Entisen Talvivaaran kaivoksen piti olla kirottu: Terrafame lyö tiskiin ennätyksen – ja se voi olla vasta alkua

Suomalainen kaivosteollisuus aikoo napata osansa maailmalla kuumana käyvästä akkumetallien kysynnästä. Terrafame tekee lähiaikoina päätöksen, joka voi nostaa sen maailman suurimmaksi sähköautojen akkunikkelin tuottajaksi.

24.10.2018 6:11

Entiselle Talvivaaran kaivokselle vievällä tiellä tapahtui lokakuun alussa pieni, mutta symboliarvoltaan sitäkin suurempi muutos: kiemurtelevan tien nimi vaihdettiin Sotkamon kunnan päätöksellä Talvivaarantiestä Malmitieksi.

Tien uudelleennimeäminen oli Terrafamen toimitusjohtajalle Joni Lukkaroiselle silmin nähden iloinen uutinen. Jo kolme vuotta Terrafame-nimellä toiminut Sotkamon monimetallikaivos haluaisi jo päästä irti edellisen toiminnanharjoittajan varjosta.

  • Jutun alussa olevalla videolla kerrotaan Talvivaaran kaivoksen historia 70-luvulta tähän päivään.

Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Kaivoksen maineen nostamiseen tien nimi ei riitä. Maine pitää lunastaa teoilla, ja sillä tiellä on Terrafamessa harpottu kaikessa hiljaisuudessa pitkiä askelia. Tuotantoluvut ovat vuosineljännes toisensa jälkeen kohentuneet. Nyt on aika kertoa kansantajuisesti, miten kaivoksella menee.

– Meistä on tullut maailman kymmenenneksi suurin nikkelikaivos. Se tapahtui jo viime vuonna, Lukkaroinen sanoo.

Latinankielinen sana Terrafame tarkoittaa nälkämaata. Terrafame louhii nikkeliä nyt Kainuun nälkämaasta 150 metrin syvyydestä.

Se tarkoittaa, että Sotkamon kaivos tuottaa nikkeliä enemmän kuin yksikään toinen kaivos läntisessä Euroopassa. Aika hyvin siihen nähden, että keväällä 2016 silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti hallituksen valmistautuvan sulkemaan valtion omistukseen päätyneen ongelmakaivoksen.

Hiljaa ovat viime aikoina olleet myös kaivoksen toimintaa epäilleet kriitikot, jotka nimesivät bioliuotusmenetelmän toimimattomaksi: kasat kovettuvat tai niiden lämpötila ei nouse riittävän korkeaksi, että metallit irtoaisivat kivestä.

– Toimiiko bioliuotus vai ei, siitä ei enää tarvitse keskustella. Tuotantomäärät todistavat että toimii, Lukkaroinen näpäyttää.

Terrafamen kaltaisen jättimäisen kaivoksen pyörittäminen maksaa. Malmi on köyhää. Sitä pitää louhia valtavasti. Mutta kun toiminta saadaan rullaamaan, yksikkökustannukset laskevat ja ison tuotannon mittakaavaetu alkaa jauhaa tulosta.

Siitä saadaan faktaa torstaina 25. lokakuuta, kun yhtiö julkaisee vuoden kolmannen osavuosikatsauksen. Jo nyt Lukkaroinen vihjaa Terrafamen lyövän pöytään kaikkien aikojen tuotantoennätyksensä. Aikanaan Pekka Perän johdolla laadituissa laskelmissa kaivoksen piti tuottaa 30 000 tonnia nikkeliä vuodessa.

– Olemme ohittaneet tuo virstanpylvään, Lukkaroinen sanoo.

Tuotantomäärien kasvatuksen rinnalla on toinenkin tapa tehdä tulosta: myydä kalliimmalla. Tähän saakka Talvivaara on tuottanut nikkeliraaka-ainetta terästeollisuudelle, ruostumattoman teräksen valmistukseen. Nyt Terrafame kaavailee loikkaavansa jalostusketjussa korkeammalle eli nopeasti kasvavan akkuteollisuuden raaka-ainetoimittajaksi. Siirtyminen jaloteräkseen kytkeytyvästä arvoketjusta sähköautovalmistuksen arvoketjuun nostaisi lopputuotteen hintaa.

Terrafame harkitsee nykyisen päätuotteen nikkelisulfidin vaihtamista akkuteollisuuden raaka-aineeksi nikkelisulfaatiksi.

Sähköauton akussa on noin 50 kiloa nikkeliä. Jos sähköautot yleistyvät kuten ennustettu on, akkunikkelin kysyntä hyppää parissa vuosikymmenessä viisinkertaiseksi. Jo nyt akut ovat nikkelin nopeimmin kasvava käyttöalue.

Nikkelin hintakehitys on ollut viime vuodet varsin maltillista, jos sitä vertaa Talvivaaran kaivoksen perustamisen aikaiseen Kiinan kysynnän luomaan hintapiikkiin. Jossain vaiheessa akkuteollisuuden kulutuksen uskotaan vääntävän hintakäyriä ylöspäin, ja siihen kelkkaan Terrafame yrittää mukaan. On vain yksi mutta. Päätös akkukemikaalitehtaan perustamisesta odottaa sinettiä.

– Rahoitus on valmiina, mutta lopullinen investointipäätös on vielä tekemättä. Se tapahtuu lähikuukausina, Lukkaroinen sanoo.

Terrafamessa eletään jännittäviä aikoja. Kaivoksen metallitehdas on jo valinnut tekniikan, joka mahdollistaa myös akkuteollisuudelle kelpaavan nikkelisulfaatin valmistamisen. Investointipäätös on merkittävä. Jos tämä tie valitaan, se sinetöi kaivoksen tulevaisuuden akkuteollisuuden raaka-ainetuottajana. Ruostumattoman teräksen raaka-aineeksi nikkelisulfaatti on turhan kallista eikä se oikein tahdo siihen edes soveltua. Toistaiseksi Outokumpu ei ole ostanut Sotkamon nikkeliä.

 Jos aloitamme nikkelisulfaatin tuottamisen, tästä tulisi lajissaan maailman suurin.

Sattumaa vai ei, loppuviikosta Terrafamen kaivosaluetta kiersi maailman suurimman ruostumattoman teräksen valmistajan Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan yhdessä Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian kanssa.

– Jos aloitamme nikkelisulfaatin tuottamisen, tästä tulisi lajissaan maailman suurin, Lukkaroinen sanoo.

Samaan aikaan Keski-Pohjamaalla Kaustisella pohditaan toisen keskeisen akkumetallin, litiumin, tuotantoon keskittyvän kaivoksen perustamista. Kolmannen akkumetallin, koboltin, talteenottoa viritellään myös eri puolilla.

Terrafame sai perinnökseen Talvivaaran huonon ympäristömaineen. Sillä rintamalla kehitys on ollut lupaavaa. Julkisuudessa paljon huolta herättänyttä, vesistöjä suolaavaa sulfaattikuormaa ei ole kaivoksen ympäristöön tullut kuin murto-osa aikaisemmasta.

– Kun prosessi toimii, sulfaatti kiertää takaisin bioliuotuskasoille, yrityksen ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hilla sanoo.

Hän viittaa pyramidimaisten bioliuotuskasojen suuntaan. Ne höyryävät syysaamussa, kuten niistä kokooma-altaisiin pumpattu noin 60-asteinen liuotusvesikin. Jättimäisen kaivosalueen eri kulmista nousevat vesihöyrypatsaat kertovat bakteerien tekevän jossain malmiaumojen uumenissa väsymätöntä työtään metallien irrottamiseksi.

Bioliuotus toimii. Kaivos haihduttaa tehokkaasti vettä, eikä poistovesiä ole johdettu purkuputken kautta ulos enää kuukausiin. Kuva on otettu pakkasyön jälkeen 3. lokakuuta 2018.

Se on iloinen asia myös lähiympäristön kannalta. Paljon esillä ollutta vesiongelmaa ei ole ollut kaivoksella kohta pariin vuoteen. Tilanteessa on auttanut vähäsateinen kesä, mutta myös bioliuotuskasojen ilmastuksen ja rakenteen hienosäätö on lisännyt veden haihtumista niin, että ylimääräistä vettä ei enää ole.

 En ole kuullut, että kenellekään olisi enää taakka sanoa olevansa kaivoksella töissä.

Viime vuonna Terrafame käytti ympäristöluvassa annetusta 16 300 tonnin sulfaattipäästökiintiöstään kaksi kolmasosaa, tänä vuonna enää alle kolmanneksen. Kuivan kesän ansiosta kaivos ei moneen kuukauteen laskenut sulfaattivesiä purkuputken kautta ulos ensinkään. Jo Talvivaaran aikana rakennetun käänteisosmoosilaitoksen erottamat sulfaattipitoiset vedet on voitu kierrättää takaisin bioliuotuskasalle.

Kaikki tämä on pikku hiljaa johtanut siihen, että ankara kaivoksen vastustus on hiipunut pois.

– Terrafamen päästöistä ei enää keskustella julkisesti, Hilla sanoo.

Terrafamen pääluottamusmiehen Jukka Vetolan mukaan työrauha on palannut kaivokselle.

Työrauha on palannut aikanaan kirotuksi sanotulle kaivokselle.

– Tilanne on normalisoitunut. En ole kuullut, että kenellekään olisi enää taakka sanoa olevansa kaivoksella töissä, pääluottamusmies Jukka Vetola sanoo.

Sotkamossa ympäristökeskustelu on palannut kestoaiheisiin, kuten metsän kasvatusmenetelmiin ja suojelutarpeisiin. Osa kaivosaktivisteista on väsähtänyt, kun mediakaan ei enää nosta heidän viestejään näkyviin. Nyt tähtäimessä ovat jo uudet kaivoshankkeet ja niiden vastustaminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?