Tutkijan kova väite: Miehet haluavat naista kovemmat tulot, jotta nainen ei pettäisi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkijan kova väite: Miehet haluavat naista kovemmat tulot, jotta nainen ei pettäisi

Tuoreen väitöskirjan mukaan miehillä on naisia enemmän menetettävää kumppaninsa uskottomuuden takia.

Kun mies ansaitsee enemmän tai vähintään puolet kotitalouden tuloista, hän asettaa puolisolleen taloudellisen kannustimen pysyä uskollisena, päättelee tutkija Mats Ekman väitöskirjassaan.­

17.10.2018 19:54

Miehet pyrkivät naisia paremmille tienesteille erityisesti yhdestä syystä: estääkseen puolisoitaan pettämästä heitä.

Muun muassa tällaisen päätelmän tutkija Mats Ekman esittää tuoreessa väitöskirjassaan, jossa hän tarkastelee kotitalouksien toimintaa biologian näkökulmasta.

Ekman siis katsoo – karkeasti yksinkertaistettuna – että miehet yrittävät hallita naisia vaikuttamalla heidän elintasoonsa.

Kun mies ansaitsee enemmän tai vähintään puolet kotitalouden tuloista, hän asettaa puolisolleen taloudellisen kannustimen pysyä uskollisena. Vaimon ei tällöin kannata pettää tai jättää miestään, jos hän haluaa säilyttää nykyisen elintasonsa.

– Mies voi viedä naisen kulutusmahdollisuudet ja pelko huonommasta elintasosta saa naisen pysymään uskollisena, Ekman kirjoittaa väitöskirjassaan.

Tutkija korostaa Taloussanomille, että väitöskirjassa on esillä puhtaasti biologinen näkökulma.

– En tarkastele väitöskirjassa kulttuuristen ja sosiaalisten tekijöiden vaikutusta miesten ja naisten yhteiseloon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö mainituilla tekijöillä olisi vaikutusta. Niillä varmasti on, mutta omassa tutkimuksessani olen keskittynyt pelkästään biologiaan, Ekman sanoo.

Ekmanin mukaan miehillä on naisia enemmän menetettävää kumppaninsa uskottomuuden takia, koska he saattavat tietämättään kasvattaa jälkeläisiä, joiden biologisia isiä he eivät ole.

Näin ollen miehille on ajan saatossa kehittynyt luontainen taipumus parantaa niitä taloudellisia kannustimia, joilla he yrittävät vannottaa puolisoitaan pysymään uskollisina.

”Ihmiset pyrkivät esittämään itsensä niin sanotusti paremmassa valossa”

Ekman tarkastelee väitöskirjassaan muutakin kuin miesten ja naisten välisiä taloudellisia siteitä. Kokonaisuudessaan väitöskirja koostuu neljästä eri esseestä.

Tutkija käsittelee esseissä niin ihmisten äänestyskäyttäytymistä kuin ylipainoisten ihmisten ruokailutottumuksia ja toimeentulotukihakemusten vähenemistä tilanteessa, jossa yhteiskunnan vallitsevana normina on eetos ”omillaan pärjäävästä yksilöstä”.

Yhteistä kaikille näille aihepiireille on ihmisten laumakäyttäytyminen useissa tilanteissa.

Ylipainoisia ihmisiä käsittelevässä esseessä Ekman esimerkiksi osoittaa, että hoikkien ihmisten läsnäolo saa ylipainoiset suosimaan kevyempiä aterioita kuin yleensä.

– Mielestäni tulos vahvistaa sen, että ihmiset todella pyrkivät esittämään itsensä niin sanotusti paremmassa valossa, Ekman sanoo.

Hänen mukaansa kyseinen esimerkki osoittaa myös, etteivät ”rasvaveron” kaltaiset haittaverot välttämättä ole kovinkaan perusteltuja.

– Jotkut perustelevat rasvaveroa sillä, että ihmisiltä puuttuu tahdonvoimaa. Tulos vie ainakin tältä väittämältä pohjan, sillä se osoittaa tahdonvoiman riippuvan myös sosiaalisista ärsykkeistä.

Ekmanin tohtoriväitöskirja Essays on Social Economics tarkastetaan ensi perjantaina Hankenin kauppakorkeakoululla. Väitöskirjan sisällöstä uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?