Vartijoiden lakko alkaa keskiviikkona – poikkeuslupia myönnetty suurlähetystöihin ja hissipäivystäjille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vartijoiden lakko alkaa keskiviikkona – poikkeuslupia myönnetty suurlähetystöihin ja hissipäivystäjille

Vartiointialalla lakkoillaan loppuviikolla joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Viranomaiset ovat myöntäneet poikkeuslupia muun muassa suurlähetystöjen vartijoille ja hissihälytyspäivystäjille.

Toistaiseksi myönnetyt vartiointialan lakon poikkeusluvat eivät koske lentokentän turvatarkastajia.­

22.10.2018 12:26 | Päivitetty 22.10.2018 13:27

Vartiointialan väki menee kolmipäiväiseen lakkoon puolilta öin keskiviikon vastaisena yönä. Lakon on määrä koskea koko alaa joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta.

Lakon ulkopuolelle rajataan niin sanotut hätätyöt sekä tehtävät, joissa lakko vaarantaisi yhteiskunnalle elintärkeitä toimintoja tai aiheuttaisi yleiselle edulle huomattavaa vahinkoa.

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) järjestöpäällikkö Heidi Lehikoinen kertoo, että yritysten, joilla on tällaista työtä, joka voidaan katsoa lain perusteella hätätyöksi, on haettava poikkeuslupaa työsuojeluviranomaisilta.

– Yritys ei voi tehdä tulkintaa, vaan aina viranomainen tekee sen, hän sanoo.

Toistaiseksi poikkeuslupia on PAMin mukaan myönnetty Securitaksen Japanin, Kiinan, Saudi-Arabian ja Turkin suurlähetystöjen vartijoille ja turvatarkastajille. Prevent 360 Turvallisuuspalvelut on puolestaan saanut luvan Kanadan ja Avarn Yhdysvaltain lähetystön työntekijöille.

Avarn on saanut myös Otiksen hissihälytyspäivystäjälle ja SOL hälytyskeskustyöntekijöille luvat olla töissä.

Viranomaiset voivat tehdä lakkotöitä

Lehikoinen ei osaa arvioida, miten moni yritys pyrkii vielä saamaan poikkeusluvan. Muuten kaikki vartiointialan työehtosopimuksen alainen työ on hänen mukaansa lakon alaista.

– Kenenkään ei pidä tehdä lakon alaisia töitä riippumatta siitä, mihin liittoon kuuluu tai kuuluuko liittoon lainkaan, hän sanoo.

PAM on ilmoittanut, että poikkeusluvat ovat ehdollisia ja ne voidaan perua 12 tunnin ilmoitusajalla, jos liitto katsoo tämän aiheelliseksi. Liitto ei hyväksy työntekijöiden painostamista ja luottamusmiehen pitää voida tarkistaa, että ylityöllä tehdään vain töitä, joihin luvat on annettu.

Lakkoon kuuluvia tehtäviä tekee noin 8 500 työntekijää. He työskentelevät muun muassa vartijoina, turvatarkastajina, vahtimestareina ja arvokuljettajina. Näillä näkymin esimerkiksi raha-automaatit voivat lakon vuoksi tyhjentyä, turvatarkastusjonot lentokentillä venyä ja vanhukset joutua odottamaan apua.

Osa viranomaisten kuten poliisien tehtäviä on siirretty vartiointiyrityksille. Lehikoinen huomauttaa, että viranomaiset voivat tarvittaessa tehdä näitä töitä. Toisaalta viranomaisia ei riitä joka paikkaan. Ainakaan vielä viime viikolla poliisihallitus ei suunnitellut lisämiehitystä lakon vuoksi.

Neuvottelut jatkuvat

Vartiointialan lakko ei liity hallituksen kaavailemaan irtisanomislakiin, vaikka osuukin samaan aikaan kuin siihen liittyvät työtaistelutoimet. Vartiointialalla riidellään työehtosopimuksesta ja palkankorotuksista.

– Palkkakysymys on varmasti yksi keskeisimpiä seikkoja. Osapuolet eivät ole päässeet keskusteluyhteyteen ja ratkaisuun, joka olisi tyydyttänyt molempia, Lehikoinen kertoo.

Valtakunnansovittelijan johdolla käytävät neuvottelut päättyivät maanantaina tuloksettomina.

Juttua on päivitetty 22.10 kello 13.27 tiedolla siitä, että työriidan sovittelu päättyi tuloksettomana ja lakko toteutuu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?