Näin eri liitot vastustavat nyt irtisanomislakia – maanantaina lakkoon 10 000 työntekijää lisää - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin eri liitot vastustavat nyt irtisanomislakia – maanantaina lakkoon 10 000 työntekijää lisää

Monet ammattiliitot vastustavat työtaistelutoimilla hallituksen esittämiä muutoksia irtisanomislakiin. JHL:n toimet ovat järeimmät, sillä maanantaina yli 10 000 liiton jäsentä menee lakkoon.

Lakko näkyy esimerkiksi siivouksessa ja ruokapalveluissa.

17.10.2018 19:48

Useat työmarkkinajärjestöt ovat jo aloittaneet tai aloittamassa työtaistelutoimet, joilla vastustetaan hallituksen kaavailemaan uutta irtisanomislakia.

Hallitus haluaa helpottaa työntekijöiden irtisanomista alle 20 henkeä työllistävissä yrityksissä, jotta yrittäjien kynnys palkata työntekijöitä madaltuisi. Hanke on herättänyt suurta vastustusta oppositiossa ja palkansaajajärjestöissä.

SAK:n liitot laajentavat toimiaan, yli 10 000 JHL:n jäsentä lakkoon

SAK:n liitoista Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestää kaksipäiväisen poliittisen lakon ensi viikon maanantaina ja tiistaina 22.–23. lokakuuta. Lakon syynä on hallituksen valmistelema irtisanomislaki, JHL kertoo tänään julkaisemassa tiedotteessaan.

Lue lisää: JHL järjestää kahden päivän lakon irtisanomislain takia – yli 10000 jäsentä lakkoon

Lakkoon menee yli 10 000 JHL:n jäsentä. Se näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa. Koulussa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana, JHL kertoo.

Kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei välttämättä ole ruokaa tarjolla lakon aikana.

JHL:n aiemmin julistamat ylityö- ja vuoronvaihtokiellot päättyvät sunnuntaina. Lakko alkaa heti niiden päätyttyä maanantaina kello 00 ja päättyy tiistaina kello 24.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT aloitti 8. lokakuuta laajennetun ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon useilla sopimusaloillaan. Toimet ovat voimassa 28. lokakuuta asti.

SAK:n liitoista Suomen elintarviketyöläisten liitto SEL:n liittohallitus päätti viime perjantaina, että että poliittiset lakot jatkuvat ja laajenevat elintarvikealan työpaikoilla. SEL tiedottaa 29.10. tarkemmin uudesta lakosta sekä siitä, mitkä työpaikat ovat sen piirissä.

KT:n Jalonen: ”Kuntalaiset joutuvat kärsimään”

Kuntatyönantajien (KT) työmarkkinajohtaja Markku Jalonen työtaistelutoimien vaikutuksia on hankala etukäteen arvioida.

Aiempi, syyskuun lopulla ollut useiden kunta-alan ammattiliittojen vuoronvaihtokielto kesti kolme päivää.

Sillä oli Jalosen mukaan jonkin verran vaikutuksia kunnallisiin palveluihin: esimerkiksi päiväkodeissa jouduttiin jossakin sairaustapauksissa yhdistelemään ryhmiä. Terveydenhuollon puolella kielto näkyi jonkin verran lähinnä kiireettömien leikkauksen perumisina.

Toisin on ensi viikolla.

– Kun poliittisen työtaistelun toimet pitkittyvät, myös vaikutukset nimenomaan kuntalaisiin, kansalaisiin, saattavat olla suurempia. Tehyn ja Superin vuoronvaihtokielto on pitkä, kaksi viikkoa. Lisäksi mukaan tulee JHL varsinaisine lakkotoimineen, Jalonen sanoo.

Lue lisää: Super ja Tehy aloittavat vuoronvaihtokiellon ensi viikolla

– Maanantaina ja tiistaina JHL on lakossa, ei enää missään ylityö- ja vuoronvaihtokiellossa. Sen seurauksena kuntapalvelut heikkenevät, ja kuntalaiset, myös lapset saattavat joutuvat kärsimään tilanteesta.

Hän korostaa, että KT tuomitsee toimet ja pitää niitä kohtuuttomina.

– Kunta-ala on sijaiskärsijänä tässä poliittisessa työtaistelussa. Eihän kaavailtu laki irtisanomisten helpottamisesta koske kunta-alaa lainkaan, Jalonen summaa.

Akavalaisiakin jo mukana

Akavalaisista liitoista Talentia aloitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 8. lokakuuta yksityisellä sosiaalialalla ja terveyspalvelualalla. Kielto on voimassa toistaiseksi. Se koskee yksityistä sosiaalipalvelualaa, terveyspalvelualaa ja kuntien yritysten Avainta-sopimusta.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ aloitti toistaiseksi voimassa olevan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon yksityisissä päiväkodeissa niin ikään 8. lokakuuta. Yksityisissä päiväkodeissa työskentelee OAJ:hin kuuluvia lastentarhanopettajia ja päiväkodinjohtajia.

Insinööriliitto julisti ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon ja vuoronvaihtokiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloille 5. lokakuuta. Kiellot ovat voimassa toistaiseksi.

Myös Suomen Työterveyshoitajaliitto aloitti toistaiseksi voimassa olevan ylityö- ja vuoronvaihtoliiton 8. lokakuuta.

Akavan sairaanhoitajat ja Taja (aiemmin Terveystieteen akateemiset johtajat ja asiantuntijat -ammattijärjestö) ei ole vielä päättänyt, aikooko se aloittaa työtaistelutoimet.

– Meillä on hallituksen kokous vielä tällä viikolla, ja päätämme siellä mahdollisista työtaistelutoimista, toiminnanjohtaja Kukka Junno kertoo.

Noin 2 000 jäsenen edunvalvontajärjestön jäsenet työskentelevät sote-sektorilla.

– Olemme ehdottomasti sitä mieltä, ettemme voi hyväksyä tällaista työntekijöitä eriarvoistavaa politiikkaa, Junno painottaa.

Ylityökieltoja monessa STTK:n liitossa

STTK:n liitoista Lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy aloittavat kaksi viikkoa kestävän vuoronvaihtokiellon maanantaina. Kielto päättyy neljäs marraskuuta. Vuoronvaihtokiellon aikana työntekijät tekevät normaalit työvuoronsa, mutta eivät vaihda vuoroa työnantajan aloitteesta.

Ylityökiellon ovat julistaneet myös Vakuutusväen Liitto ja Ammattiliitto Pro.

Vakuutusväen liiton määräaikainen ylityökielto alkaa huomenna torstaina kello 00 ja on voimassa 23. lokakuuta klo 24 saakka.

Ammattiliitto Pron teollisuudessa työskentelevien toimihenkilöiden ylityökielto alkoi maanantaina 17. syyskuuta ja on voimassa toistaiseksi.

Prolla on meneillään myös kiinteistöalan toimihenkilöitä koskeva määräaikainen ylityökielto. Lokakuun 3. päivä alkanut kielto päättyy ensi viikon tiistaina.

Lisäksi ylityökielto on voimassa Kiinteistöalan toimihenkilöitä koskevan työehtosopimuksen soveltamisalalla tehtävässä toimihenkilötyössä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?