Bengt Holmström Ylelle: Maahanmuuttajille pitäisi sallia pienemmät palkat ja heikompi sosiaaliturva

Talousnobelisti Bengt Holmström helpottaisi maahanmuuttajien pääsyä työmarkkinoille heikentämällä heidän työehtojaan.

–Sillä lailla he pääsisivät etenemään tikkaita pitkin, eikä se ärsyttäisi suomalaisia niin paljon, Bengt Holmström perustelee maahanmuuttajien työehtojen heikentämistä.

24.10.2018 8:24

Ulkomailta tulevien pitäisi voida tehdä työtä työehtosopimuksia huonommilla ehdoilla eli pienemmällä palkalla ja huonommalla sosiaaliturvalla kuin suomalaiset, taloustieteen professori Bengt Holmström sanoo Ylelle.

– Se diili kelpaa heille. Sillä lailla he pääsisivät etenemään tikkaita pitkin, eikä se ärsyttäisi suomalaisia niin paljon, Holmström sanoo.

Nykyisin työehtosopimukset määrittävät minimipalkat eri aloille, eivätkä yritykset voi palkata työntekijöitä halvemmalla. Holmströmin mukaan ammattiyhdistysliike pitäisi tarvittaessa pakottaa hyväksymään se, että maahanmuuttajien työehtoja heikennettäisiin.

– Tietysti olisi parempi ratkaisu, jos se saavutettaisiin neuvotteluteitse. Mutta se, että ay-liikkeellä on veto-oikeus tähän, on minusta väärin.

Holmström sanoo, ettei hän aja sitä, että saavutetut edut poistettaisiin liittojen jäseniltä, mutta niiden ulkopuolisille edut ja ehdot voisivat olla löyhemmät.

Suomen kansantalous tarvitsee Holmströmin mielestä maahanmuuttoa, minkä takia järjestelmää pitää tehdä joustavammaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?