SAK:n kentältä väläytellään jo yleislakkoa

On aika kiristää ruuvia, keinot aina yleislakkoon asti. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n liittopäättäjien kokouksessa kenttäväen kommentit olivat tiukkoja.

SAK:n liittopäättäjien kokouksessa väläytettiin yleislakkoa keinona vastustaa irtisanomislakia.

5.10.2018 21:20

Yksiselitteisesti vaadittiin maan hallitusta peruuttamaan irtisanomislakihankkeensa. Useissa kenttäväen puheenvuoroissa väläytettiin yleislakkoa keinona vastustaa irtisanomislakia.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mukaan useat yleislakko-väläytykset kertovat, kuinka ihmiset suhtautuvat asiaan.

– Koko tämä hallituskausi heijastuu näissä puheenvuoroissa, Eloranta sanoi STT:lle kokouksen jälkeen.

Hän itse ei lähtenyt väläyttelemään yleislakkoa eikä toivo, että polun päässäkään sellainen olisi.

– Koen, että ihmisillä on latausta ja tahtoa tehdä työtä asian eteen. En nyt kuitenkaan olisi sitä ensimmäisenä ajattelemassa, että ajaudumme sellaiseen tilanteeseen, että näihin toimiin ryhdytään, siis yleislakkoon, Eloranta sanoi.

Tämän syksyn irtisanomislakikiistaa ovat kehystäneet hallituksen ja ay-liikkeen aiemmat torailut ja lähestyvät eduskuntavaalit. Huomiota herättävää perjantain kokouksessa olikin, että monissa puheenvuoroissa nostettiin esiin ensi kevään eduskuntavaalit. Vaadittiin muutosta ja vedottiin aktiiviseen vaalityön puolesta.

"Vaadimme, ettei meiltä viedä lisää"

Irtisanomislakikiistan taustalla on hallituksen aikomus helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Irtisanomissuojaesitystä on puolustettu hallituksesta sanoen, että irtisanomisiin pitää jatkossakin olla painavat syyt. Hallitus on toivonut, että irtisanomissuojan keventäminen madaltaisi kynnystä palkata työntekijöitä.

Hallitus yritti alkuviikosta hieroa asiassa sopua esittelemällä muutoksia suunnitelmiinsa. Ay-liikkeeltä tuli odotetun jäinen vastaanotto muutoksille, joissa muun muassa rajataan irtisanomisten helpottamista alle 20 henkilön yritysten sijasta alle 10 hengen yrityksiin.

Kokouspuheenvuorossaan perjantaina Eloranta sanoi, että suomalainen duunari on suojansa ansainnut.

– Emme ole vaatimassa lisää, me vain vaadimme, ettei meiltä viedä lisää.

Liitoilla on paljon toimia putkessa irtisanomislain vastustamiseksi, ja lisää näyttää tulevan. Torstaina Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) ilmoitti aloittavansa maanantaina laajennetun ylityö- ja vuorojenvaihtokiellon sopimusaloillaan. Toimet ovat voimassa 28. lokakuuta asti ja koskevat muun muassa satamia.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen katsoo, että jos hallitus on järkevä, niin kokonaisedun näkökulmasta hallitus vetää irtisanomislakivalmistelun pois.

– Sen jälkeen päästään puhtaalta pöydältä keskustelemaan kolmikantaisesti neuvotellen, ei yhden osapuolen osalta sanellen kokonaisista työmarkkinakysymyksistä, Piirainen sanoi perjantaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?