka on ollut nähtävissä jo jonkin aikaa, Hypo-pankin Juhana Brotherus sanoo. Juuri nyt näkyvissä on nimenomaan tavallisten kotitalouksien asuntosijoitusten hiipuminen.

– Untuvikot tulevat sitten perässä, Brotherus sanoo Taloussanomille.

Brotherus huomauttaa,että suuret kansainväliset kiinteistösijoitusrahastot kuten Morgan Stanley Real Estate, Roundhill Capital tai Nordic Real Estate Partners eivät ole suinkaan kadonneet markkinoilta.

Konkarisijoittajien näkemysten lisäksi hiipumisesta kertovat rakennusliikkeet, jotka myyvät asuntoja. Niiden osavuosikatsauksista on käynnissä olevan tuloskauden aikana voinut lukea, ettei kauppa käy aivan entiseen malliin.

Yksiöiden hinnat ovat nousseet

Nyt kohteita etsitään Helsingin sijaan esimerkiksi muista yliopistokaupungeista. Riskikohteisiin ei lähdetä enää yhtä herkästi.

Asuntomarkkinoilla sijoittajat ovat puskeneet ylös varsinkin yksiöiden hintoja.

– Yksiöiden hinnat karkaavat, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen sanoo tiedotteessa.

Asuntomarkkinat ovat Nordean mielestä kehittyneet muutoinkin yllättävän vaisusti. Kärkkäinen kuvaa kehitystä jopa pettymykseksi, koska työllisyys on parantunut, kuluttajien luottamus on kehittynyt myönteisesti ja ostovoimakin on kasvanut. Näistä olisi voinut päätellä, että asuntomarkkinatkin vetävät hyvin.

– Hiljaisen kesän jälkeen asuntomarkkinoiden odotettiin elpyvän syksyn tullen. Mitään vilkasta elpymistä ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole vielä näkynyt, Kärkkäinen sanoo tiedotteessa.

Asuntojen hinnat ovat kehittyneet maltillisesti, mutta kuilu kasvukeskusten ja muun Suomen välillä on jatkanut kasvuaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?