Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maanantain lakko herätti vastareaktion – yrittäjät ympäri Suomea tarjoavat apuaan

Julkaistu: 21.10.2018 7:18

Helsingissä paistetaan lapsille pizzoja, Ylöjärvellä valmistellaan soppatykkejä.

JHL:n lakko ensi viikon alussa on saanut monet yrittäjät touhukkaiksi.

Ylöjärven Kurussa vanhempainyhdistys puuhaa soppatykkiä Kurun yhtenäiskoulun pihalle.

Tempaus sai alkunsa koululaisten äidin, ravintovalmentaja Eveliina Maajaakkolan huolesta. Kuinka hän ruokkisi omat lapsensa, kun koululla ei ole kylmäsäilytystiloja eikä lämmitysmahdollisuuksia? Retkieväätkin tulisivat kalliiksi.

– Aikuinen voi olla useampia päiviä vähän huonommalla syömisellä, mutta kasvuiässä olevat lapset tarvitsevat koko ajan hyvää ravintoa, Maajaakkola sanoo.

Kun Maajaakkola tarttui toimeen, pienen kylän yhteishenki heräsi ja avuntarjouksia alkoi sataa muiltakin vanhemmilta.

Paikallinen ravintola Vänrikki lupasi toimittaa astiat ja auttaa keiton valmistuksessa, ja lahjoituksia on tullut muiltakin paikallisilta yrityksiltä ja yksityishenkilöiltä.

Ravintolaruokaa on lapsille tiedossa useammalla paikkakunnalla.

Helsinkiläinen Elmo Sport Bar ilmoitti toimittavansa pizzat yhdelle päiväkodille.

Elmon johtaja Maarit Karjalainen sai esimerkin pohjalaiselta yrittäjältä, joka kertoi aikeistaan lehdessä. Karjalainen on itse levittänyt Facebookissa viestiä, että muutkin ravintoloitsijat kehittäisivät jotain vastaavaa.

Pian Elmon esimerkkiä ilmoitti seuraavansa niin ikään helsinkiläinen Pizza Express Kruununhaka.

– Ajattelin, että tämä on hyvä juttu, johon haluamme itsekin lähteä mukaan. Katsotaan, voidaanko olla avuksi jollekin koululle, järjestölle tai muulle jota lakko koskettaa, pizzerian omistaja Siva Parlar kertoo.

Seinäjokelainen liikemies ja miljonääri Reima Kuisla kertoi aiemmin tarjoavansa Seinäjoen Törnävän koululaisille ilmaisen ruokailun omistamansa hotelli Sorsanpesän ravintolassa.

Vantaalaisen Backas-ravintolan yrittäjä Lauri Kaivoluoto lupasi puolestaan tarjota tarvitsijoille tiistaina ilmaisen aterian, jos joku vanhainkoti, palvelutalo tai päiväkoti ilmoittaa tarpeestaan.

Ravintolat ja catering-alan yritykset järjestävät ruokahuoltoa yhteistyössä kuntien kanssa esimerkiksi Pirkanmaalla, Seinäjoella ja pääkaupunkiseudulla, Suomen yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoi Ilkassa.

Myös Salossa pari yrittäjää on puuhaamassa ruokailua lapsille maanantaina, ja asia on IS:n tietojen mukaan kuumentanut paikallisten tunteita sosiaalisessa mediassa.

Ravintolat ja lasten vanhemmat eivät ole ainoita, jotka lakko on saanut liikkeelle.

Puuhakkaina ovat olleet myös kauppiaat. Raisiossa aktivoitui ensin kauppias Niina Puoskari, joka sai mukaan joukon muita.

Liedon Tarvasjoella koululaiset ja esikoululaiset saavat soppatykeistä lämmintä keittoa Tarvasjoen VPK:n tarjoamana, Auranmaan viikkolehti kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?