Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hoitokotien hinnat hämmästyttävät: ”Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa”

Lukijoilta ei riitä ymmärrystä siihen, miten kalliiksi yksityinen tehostettu palveluasuminen on nykyään hinnoiteltu.

Tehostettu palveluasuminen vastaa vanhainkotihoitoa ja on kallista. Pääosan maksaa yleensä kunta.

15.10.2018 14:59

Tehostetun palveluasumisen kalleus ihmetyttää Taloussanomien lukijoita. Taloussanomat kertoi sunnuntaina, että vain harvalla ikäihmisellä on varaa maksaa asumistaan omasta pussistaan yksityisissä hoitokodeissa niiden nykyhinnoilla.

Isoissa kaupungeissa tehostettu palveluasuminen maksoi viime vuonna keskimäärin 172 euroa vuorokaudessa eli 5 332 euroa kuukaudessa.

Ostopalveluna tuotettuna hinta oli keskimäärin 124 euroa vuorokaudessa eli 3 844 euroa kuukaudessa.

Lukijoilta satelee rajua arvostelua yksityisille palveluntuottajille yleisesti, sekä kalleudesta että hoidon laadusta. Muutama lukija toivoo, että vanhustenhoito siirrettäisiin takaisin julkisen puolen hoidettavaksi, sillä se heidän mielestään parantaisi laatua ja tulisi halvemmaksi yhteiskunnalle.

– Johan tuolla viidellä tonnilla palkkaa oman, henkilökohtaisen hoitajan ja avustajan sivukuluineen ja vielä jää rahaa yli, nimimerkki Onko järkee vai ei kirjoittaa.

– Yksityinen hoitokoti on pelkkää rahastusta. Luojalle kiitos, että saimme siirron vanhemmalleni kunnalliseen hoitokotiin, jossa työmoraalia vielä ainakin on ja homma toimii, kertoo puolestaan nimimerkki Ikikiitollinen.

Hän jatkaa, että kun on nähnyt yksityisen puolen, osaa arvostaa kunnallista puolta ja olla kiitollinen siitä, että niitä vielä on maassamme.

Hoitaja kertoo olleensa harjoittelussa sekä yksityisessä että kunnallisessa vanhusten palveluasumisessa.

– Tulin siihen tulokseen, että omaa äitiäni en IKINÄ veisi yksityiseen vanhainkotiin. Raha kelpaa, mutta asukkaita kohdellaan kuin roskaa.

Lukijat nostivat esiin kohtuuttomat maksut palveluhinnastoista. Sellaisia ovat esimerkiksi viiden- tai kuudensadan euron vuokran pyytäminen yhdestä huoneesta.

Ympärivuorokautinen omahoitaja maksaa myös

Muutama lukija toisaalta puolusti hintoja.

– Kun tietää kuinka monta työtuntia moniammatillista työtä sekä erilaisia liitännäispalveluja kuten rakennuksia palveluissa tarvitaan, niin 5 000 euroa kuukausihintaa voi pitää jopa edullisena tai epärealistisena, yksi lukija huomautti.

– Kerro, kenelle se vanhuksen omaisuus on tarkoitettu, jos ei vanhuksen oman hoidon kustannuksiin, jos varallisuutta kertynyt? toinen lukija vastasi arvosteluun siitä, että vanhuksia vaaditaan myymään varallisuutta rahoittaakseen asumisensa.

Pari lukijaa oikaisi myös henkilökohtaisen hoitajan paremmuutta tai edullisuutta hehkuttavia siitä, että palkkakustannukset nousevat ympärivuorokautisessa hoitotyössä sivukuluineen isoiksi eikä esimerkiksi mainittu 4 000 euroa kuukaudessa riitä.

Onko sinulla kokemuksia omasta tai läheisesi palveluasumisen kuluista? Ota yhteyttä toimitukseen: taloussanomat@sanoma.fi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?