Paasilinnan konkurssi todennäköisesti raukeaa – moni kirjailija jäänee ilman rahojaan

Kustannusosakeyhtiö Paasilinnan konkurssi todennäköisesti raukeaa, koska pesässä ei ole tarpeeksi rahaa.

Petteri Paasilinna kuvattuna vuonna 2010.

14.10.2018 13:41

Kustannusosakeyhtiö Paasilinna haettiin konkurssiin elokuussa. Jotta konkurssi voitaisiin toteuttaa, pesässä pitäisi olla tarpeeksi varoja menettelyn kustannuksiin ja velkojillekin pitäisi jäädä jako-osuutta.

– Käsitykseni on, että jos joku ei ota kustannuksia vastattavakseen, konkurssimenettely raukeaa, arvioi pesänhoitaja Kemppi&Tuominen-toimiston asianajaja Tommi Kemppi.

Konkurssimenettely on sen verran kallis, että yleensä pesässä pitäisi olla varoja liki 30 000 euron arvosta. Paasilinnan konkurssipesässä on alle 5 000 euroa ja velat ovat noin 845 000 euroa varoja suuremmat.

Paasilinnan pesäluettelo ja velallisselvitys jätettiin Länsi-Suomen käräjäoikeuteen keskiviikkona. Konkurssilain mukaan pesänhoitajan tulee ilman aiheetonta viivytystä tehdä selvitys konkurssimenettelyn raukeamisesta. Kempin mukaan tämä tarkoittaa yleensä noin kuukautta pesäluettelon valmistumisesta.

Tilanne ei ole tavaton.

– Iso osa konkursseista raukeaa varojen puutteesta, Kemppi kertoo.

Velkojat eivät ehkä saa rahojaan

Kirjankustantamo perustettiin kesällä 2009, ja sen toimitusjohtaja ja hallituksen varsinainen jäsen on Petteri Paasilinna. Hän on kirjailija Arto Paasilinnan poika. Kirsi Paasilinna on toiminut varajäsenenä ja toimitusjohtajan sijaisena.

Velallisselvityksestä ilmenee, että konkurssin pääasiallinen syy on yrityksen maksukyvyttömyys. Sen mukaan tämä johtuu yrityksen kasvuvaiheessa kulujen liiallisen kasvun ja samanaikaisesti myynnin laskun aiheuttamasta liiketoiminnan kannattamattomuudesta.

– Omaehtoisen saneerauksen aikana aloitetut uuden liiketoiminnan aloittamiseen tähtäävät rahoitusneuvottelut lopetettiin tuloksettomina ja yritys haettiin konkurssiin, selvityksessä todetaan.

Jos konkurssi raukeaa, velkojat eivät sen avulla voi saada rahojaan ja he kärsivät luottotappioita. Heillä on kuitenkin mahdollisuus periä saataviaan ulosmittauksin.

Monella kirjailijalla on saatavia

Suomen Asiakastiedon mukaan yrityksellä on 51 maksuhäiriötä ja muuta luottotietomerkintää. Pesäluettelon perusteella sillä on 83 velkojaa.

Suurin velkoja on perintäyritys Gothia ja seuraavaksi eniten saatavia on Saarijärven Offset Oy:n konkurssipesällä ja virolaisella painotalo Printon Trükikodalla.

Yli 10 000 euron saatavat on kolumnistin, kirjailijan ja Nokian entisen johtajan Kalle Isokallion Kalkhas-yrityksellä. Myös useita kierrätysaiheisia kirjoja kirjoittaneen Seija Saarisen saatavat ovat tätä suuremmat.

Velkojien joukossa on monia nimekkäitä kirjailijoita ja julkisuuden henkilöitä kuten Arto Paasilinna, Antti Tuuri, Hannu Mäkelä, Iiro Viinanen, Lasse Lehtinen, Leena Lehtolainen, Leo Jokela, Marja-Liisa Varjonen, Matti Pitko, Tomi Björk, Matti Wikberg ja Saku Tuominen.

Heidän velkasummansa ovat satoja tai korkeintaan joitain tuhansia euroja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?