Terrafame perustaa akkukemikaalitehtaan Sotkamoon

Monimetalliyhtiö Terrafame investoi tehtaaseen noin 240 miljoonaa euroa.

25.10.2018 13:11 | Päivitetty 25.10.2018 13:50

Terrafamen hallitus on päättänyt akkukemikaalitehtaan perustamisesta Sotkamoon.

Tehtaan on tarkoitus valmistua vuoden 2020 lopussa ja kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuonna 2021.

– Tuotantoteknologiamme mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisen tavan tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia nikkeli- ja kobolttisulfaattia, kertoo Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia.

Jo tällä hetkellä merkittävä osuus Terrafamen nikkeli-kobolttisulfidituotannosta menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus tapahtuu muualla.

– Oman akkukemikaalitehtaan myötä pääsemme arvoketjussa lähemmäksi loppukäyttäjää ja pystymme tarjoamaan laajalle asiakaskunnalle korkealaatuisia nikkeli- ja kobolttisulfaattituotteita, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Terrafamen eli entisen Talvivaaran kaivos tuottaa nikkeliä, sinkkiä ja kobolttia. Nikkelin osuuden sähköautoissa litiumioniakuissa arvioidaan nousevan. Koboltti puolestaan kuuluu harvinaisiin metalleihin.

Sähköajoneuvojen kysyntä maailmassa on lähtenyt nopeaan kasvuun, mikä heijastuu myös akkujen valmistukseen ja kehitykseen.

Investointikustannukset 240 miljoonaa euroa

Tehtaan investointikustannukset ovat noin 240 miljoonaa euroa.

Hallitus teki investointipäätöksen keskiviikkona. Osapuolet sopivat päätöksen yhteydessä täydentävästä, noin 100 miljoonan euron rahoituspaketista.

Se koostuu Trafiguran tarjomasta 43 miljoonan euron lainasta sekä Galena-rahaston ja Suomen Malmijalostuksen myöntämästä 60 miljoonan euron arvoisesta sijoitussitoumuksesta.

Suomen Malmijalostuksen taloudelliset vastuut eivät kasva rahoitusjärjestelyn takia, eikä Suomen valtiolta ole tarvittu uutta rahoitusta, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Akkukemikaalitehtaan rahoittamisesta julkistettiin viime marraskuussa noin 200 miljoonan dollarin rahoituspaketti.

Tehdas rakennetaan Terrafamen teollisuusalueelle Sotkamoon, ja siellä aletaan jatkojalostaa Terrafamen nykyistä päätuotetta nikkelikobolttisulfidia nikkelisulfaatiksi ja kobolttisulfaatiksi, joita käytetään litiumakkujen valmistuksessa.

Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 170 000 tonnia nikkelisulfaattia ja 7 400 tonnia kobolttisulfaattia.

– Terrafame on saavuttanut metallien tuotannon ylösajossa suunnittelemamme tavoitetason. Myös liikevaihto ja kannattavuus ovat ylösajon aikana kehittyneet hyvin. Yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan nyt on hyvä ajankohta tehdä uusia, tulevaisuutta koskevia ratkaisuja, toteaa Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?