Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vanhuksen palveluasuminen voi maksaa yli 5 000 e/kk – ”Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tuloistaan”

Jos vanhus ei enää tunne pärjäävänsä kotona edes tuetusti, hän voi muuttaa yksityiseen hoitokotiin ja maksaa kulut itse. Hinta voi kuitenkin olla yllätys: tehostettu hoito voi maksaa tuhansia euroja kuukaudessa.

Mitä enemmän vanhus tarvitsee apua, sitä enemmän hänen hoitonsa maksaa.

14.10.2018 7:55

Vanhukset halutaan pitää mahdollisimman pitkään kotona. He pääsevät palvelutaloon julkisin varoin vasta, kun itsenäinen asuminen ei enää onnistu useista tukimuodoista huolimatta.

On mahdollista, että vanhus itse tai hänen omaisensa eivät pidä omassa kodissa asumista enää hyvänä ratkaisuna, vaikka kunnan mielestä hän pärjää edelleen. Tällöin voidaan miettiä yksityisiä palvelutaloja.

Ongelmaksi voi kuitenkin tulla hinta. Siihen vaikuttaa tarvittavan avun määrä. Esimerkiksi pitkälle edennyttä muistisairautta sairastava tarvitsee ympärivuorokautista hoitoa ja valvontaa.

Ylilääkäri Matti Mäkelä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että nämä sisältävä tehostettu palveluasuminen vastaa vanhainkotihoitoa ja on kallista.

– Päivähinta on lähempänä 200:aa kuin kymmeniä euroja. Juuri kenelläkään ei ole varaa maksaa tätä tuloistaan, hän sanoo.

Harva maksaakaan. Esimerkiksi Attendon asiakkaista vain pari prosenttia maksaa tehostetun asumisensa palveluineen itse. Myös Saga Caressa tällaisen asumisen maksaa pääosin kunta.

– Ympärivuorokautinen hoito on kallista – tuottipa sen sitten yksityinen tai julkinen, Attendon viestintäasiantuntija Ilona Sammaljärvi perustelee.

Palvelun vertailu on vaikeaa

Hoitokoteja on paljon, sillä noin puolet vanhusten palveluasumisesta tuotetaan yksityisesti. Omatoimisesti palveluasuntoa hankkivan pitää selvittää vaihtoehdot ja sopia hinnoista itse. Vertailu on työlästä, sillä yksityiset palveluntuottajat eivät Mäkelän mukaan yleensä pidä hinnastoaan julkisesti esillä.

Kokonaishinta riippuu hoidon ja palveluiden määrästä, mutta selvittelyä hankaloittaa se, että eri toimijoiden palvelupaketit ovat erilaisia ja sama nimike voi sisältää eri asioita.

Hoito voi olla tuntihintaista tai kuulua pakettiin. Palveluun saattaa kuulua aterioita joko täysi- tai puolihoitona. Vaikkapa lääkehuollosta, turvarannekkeesta, siivouksesta, pyykinpesusta, saunomisesta ja muusta hygienian hoidosta voidaan laskuttaa erikseen.

Esimerkiksi Saga Caren Saga Käpylinnassa tehostetun palveluasumisen vuorokausihinta on noin 163 euroa. Yli 5 000 euron kuukausihintaan sisältyy ympärivuorokautinen hoiva, hoitajakutsujärjestelmä, pyykkihuolto ja ylläpitosiivous, oma asunto ja yhteistilojen vapaa käyttö sekä 5–6 ateriaa päivässä.

Viitteitä kokonaishinnoista voi saada selvittämällä kuntien kilpailuttamia hintoja.

– Attendossa itse maksaville asiakkaille tehostetussa palveluasumisessa hinta on lähtökohtaisesti sama kuin kunnan maksaessa, Sammaljärvi kertoo.

Yli 5 000 euroa kuukaudessa

Kuutoskaupungeissa eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella ja Oulussa tehostettu palveluasuminen maksoi viime vuonna keskimäärin 172 euroa vuorokaudessa eli 5 332 euroa kuukaudessa. Ostopalveluna tuotettuna hinta oli keskimäärin 124 euroa vuorokaudessa eli 3 844 euroa kuukaudessa.

Pitkäaikainen vanhainkotihoito oli vielä kalliimpaa. Se maksoi näiden kuntien itse tuottamana keskimäärin 211 euroa ja ostettuna 172 euroa vuorokaudessa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujen ostopalvelupäällikkö Teija Malinen kertoo, että heillä vuorokausihinnat vaihtelevat 100 eurosta 129 euroon. Summalla saa hoivan ja ateriat. Tämän päälle tulee vuokra, joka yhdeksän kunnan alueella vaihtelee 450 eurosta 650 euroon kuukaudessa.

Kunnat ostavat palveluita kriteeriensä perusteella. Kun asiakas maksaa itse, hän voi itse määritellä sopimuksen sisällön.

– Palvelua voidaan jonkin verran räätälöidä, mikä voi alentaa asiakkaan hintaa, Sammaljärvi sanoo.

Tukea asumiseen

Suurin osa palvelutalojen asukkaista saa yhteiskunnan tukea, mutta tuen määrä vaihtelee maksukyvyn mukaan.

– Suurituloiset maksavat enemmän kuin pienituloiset, Mäkelä kertoo.

Esimerkiksi Helsingissä palvelutalossa asujalle pitää jäädä käyttövaraa viidennes nettotuloista tai vähintään 254 euroa kuukaudessa. Eksoten alueella vuokran ja reseptilääkkeiden jälkeen on jäätävä ainakin 165 euroa kuukaudessa.

Etenkin suurimmissa kunnissa on käytössä sekä kunnan omaa että yritysten tuottamaa palveluasumista. Osa kunnista myöntää palveluasumisen kriteerit täyttävälle palvelusetelin ja tämä voi itse valita jonkin kunnan hyväksymistä hoitokodeista.

Kunnan tuella asuva asiakas maksaa palvelusta yleensä aina saman verran olipa palvelu julkinen tai yksityinen. Kunta maksaa palveluntuottajalle ja perii asukkailta tulosidonnaisen omavastuun.

Onko sinulla kokemuksia omasta tai läheisesi palveluasumisen kuluista? Ota yhteyttä toimitukseen: taloussanomat@sanoma.fi

Jos ylläoleva grafiikka ei näy, klikkaa tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?