Umpisolmu kiristyy: Sipilä torppasi ratkaisuehdotuksen – myös Tehy ja yrittäjät vastustavat, mutta eri syistä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Umpisolmu kiristyy: Sipilä torppasi ratkaisuehdotuksen – myös Tehy ja yrittäjät vastustavat, mutta eri syistä

Juha Sipilä, Yrittäjien Mikael Pentikäinen ja Tehyn Millariikka Rytkönen kertovat vastustavansa uutta ratkaisuehdotusta.

Julkaistu: 23.10.2018 21:51

Lakot laajenevat, mutta irtisanomiskiistassa kukaan ei vielä anna periksi.

Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kiista mikroyritysten irtisanomislaista ajautui tiistaina yhä pahempaan umpisolmuun.

Lakkoaalto uhkaa laajeta loppuviikolla ja lisää ensi viikolla. Tiistaina illan suussa lakkoarsenaali vielä laajeni, kun palvelualoja edustava PAM täräytti ilmoittamalla uusista työtaistelutoimista ensi viikosta alkaen. PAMin puheenjohtaja Ann Selin uhkaa ”koko kirjolla” vastatoimia, mutta ei tarkentanut vielä, millaisia toimia ja mille päiville ne osuvat.

– Vaihtoehtoja valitettavan vähän tuntuu nyt olevan. Pääministeri edelleenkin sanoi, että kovasti toivoo että sellaisia löytyisi. Siinä olemme yhtä mieltä. Niitä nyt haetaan, Selin sanoi tavattuaan Sipilän Kesärannassa.

Ann Selin kertoi liiton uhkaavan uusilla vastatoimilla, mikäli kiistaan ei tule ratkaisua.

Vaikka jokin kiistellyn irtisanomislain korvaava vaihtoehto kaivettaisiin hatusta, muutos vaatii aikaa lainvalmistelutyölle, jotta kompromissiesitys saataisiin maaliin hallituskauden aikana. Lisäksi kiista on laajennut hallituksen ja palkansaajajärjestöjen arvovaltakiistaksi, josta kumpikaan ei voi tai halua perääntyä.

Pattitilanne paheni lakkoilmoituksen lisäksi, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk) torppasi yhden ulospääsyreitin, jota osa työmarkkinajärjestöistä on tarjonnut kiistan ratkaisuksi. Kokoomuksen Verkkouutisten mukaan ehdotettu malli antaisi alle kymmenen hengen yritykselle oikeuden tehdä yhden kerran määräaikainen työsopimus ilman perusteltua syytä.

Juha Sipilä eduskunnassa tiistaina.

Sipilän mukaan idea ei käy hallitukselle vaihtoehdoksi korvaamaan irtisanomisten helpottamista mikroyrityksissä, koska sen työllistämisvaikutukset olisivat vaatimattomia.

– Siinä on myös naisten työmarkkina-asemaan liittyvä ongelmia, joita emme missään nimessä lähde viemään eteenpäin sellaisenaan, Sipilä sanoi.

Selin sanoi, että lakko kohdistuu sekä yksittäiseen lakiesitykseen mutta myös kokonaisuutena hallituksen työmarkkinapolitiikkaan. Selin mielestä ”kuultavana käyminen” ei ole aitoa kolmikantaista työmarkkina-asioiden valmistelua, jota hallitus sanoo tehneensä.

– Tämä on viimeinen pisara.

– Olemme tulleet ihan hyvin toimeen porvarihallitusten kanssa myös, mutta tämän kanssa on ollut erityisiä vaikeuksia.

Määräaikaisista työsuhteista ei yhteistä linjaa

Määräaikaisten työsuhteiden vaihtoehtoisella mallilla ei ole työmarkkinajärjestöjen yhteistä tukea. Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan mallista ei ole käytännössä mitään hyötyä työllisyyden kasvattamiselle.

Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan määräaikaisuuden helpottamisesta ei olisi hyötyä työllisyydelle.

Naisvaltaisista liitoista Tehy vastustaa sekin ehdotusta, mutta toisista syistä. Virallisesti liitto ei ollut ottanut vielä kantaa ehdotukseen.

– Me emme todellakaan puolla mitään määräaikaisuuksien lisäämisiä, ne ovat muutenkin naisvaltaisella sote-alalla vitsaus, sosiaali- ja terveysalaa edustavan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että Tehy ei missään nimessä voi lähteä tukemaan mitään, mikä naisvaltaisen alan tilannetta heikentää ja jossa on myös ilmeinen raskausriski (riski naisten syrjimisestä). Tämä on selkeä tasa-arvokysymys.

Millariikka Rytkönen sanoo määräaikaisuuksien olevan jo muutenkin vitsaus terveydenhuoltoalalla.

Elinkeinoelämän keskusliitosta ei haluttu kommentoida mallia IS:lle, mutta liitto tukee sitä.

– Tilanne on niin vakava, että kaikkien on mietittävä tietä sopuun, jolla rajut lakot saadaan loppumaan. EK ei ole osapuoli, mutta tuemme sovun löytymistä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies tviittasi.

– Juristin näkökulmasta yksi keskeinen ero on siinä, että määräaikaisia sopimuksia koskevaa ehdotusta olisi helppo soveltaa. Irtisanomiskynnystä koskevan ehdotuksen tulkinta selviäisi vasta useiden vuosien kuluessa oikeuskäytännön kautta, tviittasi lakiasiainjohtaja Marku Äimälä.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle tviittasi niin ikään Sipilälle, että mallia ”kannattaisi harkita”.

– Määräaikaisuuksien helpottaminen olisi juridisesti selkeä, toimiva tapa helpottaa työllistämistä pienissä yrityksissä.

Pamilla ei Selinin mukaan ole vielä selvää kantaa, hyväksyisikö se määräaikaisten työsuhteiden lisäämisen mikroyrityksissä. Myös Selin huomautti mahdollisista riskeistä, jotka synnytysikäisten naisten asemalle pienissä yrityksissä.

– En uskalla täsmällisesti vielä sanoa (kelpaisiko ehdotus), koska teksti ei ole vielä ihan valmis.

Sipilä sanoi, että näillä näkymin hallitus jatkaa irtisanomislain valmistelua, jota palkansaajajärjestöt eivät puolestaan hyväksy.

– Hallitus on ollut koko ajan avoin kaikille ehdotuksille, mutta sellaista ei vaan ole tullut eikä löytynyt edes keskustelukumppania, Sipilä perusteli.

– Sinällään harmi, jos keskusjärjestöt yrittävät antaa ratkaisuvaihtoehtoja pääministerille, niin että ne eivät hänelle sitten käy, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

– Tilanne on sellainen, että se vain eskaloituu koko ajan. Hurjan vaikea tilanne. Vielä olisi aikaa estää lakkojen laajentuminen.

Aika alkaa loppua hallitukselta

Irtisanomissuojan heikennyksen sijaan Sipilä veti esiin jo kahdesti kaatuneen vaihtoehdon. Sipilän mukaan hallituksella on valmius yhä paikallisen sopimisen laajentamisesta yrityksissä, jotka eivät ole järjestäytyneitä. Vaihtoehto oli esillä myös maanantaina, kun pääministeri tapasi SAK-johtajia.

Jos paikallisista joustoista löytyisi kiistan ratkaisu, se olisi voitto Suomen Yrittäjille, joka on ajanut vahvasti mallia.

– En pidä todennäköisenä, että palkansaajat ovat valmiita neuvottelemaan, jos se pitää sisällään tämän ajatuksen, että luottamusmiesten kanssa ei paikallisesti neuvotella, Sipilän tapaamisessa mukana ollut Aalto sanoi.

Jos jokin kompromissiesitys löytyy, tullaan vielä uuteen ongelmaan. Aika alkaa loppua hallitukselta. Eduskunnan loppukausi on tukossa vaikeita lakiuudistushankkeita. Lakimuutosten valmistelu vie aikansa, ja eduskuntaan voi viedä uusia lakiesityksiä enää 5. joulukuuta asti, jotta ne ehtivät käsittelyyn.

– Kiire on jo. Toinen kysymys on, onko hallituksella tahtoa käydä keskusteluita. Ja synnyttävätkö työtaistelutoimet paineen, joka aukaisee neuvottelutien. Ei näytä siltä. Hankaluus tulee siitä, että mitä enemmän niitä tehdään, sitä isompaan pattitilanteeseen se johtaa, Aalto sanoi.

Palvelualojen PAM ilmoitti tiistaina poliittisista lakoista ja vastatoimista, joiden piirissä on lähes 50 000 työntekijää. Ne alkavat ensi viikosta alkaen ja niiden piirissä olisi seuraavien viikkojen aikana lähes 50 000 työntekijää.

Lakkokohteista ja ajankohdista tiedotetaan myöhemmin.

Sähköliitto lakkoillee torstaista sunnuntaihin. Lakko koskee lähes sataa yritystä mekaanisessa metsäteollisuudessa ja liiton erityisaloilla.

Myös Teollisuusliitto järjestää kolmena päivänä lakkoja torstaista alkaen. Lakon piirissä on muun muassa puuteollisuuden yrityksiä. Ensi viikolle liiton suunnitellut lakot laajenevat kemianteollisuuteen ja seuraavalla viikolla teknologiateollisuuteen.

Ammattiliitto Pro asettaa torstaista sunnuntaihin it-alalle työsaarron ja matkustuskiellon työajan ulkopuolella. Saarto kohdistuu niihin yrityksiin, joissa on samaan aikaan voimassa Pron työtaistelutoimenpiteitä. Ammattiliitto Pro ilmoitti perjantaina kolmen päivän työnseisauksesta muun muassa mekaanisessa metsäteollisuudessa ja puusepänteollisuudessa.

Auto- ja kuljetusalan liitossa AKT:ssa on ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja. Ne koskevat muun muassa ahtaajia, öljytuotealaa ja matkustamohenkilökuntaa.

Jos sopua ei löydy, Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL ilmoittaa perjantaina uudesta lakosta ja sen laajuudesta. Postilaisten Pau päättää uusista työtaisteluista tässä kuussa.

Opettajien OAJ jatkaa 8. lokakuuta alkaneita ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja yksityisissä päiväkodeissa. Myös Insinööriliitossa on voimassa ylityökielto, vapaa-ajalla matkustamisen kielto ja vuoronvaihtokielto teknologiateollisuuden ja kemian aloilla.

Vartijat menevät kolmen päivän lakkoon keskiviikkona. Työtaistelu ei liity irtisanomislakiin vaan alan omiin palkkaneuvotteluihin. Kouluihin ja päiväkoteihin vaikuttanut Julkisten ja hyvinvointialojen liiton kahden päivän lakko päättyi tiistaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?