Lukiokirjojen kustannuksissa on satojen eurojen ero – matemaattisten aineiden opiskelu on kalleinta

Uutena ostettujen lukiokirjojen loppulasku voi vaihdella satoja euroja riippuen opiskelijan ainevalinnoista. Pitkän matematiikan ja fysiikan valinneet maksavat Alibriksen mukaan eniten.

Reaaliaineista fysiikka on kallein opiskeltava ja terveystieto halvin.

1.10.2018 12:52

Pitkän matematiikan kurssikirjoihin uppoaa verkkokirjakauppa Adlibriksen tiedotteen mukaan yli 270 euroa, kun lyhyen matematiikan valinnut selviää noin sata euroa vähemmällä.

Pitkään matematiikkaan kuuluu kymmenen pakollista ja kolme syventävää kurssia. Lyhyessä matematiikassa pakollisia kursseja on kuusi ja syventäviä kaksi.

Opiskelijoiden on hankittava lisäksi laskin ja yleensä myös taulukkokirja, joka sisältää matematiikan, fysiikan ja kemian taulukot sekä kaavat.

– Myydyin lukiokirjamme vuodesta toiseen on MAOL-taulukot, varmaankin siksi, että lukiolainen tarvitsee sitä koko lukio-opiskelunsa ajan, Adlibriksen myyntijohtaja Sakari Luovio kertoo tiedotteessa.

Moni pitkän matematiikan lukija opiskelee myös fysiikkaa. Se on reaaliaineista kallein, sillä siinä on eniten eli seitsemän kurssia. Uutena ostettuna kurssikirjat maksavat keskimäärin 235 euroa.

Halvin reaaliaine on terveystieto, josta on yksi pakollinen kurssi ja kaksi valtakunnallista syventävää kurssia. Terveystiedon kolme kurssikirjaa maksavat keskimäärin 86 euroa eli kolmanneksen fysiikan kirjojen hinnasta.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä.

Myös muiden reaaliaineiden kustannuksissa on eroja. Esimerkiksi historiaa opiskellaan kuusi kurssia ja kirjat maksavat vajaa 170 euroa. Yhteiskuntaopista selviää neljällä kurssilla ja noin 124 euron laskulla.

Hintahaarukan välimaastossa ovat biologia, kemia ja psykologia. Niitä luetaan viisi kurssia ja kirjat maksavat keskimäärin 145 euroa.

Lukio on 2 500 euron investointi

Hinnat ovat Adlibriksen myymien uusien kirjojen hintoja. Kustannukset on laskettu ottamalla mukaan opetussuunnitelmassa (OPS2016) ilmoitetut kurssimäärät ja vertaamalla niitä käytössä oleviin kirjasarjoihin. Kustannukset voivat vaihdella paitsi ostopaikan mukaan myös siksi, että eri lukioilla on käytössä eri kirjasarjoja.

Moni opiskelija säästää hankkimalla kirjoja myös käytettynä ja myymällä omiaan pois, kun ei enää tarvitse niitä. Edellisvuonna tehty opetussuunnitelman muutos on hankaloittanut käytettyjen kirjojen saamista.

Lukio käydään tavallisesti kolmessa vuodessa. Opetushallituksen viime vuonna tekemän selvityksen mukaan opintojen välttämättömät kustannukset ovat keskimäärin 2 500 euroa, kun opiskeluun soveltuvan kannettavan tietokoneen hinta on 600 euroa.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikolla, että Helsingin kaupunginvaltuusto päätti ruveta kustantamaan oppikirjat lukioiden ja ammattioppilaitosten opiskelijoille. Näillä näkymin muutos voisi tulla voimaan ensi syksynä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?