Lähitaksin hintojen alennus kostautui: ”Kuskit lähtivät muihin taksiyhtiöihin tai lopettivat työt kokonaan” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lähitaksin hintojen alennus kostautui: ”Kuskit lähtivät muihin taksiyhtiöihin tai lopettivat työt kokonaan”

Lähitaksi laski hintojaan heinäkuussa, kun taksiala vapautui kilpailulle. Nyt Lähitaksi on rukannut jälleen hintojaan, jotta kyydit olisivat kannattavia kuskeille.

Lähitaksin heinäkuussa voimaan tullut hinnasto muuttuu. Hinnat aiotaan saattaa tasolle, joka on kannattava myös kuskeille.­

6.10.2018 7:55

Pääkaupunkiseudulla toimiva Lähitaksi muuttaa hinnoitteluaan. Uusi hinnasto tuli voimaan perjantaina ja korvaa vanhan, heinäkuusta asti käytössä olleen hinnaston.

Jatkossa taksinmatkan kokonaishinta muodostuu ajan ja ajetun matkan pohjalta. Lähitaksi kutsuu tätä ”yleiseurooppalaiseksi hinnoittelumalliksi”.

Uudessa hinnastossa lähtömaksu nousee 40 senttiä aiemmasta, jos matka tehdään arkena kello 6–18. Pyhäpäiviltä ja kello 18 jälkeen tehtäviltä matkoilta perittävä lähtömaksu nousee 90 senttiä.

Enintään neljältä henkilöltä veloitettava kilometrikorvaus puolestaan laskee 59 sentillä. Lisäksi mukaan tulee aikaveloitus, joka on 75 senttiä minuutilta.

Lähitaksin hallituksen puheenjohtajan Pasi Rokosan mukaan syynä hinnoittelun muuttumiselle on pula kuljettajista. Uudistuksella on tarkoitus nostaa hintoja siten, että taksimatkojen ajaminen on kuskeille kannattavaa.

– Lähitaksi laski hintojaan, kun taksiala vapautui kilpailulle heinäkuussa. Yritimme niin sopeutua uuteen kilpailutilanteeseen, mutta seurauksena olikin se, että kuskit lähtivät joko muihin taksiyhtiöihin tai lopettivat työt kokonaan, Rokosa kertoo.

Lähitaksi työllistää tällä hetkellä noin 4 000 kuskia. Autoja yhtiöllä on 1 400. Rokosa ei kuitenkaan kerro tarkkaan, montako yksittäistä kuskia Lähitaksi on viime aikoina menettänyt. Sen sijaan hän puhuu ”joistakin sadoista”.

– Toki myös pitää muistaa, että osa kuskeista lähti muihin töihin jo ennen uudistusta.

Lähitaksin vanha hinnasto.­

Lähitaksin uusi hinnasto.­

Markkinahinta selviää aikaisintaan vuoden kuluttua

Rokosan mukaan vielä on liian varhaista arvioida, miten taksialan vapautuminen on vaikuttanut kilpailutilanteeseen. Hän otaksuu, että vaikutuksia voi kunnolla arvioida vasta vuoden kuluttua.

– Lähitaksin tulos parani edellisten kolmen kuukauden aikana jonkin verran vuoden takaisesta. Näkisin kuitenkin, että tätä selittää enemmän talouden hyvä suhdanne kuin markkinoiden vapautuminen.

Uusia yrittäjiä on alkanut ilmaantua liikenteeseen vasta syyskuussa, Rokosa kertoo.

– Lähenevä pikkujoulukausi todennäköisesti houkuttelee kuljettajia. Heinä–elokuussa kaduilla ei juurikaan näkynyt uusia yrittäjiä. Nyt etenkin lentokentän taksikaistoilla uusien kuskien määrä näyttää lisääntyneen.

Uuden hinnaston lisäksi Lähitaksi lanseeraa myös ”Kuljettajapörssin”. Rokosa selittää kuljettajapörssin olevan palvelu, joka auttaa yrittäjiä ja kuljettajia löytämään toisensa.

– Yritämme lisätä Lähitaksin kuskien määrää tarjoamalla valmiita ja varmoja työpaikkoja. Ajatuksena on, että yrittäjä sitoutuisi maksamaan aloittelevan kuskin koulutuksen. Koulutuksesta kuski sitten siirtyisi suoraan yrittäjän leipiin ja hänellä olisi näin valmis työpaikka tiedossa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?