Thaimaa ottaa kovat otteet käyttöön muoviroskan vähentämiseksi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Thaimaa ottaa kovat otteet käyttöön muoviroskan vähentämiseksi

Muovin lajittelua kierrätykseen Thaimaassa.

Julkaistu: 14.10.2018 20:55

Kiina ilmoitti tammikuussa, ettei se enää huoli ulkomaista kierrätysmuovijätettä. Muoviroskan virta kääntyi sen jälkeen muihin Aasian maihin.

Thaimaa aikoo lopettaa kaiken ulkomaisen muovijätteen tuonnin vuoteen 2021 mennessä, Financial Times kertoo.

Samalla maa liittyy muiden sellaisten Kaakkois-Aasian maiden joukkoon, jotka pelkäävät olevansa seuraava kohde maailman jätteille. Kiina julkisti tammikuussa kiellon tuoda maahan muoviroskaa, elektroniikkaromua ja useita muita jätteitä ulkomailta.

Thaimaa ilmoitti muovintuontirajoituksista ensimmäisen kerran jo kesäkuussa. Maan viranomaiset kertoivat FT:lle, että tarvittavat toimenpiteet muoviroskan kieltämiseksi ovat käytössä kahden vuoden kuluttua.

– Sen jälkeen, kun Kiina alkuvuodesta kielsi muovin maahantuonnin, Thaimaahan tulleen jätteen määrä on lisääntynyt, maan teollisuustoiminnasta vastaava johtaja Banjong Sukreeta kertoi lehdelle.

Kiinan suljettua ovensa muun muassa Japanin ja Pohjois-Amerikan muovivirta on päätynyt uusiin maihin, useimmiten Thaimaahan, Vietnamiin ja Malesiaan.

Vietnamin hallitus ilmoitti heinäkuussa lopettavansa muun muassa paperin, muovin, metallin ja muun jätteen vastaanottamisen. Maan antoi tuolloin lausunnon, jonka mukaan se ei halunnut, että maasta tulee jättimäinen kaatopaikka.

Malesia puolestaan perui heinäkuussa ympäristöluvan peräti 114 muovijätteen käsittelylaitokselta.

YK raportoi kesäkuussa, että jo viisikymmentä maata on ottanut käyttöönsä keinoja, joiden tarkoituksena on vähentää muovijätteen määrää.

Muovijätevuori kaatopaikalla Bangkokin ulkopuolella helmikuussa 2012.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?