Toimitusjohtaja kävi poliittisia lakkoja vastaan etusivun mainoksella – ”Ensin sanotaan, että tullaan töihin, mutta illalla soitetaan, että ei tullakaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Toimitusjohtaja kävi poliittisia lakkoja vastaan etusivun mainoksella – ”Ensin sanotaan, että tullaan töihin, mutta illalla soitetaan, että ei tullakaan”

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen kehottaa Kauppalehden etusivulla ostamassaan ilmoituksessa allekirjoittamaan Työrauha 2018 -kansalaisaloitteen.

Julkaistu: 10.10.2018 18:49

Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen kampanjoi poliittiisia lakkoja vastaan. ”Toiset ostavat viidenkympin villityksessä Harley Davidsoneita, toiset Kauppalehden etusivuja”, hän kommentoi.

Politiikka ei kuulu työpaikalle. Tätä mieltä on Peikko Groupin toimitusjohtaja Topi Paananen. Hän teki huhtikuussa Työrauha 2018 -kansalaisaloitteen, jolla pyritään rajaamaan poliittisia lakkoja.

Keskiviikon Kauppalehden kannessa oli hänen ostamansa ilmoitus, jossa kehotettiin allekirjoittamaan kyseinen aloite. Sen mukaan oikeus työhön ja mielipiteen vapaus ovat perusoikeuksia.

– Annetaan jokaiselle mahdollisuus tehdä omat päätökset ja kritisoida hallituspolitiikkaa vapaa-ajallaan, siinä luki.

Kauppalehden ilmoitus näyttää samantyyliseltä kuin Palkansaajien keskusjärjestö SAK:n vajaa kuukausi sitten julkaisema mainoskampanja, jossa vastustettiin irtisanomislakia.

– Jos joku näkee yhdennäköisyyttä, kiistän kaiken. Minulla ei ole mitään tekemistä SAK:n kampanjan kanssa, hän nauraa.

Paananen kertoo olevansa liikkeellä yksityishenkilönä ja kansalaisena.

– Toiset ostavat viidenkympin villityksessä Harley Davidsoneita tai jotain muuta, toiset Kauppalehden etusivuja, hän sanoo.

Voinko spreijata autosi?

Peikko Groupilla on toimintaa 34 maassa. Työssään Paananen näkee monenlaisia kulttuureita. Suomessa hän haluaisi parantaa työn tekemistä pelisääntökeskustelulla.

Paananen ei vastusta työntekijöiden lakko-oikeutta silloin, kun työtaistelun syy liittyy työpaikan asioihin. Sen sijaan hän kummeksuu oikeutta osoittaa mieltä työpaikalla poliittisista syistä. Politiikka kuuluu hänestä työpaikoille yhtä vähän kuin uskonto, sukupuolinen suuntautuminen tai muu vastaava.

Topi Paananen huhtikuussa tekemän kansalaisaloitteen oli keskiviikkoiltaan mennessä allekirjoittanut 2153 kannattajaa. –Ehkä seuraava tai sitä seuraava eduskunta tarttuu asiaan, Paananen miettii.

Poliittisissa lakoissa syyttömät joutuvat helposti maksajiksi.

– Haluaisitko, että tulen ja spreijaan autosi, koska hallitus toimii mielestäni väärin ja joutuisit pesemään ja maalauttamaan sen kustannuksellasi? Paananen vertaa.

Yrityksillä on Paanasen mukaan kysyntäpiikki päällä. Peikko Groupissakin on enemmän kuin talo täynnä töitä. Lakkoilun vuoksi osa toimituksista on viivästynyt.

Paananen on onnitellut SDP:n puheenjohtaja Antti Rinnettä hyvästä vaalikampanjasta. Hän sanoo tahtomattaan joutuneensa rahoittamaan sitä.

– Minulta on mennyt kuusinumeroinen rahasumma siksi, että Rinne pääsee pääministeriksi.

Lakot poikivat työpaikkakiusaamista

Palvelualojen ammattiliiton (PAM) puheenjohtaja Ann Selin arveli Talouselämän haastattelussa ennen viime keskiviikon lakkopäivää, että ikäviäkin tilanteita työpaikoilla voi mielenilmauksen aikana tulla vastaan.

– Kyllähän siellä tietysti voi vähän ikäviä tilanteita tulla, koska heitähän pidetään rikkureina, jotka tekevät töitä, jotka lakkoon on julistettu. Kysymys on kaikkien asiasta, silloin tietysti odotetaan, että kaikki noudattavat liiton tekemää päätöstä, Selin sanoi Talouselämälle.

Paananen vertaa tätä työpaikkakiusaamiseen. Hän huomauttaa, että monet Helsingin toimistoissa työskentelevät poliittisista lakoista vähät välittävät eivät ymmärrä, mitä moinen lakko tarkoittaa teollisuudessa työyhteisölle. Niillä kyylätään, meneekö joku töihin lakosta huolimatta ja annetaan ymmärtää, että ei ehkä kannattaisi.

– Voi olla, että ensin sanotaan, että tullaan töihin, mutta illalla soitetaan, että ei tullakaan.

Paananen on kuullut, että jotkut ovat eronneet liitosta, mutta hän huomauttaa, että tällainen vaatii aika kovaa pinnaa ja voi tarkoittaa silmätikuksi joutumista.

Ehkä seuraava eduskunta tarttuu

Kansalaisaloitteen Paananen teki jo huhtikuussa. Tähän iltaan mennessä se oli saanut 2 153 kannattajaa. Kansalaisaloitteen on kerättävä 50 000 nimeä, jotta se menisi jatkokäsittelyyn.

Paananen haluaa pitää asiaa esillä, mutta ei odota nopeaa muutosta.

– Ehkä seuraava tai sitä seuraava eduskunta tarttuu asiaan, hän miettii.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?