Pikavippien suitsiminen etenee: tulossa 30 prosentin korkokatto ja ankarat sanktiot rikkojille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pikavippien suitsiminen etenee: tulossa 30 prosentin korkokatto ja ankarat sanktiot rikkojille

–Nykyisin on myönnetty esimerkiksi noin 2000 euron luottoja, joissa vuotuinen korko on ollut yli 100 prosenttia ja todellinen vuosikorko yli 200 prosenttia, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) sanoo.

Julkaistu: 15.10.2018 16:11

Myös pikavippiyhtiöiden oikeutta periä muita luottokustannuksia kuin korkoa aiotaan rajoittaa.

Esitysluonnos pikavippien korkokaton laajentamisesta on toimitettu lainsäädännön arviointineuvostolle ja esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle marraskuun alussa, oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) kertoo blogikirjoituksessaan.

Esityksen mukaan korkokatto on tarkoitus laajentaa koskemaan myös yli 2 000 euron pikavippejä, kun nyt 50 prosentin katto todelliselle vuosikorolle on vain alle 2 000 euron luotoille.

– Nykyisin on myönnetty esimerkiksi noin 2 000 euron luottoja, joissa vuotuinen korko on ollut yli 100 prosenttia ja todellinen vuosikorko yli 200 prosenttia. Tällainen on ollut mahdollista, koska hintasääntely ei ole ollut riittävän kattavaa. Nyt asiaan tulee muutos, Häkkänen kertoo.

Lisäksi on tarkoitus muuttaa nykyistä mallia siten, että asetetaan yläraja perittävälle korolle eikä todelliselle vuosikorolle, kuten nyt.

Laissa määriteltävä korkokatto olisi 30 prosenttia nostetulle luotolle. Korkokatto koskisi kaikkia kuluttajaluottoja paitsi esivakuudellisia asuntoluottoja.

Myös oikeutta periä kuluttajalta muita luottokustannuksia kuin korkoa rajoitettaisiin. Muiden luottokustannusten enimmäismäärä päivää kohden olisi 0,01 prosenttia luottosopimuksen mukaisesta luoton määrästä tai luottorajasta sopimuksen voimassaoloajalta. Luottokustannuksia ei kuitenkaan saa periä enempää kuin 150 euroa vuodessa.

Jos luotonantaja tai -välittäjä rikkoisi sääntelyä, kuluttajan ei tarvitsisi maksaa luoton korkoa tai luottokustannuksia lainkaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?