Entisen Talvivaaran kaivoksen piti olla kirottu: Terrafame lyö tiskiin ennätyksen – ja se voi olla vasta alkua

Julkaistu:

Suomalainen kaivosteollisuus aikoo napata osansa maailmalla kuumana käyvästä akkumetallien kysynnästä. Terrafame tekee lähiaikoina päätöksen, joka voi nostaa sen maailman suurimmaksi sähköautojen akkunikkelin tuottajaksi.
Entiselle Talvivaaran kaivokselle vievällä tiellä tapahtui lokakuun alussa pieni, mutta symboliarvoltaan sitäkin suurempi muutos: kiemurtelevan tien nimi vaihdettiin Sotkamon kunnan päätöksellä Talvivaarantiestä Malmitieksi.

Tien uudelleennimeäminen oli Terrafamen toimitusjohtajalle Joni Lukkaroiselle silmin nähden iloinen uutinen. Jo kolme vuotta Terrafame-nimellä toiminut Sotkamon monimetallikaivos haluaisi jo päästä irti edellisen toiminnanharjoittajan varjosta.
 • Jutun alussa olevalla videolla kerrotaan Talvivaaran kaivoksen historia 70-luvulta tähän päivään.

Kaivoksen maineen nostamiseen tien nimi ei riitä. Maine pitää lunastaa teoilla, ja sillä tiellä on Terrafamessa harpottu kaikessa hiljaisuudessa pitkiä askelia. Tuotantoluvut ovat vuosineljännes toisensa jälkeen kohentuneet. Nyt on aika kertoa kansantajuisesti, miten kaivoksella menee.

– Meistä on tullut maailman kymmenenneksi suurin nikkelikaivos. Se tapahtui jo viime vuonna, Lukkaroinen sanoo.


Se tarkoittaa, että Sotkamon kaivos tuottaa nikkeliä enemmän kuin yksikään toinen kaivos läntisessä Euroopassa. Aika hyvin siihen nähden, että keväällä 2016 silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) ilmoitti hallituksen valmistautuvan sulkemaan valtion omistukseen päätyneen ongelmakaivoksen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hiljaa ovat viime aikoina olleet myös kaivoksen toimintaa epäilleet kriitikot, jotka nimesivät bioliuotusmenetelmän toimimattomaksi: kasat kovettuvat tai niiden lämpötila ei nouse riittävän korkeaksi, että metallit irtoaisivat kivestä.

– Toimiiko bioliuotus vai ei, siitä ei enää tarvitse keskustella. Tuotantomäärät todistavat että toimii, Lukkaroinen näpäyttää.

Terrafamen kaltaisen jättimäisen kaivoksen pyörittäminen maksaa. Malmi on köyhää. Sitä pitää louhia valtavasti. Mutta kun toiminta saadaan rullaamaan, yksikkökustannukset laskevat ja ison tuotannon mittakaavaetu alkaa jauhaa tulosta.

Siitä saadaan faktaa torstaina 25. lokakuuta, kun yhtiö julkaisee vuoden kolmannen osavuosikatsauksen. Jo nyt Lukkaroinen vihjaa Terrafamen lyövän pöytään kaikkien aikojen tuotantoennätyksensä. Aikanaan Pekka Perän johdolla laadituissa laskelmissa kaivoksen piti tuottaa 30 000 tonnia nikkeliä vuodessa.

– Olemme ohittaneet tuo virstanpylvään, Lukkaroinen sanoo.

Tuotantomäärien kasvatuksen rinnalla on toinenkin tapa tehdä tulosta: myydä kalliimmalla. Tähän saakka Talvivaara on tuottanut nikkeliraaka-ainetta terästeollisuudelle, ruostumattoman teräksen valmistukseen. Nyt Terrafame kaavailee loikkaavansa jalostusketjussa korkeammalle eli nopeasti kasvavan akkuteollisuuden raaka-ainetoimittajaksi. Siirtyminen jaloteräkseen kytkeytyvästä arvoketjusta sähköautovalmistuksen arvoketjuun nostaisi lopputuotteen hintaa.


Sähköauton akussa on noin 50 kiloa nikkeliä. Jos sähköautot yleistyvät kuten ennustettu on, akkunikkelin kysyntä hyppää parissa vuosikymmenessä viisinkertaiseksi. Jo nyt akut ovat nikkelin nopeimmin kasvava käyttöalue.

Nikkelin hintakehitys on ollut viime vuodet varsin maltillista, jos sitä vertaa Talvivaaran kaivoksen perustamisen aikaiseen Kiinan kysynnän luomaan hintapiikkiin. Jossain vaiheessa akkuteollisuuden kulutuksen uskotaan vääntävän hintakäyriä ylöspäin, ja siihen kelkkaan Terrafame yrittää mukaan. On vain yksi mutta. Päätös akkukemikaalitehtaan perustamisesta odottaa sinettiä.

– Rahoitus on valmiina, mutta lopullinen investointipäätös on vielä tekemättä. Se tapahtuu lähikuukausina, Lukkaroinen sanoo.

Terrafamessa eletään jännittäviä aikoja. Kaivoksen metallitehdas on jo valinnut tekniikan, joka mahdollistaa myös akkuteollisuudelle kelpaavan nikkelisulfaatin valmistamisen. Investointipäätös on merkittävä. Jos tämä tie valitaan, se sinetöi kaivoksen tulevaisuuden akkuteollisuuden raaka-ainetuottajana. Ruostumattoman teräksen raaka-aineeksi nikkelisulfaatti on turhan kallista eikä se oikein tahdo siihen edes soveltua. Toistaiseksi Outokumpu ei ole ostanut Sotkamon nikkeliä.

 

Jos aloitamme nikkelisulfaatin tuottamisen, tästä tulisi lajissaan maailman suurin.

Sattumaa vai ei, loppuviikosta Terrafamen kaivosaluetta kiersi maailman suurimman ruostumattoman teräksen valmistajan Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan yhdessä Terrafamen hallituksen puheenjohtajan Lauri Ratian kanssa.

– Jos aloitamme nikkelisulfaatin tuottamisen, tästä tulisi lajissaan maailman suurin, Lukkaroinen sanoo.

Samaan aikaan Keski-Pohjamaalla Kaustisella pohditaan toisen keskeisen akkumetallin, litiumin, tuotantoon keskittyvän kaivoksen perustamista. Kolmannen akkumetallin, koboltin, talteenottoa viritellään myös eri puolilla.

Terrafame sai perinnökseen Talvivaaran huonon ympäristömaineen. Sillä rintamalla kehitys on ollut lupaavaa. Julkisuudessa paljon huolta herättänyttä, vesistöjä suolaavaa sulfaattikuormaa ei ole kaivoksen ympäristöön tullut kuin murto-osa aikaisemmasta.

– Kun prosessi toimii, sulfaatti kiertää takaisin bioliuotuskasoille, yrityksen ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hilla sanoo.

Hän viittaa pyramidimaisten bioliuotuskasojen suuntaan. Ne höyryävät syysaamussa, kuten niistä kokooma-altaisiin pumpattu noin 60-asteinen liuotusvesikin. Jättimäisen kaivosalueen eri kulmista nousevat vesihöyrypatsaat kertovat bakteerien tekevän jossain malmiaumojen uumenissa väsymätöntä työtään metallien irrottamiseksi.


Se on iloinen asia myös lähiympäristön kannalta. Paljon esillä ollutta vesiongelmaa ei ole ollut kaivoksella kohta pariin vuoteen. Tilanteessa on auttanut vähäsateinen kesä, mutta myös bioliuotuskasojen ilmastuksen ja rakenteen hienosäätö on lisännyt veden haihtumista niin, että ylimääräistä vettä ei enää ole.

 

En ole kuullut, että kenellekään olisi enää taakka sanoa olevansa kaivoksella töissä.

Viime vuonna Terrafame käytti ympäristöluvassa annetusta 16 300 tonnin sulfaattipäästökiintiöstään kaksi kolmasosaa, tänä vuonna enää alle kolmanneksen. Kuivan kesän ansiosta kaivos ei moneen kuukauteen laskenut sulfaattivesiä purkuputken kautta ulos ensinkään. Jo Talvivaaran aikana rakennetun käänteisosmoosilaitoksen erottamat sulfaattipitoiset vedet on voitu kierrättää takaisin bioliuotuskasalle.

Kaikki tämä on pikku hiljaa johtanut siihen, että ankara kaivoksen vastustus on hiipunut pois.

– Terrafamen päästöistä ei enää keskustella julkisesti, Hilla sanoo.


Työrauha on palannut aikanaan kirotuksi sanotulle kaivokselle.

– Tilanne on normalisoitunut. En ole kuullut, että kenellekään olisi enää taakka sanoa olevansa kaivoksella töissä, pääluottamusmies Jukka Vetola sanoo.

Sotkamossa ympäristökeskustelu on palannut kestoaiheisiin, kuten metsän kasvatusmenetelmiin ja suojelutarpeisiin. Osa kaivosaktivisteista on väsähtänyt, kun mediakaan ei enää nosta heidän viestejään näkyviin. Nyt tähtäimessä ovat jo uudet kaivoshankkeet ja niiden vastustaminen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kova pakkanen iski autoihin: hinauksia kolminkertainen määrä – Hinausautokeskuksen tj kertoo maagisesta pakkasrajasta, sen jälkeen ”akut alkavat hyytyä”

  2. 2

   Pakkanen tulee kalliiksi – 12 vinkkiä, joilla voi säästää jopa yli tonnin vuodessa

  3. 3

   Uusien asuntojen kauppaa uhkaa sukellus  –  ”Nyt on tapahtunut paluu arkeen”

  4. 4

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  5. 5

   Fiva: Suomessakin merkkejä kurssien manipuloinnista – riski jäädä kiinni suurempi kuin Ruotsissa

  6. 6

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  7. 7

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  8. 8

   Kommentti: Veikkaus valitsee hyväntekeväisyyden sijaan rahan

  9. 9

   Sähkön kulutus nousi tänä aamuna talven ennätykseen

  10. 10

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  2. 2

   Kova pakkanen iski autoihin: hinauksia kolminkertainen määrä – Hinausautokeskuksen tj kertoo maagisesta pakkasrajasta, sen jälkeen ”akut alkavat hyytyä”

  3. 3

   Näin lukijat kommentoivat työttömille järjestettäviä kursseja: ”Fonttia vaihdettiin moneen kertaan ja valokuvaa ähellettiin 5 tuntia”

  4. 4

   Kommentti: Sähkö on Suomessa halpaa – kannattaako 85 euron lisälaskusta siis kitistä?

  5. 5

   Pakkanen tulee kalliiksi – 12 vinkkiä, joilla voi säästää jopa yli tonnin vuodessa

  6. 6

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  7. 7

   Uusien asuntojen kauppaa uhkaa sukellus  –  ”Nyt on tapahtunut paluu arkeen”

  8. 8

   MOT: Suomi maksaa työttömien valmennuksista 26 miljoonaa – kursseilla annetaan elämänohjeita

  9. 9

   Kiinteistönvälittäjät: Uusista osakeasunnoista on jo ylitarjontaa

  10. 10

   Kiinteistön­välittäjät: asunto­kaupoilla näkyy tänä vuonna voimakkaasti vanheneminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Perinnönjakoon liittyy yksi suuri harhakäsitys – leski ei välttämättä peri yhtään mitään

  2. 2

   Matti, 39, teki kotiinsa ison lämmitysremontin – sähkölasku ei laskenut yhtään: ”Ei se hirveästi innosta tekoihin”

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   Li Andersson hämmästyi epäsuhtaa sähkölaskussaan: ”Sähkön osuus oli 8 euroa ja sähkönsiirto pitkälle yli 50 euroa”

  5. 5

   Osaatko sanoa, paljonko kevytmaito maksaa? Testaa 10 kysymyksellä, kuinka vieraantunut olet arjesta

  6. 6

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  7. 7

   Ilmalämpöpumpun ostaja visaisen pulman edessä – kauppias ja virkamies antavat täysin eri neuvon

  8. 8

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  9. 9

   Kommentti: Palkka jopa 7 000 e/kk ja varma työ – kaikki alkoi 2,5 tunnin testistä

  10. 10

   Junatyöntekijä tuskastui: ansaitsee 15 vuoden työkokemuksella 2 000 euron palkan – ”1980-luvulla tämä oli vielä arvostettua matkatyötä”

  11. Näytä lisää