”Tässä on nyt kyse siitä...” – kaksi viikkoa sitten poliittiset lakot jakoivat mielipiteet kahtia, mutta entä tänään? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Tässä on nyt kyse siitä...” – kaksi viikkoa sitten poliittiset lakot jakoivat mielipiteet kahtia, mutta entä tänään?

Julkaistu: 18.10.2018 16:40

JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10 000 jäsentä menee lakkoon. Mitä mieltä kansalaiset ovat nyt poliittisista lakoista?

Monet ammattiliitot vastustavat työtaistelutoimilla hallituksen esittämiä muutoksia irtisanomislakiin. Hallitus haluaa helpottaa työntekijöiden irtisanomista alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä, jotta yrittäjien kynnys palkata työntekijöitä madaltuisi. Hanke on herättänyt suurta vastustusta oppositiossa ja palkansaajajärjestöissä.

SAK:n liitoista Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää kaksipäiväisen poliittisen lakon ensi viikon maanantaina ja tiistaina 22.–23. lokakuuta. Lakon syynä on hallituksen valmistelema irtisanomislaki, JHL kertoo tiedotteessaan.

Lakkoon menee yli 10 000 JHL:n jäsentä. Se näkyy kansalaisille siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa. Koulussa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana, JHL kertoo.

Lue lisää: Lakko uhkaa jättää lapset ja vanhukset ilman ruokaa – ”Sellaiseenkin äärimmäiseen tilanteeseen on varauduttava”

JHL:n aiemmin julistamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät sunnuntaina. Lakko alkaa heti niiden päätyttyä maanantaina kello 00 ja päättyy tiistaina kello 24.

Reilut kaksi viikkoa sitten useat liitot olivat päivän mittaisessa poliittisessa lakossa irtisanomislain valmistelun takia. Kun IS kysyi tuolloin satunnaisten vastaantulijoiden mielipiteitä asiasta, kannat menivät aika lailla tasan.

Lue lisää: Poliittinen lakko jakoi mielipiteet täysin – näin vastakkaisia kommentteja suomalaiset laukoivat keskiviikkona

Entä nyt, kun tilanne elää entisestään? IS haastatteli torstaina satunnaisia vastaantulijoita Helsingin kaduilla. Tänään vastaajien mieliala tuntui olevan poliittisten lakkojen puolella.

Yllä olevalta videolta voit katsoa, miten ihmiset arvioivat poliittista lakkoa ja lakon vaikutusta.

– Minusta se on ihan hyvä asia. Olisi täysin kohtuutonta, että ihmisiä heitellään täysin sattumanvaraisesti pärstäkertoimen mukaan ulos pienistä firmoista. Meillä kaikilla täytyy olla samanlaiset oikeudet, toteaa Reino Kosonen.

Reino Kososen mielestä poliittinen lakko on hyvä asia.

Sara Salminen hyväksyy myös lakot.

– Mielestäni se on hyvä asia. Jos hommat ei toimi, niin se pitää jotenkin ilmoittaa.

Salmisen kanssa samoilla linjoilla on Taija Välske. Hänen mukaansa muutosta ei tapahdu ilman lakkojen aiheuttamaa huomiota.

Lotta Lehmusvaaran mielestä poliittinen lakko on väärä termi.

– Poliittinen lakko on tietyllä tavalla väärä sana tähän. Tässä on kyse nyt siitä, että luovutaanko yleissitovuudesta. Yleensä Suomessa on totuttu siihen, että työelämän asiat sovitaan yhdessä. Voisi sanoa, että kaikki on poliittista. Eli tällaiset leimakirveet, kuten poliittinen lakko on vähän turhia.

Lotta Lehmusvaaran mielestä poliittinen lakko on väärä termi.

Tulevat lakot eivät juurikaan vaikuta gallupiin haastateltujen elämään. Lehmusvaara kuitenkin paljastaa olevansa JHL:n jäsen.

– Jos tulee lakko, niin sitten pitää mennä lakkoon. Muuten ne eivät vaikuta.

– Annan täyden sympatiani kaikille työntekijöille, jotka taistelevat oikeuksien puolesta, Vesa Aalto sanoo.

Vesa Aalto sanoo, että työntekijöitä kiristetään liikaa.

STTK:n liitoista Lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy aloittavat kaksi viikkoa kestävän vuoronvaihtokiellon maanantaina. Kielto päättyy neljäs marraskuuta. Vuoronvaihtokiellon aikana työntekijät tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät vaihda vuoroa työnantajan aloitteesta.

Ylityökiellon ovat julistaneet myös Vakuutusväen Liitto ja Ammattiliitto Pro.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?