Rehn pohti Ylellä Euroopan päätymistä kauppasotaan: ”Pitää katsoa seuraava twiitti” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rehn pohti Ylellä Euroopan päätymistä kauppasotaan: ”Pitää katsoa seuraava twiitti”

Olli Rehnin mielestä Eurooppa on toistaiseksi kyennyt rauhoittamaan kauppapoliittisen rintamansa.

Julkaistu: 29.9.2018 12:04

Kauppasota on Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan merkittävä riski. Toistaiseksi Euroopan tilanne ei näytä huonolta, mutta hän huomautti Ylen ykkösaamussa, että Washingtonissa on aika arvaamaton kumppani.

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota heijastuu heijastuu koko maailmantalouteen. Kaikkialla Euroopassa on laskettu kasvuennusteita ja myös Suomen Pankki hieman alentanut omaa talouskasvuarvioitaan.

Pääjohtaja Olli Rehn sanoi Ylen ykkösaamussa, että vaikka kiristyvällä jännitteellä ei ole suoria vaikutuksia Euroopan kauppavirtoihin, se heikentää luottamusta, mikä puolestaan heijastuu yritysten investointipäätöksiin. Tilanne koskee myös suomalaisyritysten vientiä.

Rehnin mielestä Eurooppa on toistaiseksi hyvin leiviskänsä. Se on kyennyt rakentamaan välirauhan Yhdysvaltain kanssa ja osaltaan rauhoittanut tilanteen myös Kiinan ja Japanin kanssa.

Eurooppa ei Rehnin mielestä näytä jauhautuvan kauppasodan jalkoihin.

– Pitää katsoa seuraava twiitti ja arvioida sen jälkeen. Meillä on aika ennakoimaton kumppani Washingtonin suunnalla, hän kuitenkin sanoi Ylen haastattelussa.

Italiasta ei kannata maalata uutta kriisiä

Euroopassa on myös omia riskejä. Yksi niistä on euroalueen kolmanneksi suurin kansantalous Italia, joka on myös yksi euroalueen ja koko läntisen maailman velkaisimmista valtioista.

Markkinat reagoivat eilen rajusti Italian hallituksen torstai-iltana esittelemään selvästi alijäämäiseen budjettiin. Ensi vuoden vaje on yli 2,4 prosenttia kansantuotteesta.

Rehn pitää Italian tilannetta huolestuttavana. Maan lainakannasta viisi prosenttia on ongelmaluottoja ja järjestelemättömiä luottoja on yli kymmenen prosenttia. Lisäksi sen julkinen talous on heikoissa kantimissa ja maa näyttää jälleen ylittävän sitoumuksensa suhteessa eurooppalaisiin kumppaneihinsa.

– Ei ehkä kannata maalata vielä uusia kriisejä, Rehn vastasi, kun häneltä kysyttiin, viekö Italia Euroopan uuteen talouskriisiin.

Toinen Eurooppaa koetteleva asia on Britannian ero EU:sta. Rehn toivoi, että se sovussa. Riitaisesta erosta tulisi paljon kielteisemmät vaikutukset.

Rehn aloitti Suomen Pankin pääjohtajana heinäkuussa. Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi vetäytyy tehtävästään reilun vuoden kuluttua. Keskustelu hänen seuraajataan on alkanut. Sekä Rehnin että hänen edeltäjänsä Erkki Liikasen nimi on vilahdellut puheissa.

– Ei varmaan haittaa, jos suomalaisia nimiä on mukana, Rehn sanoi ja lisäsi että ei aio kommentoida asiaa tämän pidemmälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?