Miljonääri Kyösti Kakkonen ei laskisi naisia Pörssiklubille: ”Naisten aika ei vielä ole”

Kyösti Kakkonen äänesti herrasklubin naisjäsenyyttä vastaan. ”Ei voida suvaita sitä, että miehillä olisi oma klubi, mutta sitten suvaitaan kaiken maailman hörhöilyjä”, hän tuumaa.

Pörssiklubin jäsen, liikemies Kyösti Kakkonen ei hyväksyisi naisia klubin jäseniksi.

28.9.2018 6:31

Tokmanni-ketjun perustaja ja entinen toimitusjohtaja, julkkismiljonääri Kyösti Kakkonen on sitä mieltä, etteivät naiset kuulu perinteikkäälle Pörssiklubille.

– Jos miehet on sitä mieltä, että haluaa säilyttää vanhat perinteet, niin sit täytyy vaan hyväksyä se ja olla suvaitsevainen, hän toteaa.

Kakkonen kotonaan Bulevardilla. Hulppean asunnon kerrotaan olevan noin 600-neliöinen.

– Missä se suvaitsevaisuuden raja menee? Ollaan keinosuvaitsevaisia, keinoliberaaleja, ei voida suvaita sitä, että miehillä olisi oma klubi, mutta sitten suvaitaan kaiken maailman hörhöilyjä, hän tuumaa.

Jäsenäänestys kallistui naisten puolelle

108-vuotias Pörssiklubi äänesti keskiviikkona Vanhalla ylioppilastalolla naisjäsenyyden sallimisesta. Äänestys päätyi täpärästi naisjäsenyyden puolelle, mutta asiasta äänestetään vielä toisen kerran. Eilen hyväksymistä kannatti 69 prosenttia, ja kahden kolmanneksen enemmistö vaaditaan.

– Mielestäni se sujui oikein hyvin ja rauhallisesti, kommentoi Pörssiklubin johtaja Michael Nyman IS:lle äänestystä.

Klubipöytä on miehille varattu.

Äänestyksessä oli paikalla noin 400 klubin 1700 jäsenestä.

Pörssiklubin puheenjohtaja Finn Ward kertoi STT:lle keskiviikkona toivoneensa naisjäsenten hyväksymistä.

Lue lisää: Pörssiklubi äänesti naisten jäsenyyden puolesta, asia ratkeaa marraskuussa – puheenjohtaja: ”Toivoin tätä tulosta”

Kakkonen uskoo, että kyllä-äänestäjät aktivoituivat eiliseen kokoukseen ja että painostusta oli ilmassa.

– Eräskin klubiveli sanoi ettei uskalla kotiin mennä, jos ei olisi äänestänyt naisten pääsemisen puolesta. Sanoin, että onko sulla noin heikko tilanne perheessä ja kotona, että ootpas sinä poika parka vaikeassa tilanteessa. Etkös sinä ole sellainen niin sanottu tohvelisankari.

”Antaa ajan kypsyä”

Pörssiklubin hallitus teetti keväällä jäsenkyselyn, jonka mukaan naisjäsenyyttä puolsi 53,4 prosenttia jäsenistä, mikä on selvästi vähemmän kuin sääntömuutokseen vaadittava kahden kolmasosan enemmistö.

Kakkosen mielestä hallituksen ei olisi pitänyt esittää sääntömuutosta. Hän kuvaa tekoa väkivaltaiseksi toimenpiteeksi ja jyräämisoperaatioksi.

Mielipidelaatikko Pörssiklubin kirjastolla.

– Kun hallitus kuitenkin toi omana esityksenään sen, että suositellaan naisten liittymistä, se oli musta aika kova päätös, joka loukkasi sitä näkemystä, että naisten aika ei vielä ole.

– Pitää antaa ajan kypsyä ja antaa näkemysten ja mielipiteiden kypsyä. Sittenhän on tyylikästä tehdä päätöksiä, kun ollaan samaa mieltä.

Hän ei ota suoraan kantaa siihen, missä vaiheessa aika voisi olla kypsä naisille.

”Metoo-kampanja miehiä kohtaan”

Kakkosen mielestä naiskysymyksessä halutaan miellyttää yleistä mielipidettä.

– Kun media on ollut tästä kiinnostunut ja naiset ovat tästä meteliä itse pitäneet, on tullut tällaista paniikkireaktiota, markkinahumua. Yleisen mielipiteen painostuksen alla on asiaa lähdetty kiirehtimään ja hätiköimään. Musta se ei maistu hyvältä.

Ikkunamaalaus Pörssitalossa.

Perinteitä sopii hänen mukaansa vaalia.

– Tässä on klubi, jolla on perinteitä, joka on arvovaltainen yhteisö, jolla on omat arvonsa ja sääntönsä. Sitä pitäisi kunnioittaa, klubijäsenten ja myöskin ulkopuolisten. Se on vähän kuin väkisin toisen ruokapöytään tunkeutumista.

”Naisille on omat väylänsä”

Kakkosen mielestä kyseessä on sekä bisnesklubi, jossa vaikuttajat tapaavat toisiaan että perinteinen vapaa-ajan viettoklubi.

– Se on myös yksi bisnesväylä, mutta ei ainut. Kun sanotaan, että naiset ei pääse verkostoitumaan, niin naisilla on omia verkostoitumisväyliä. Eihän kaikki suomalaiset pääse sinne muutenkaan, miehetkään. Se on vaan hyvin pieni osa. Myös miehiä valikoidaan, ja pitää olla suosittelijat ja on tiettyjä ehtoja.

Kyösti Kakkonen

Hän ei usko, että naisten bisnekset kaatuvat siihen, etteivät he pääse klubin jäseniksi.

– Vaikka se olisikin bisnesfoorumi, niin mitä sitten? Niitä bisnesfoorumeita on muitakin, se ei ole mikään niin ainutlaatuisen erikoinen.

Naisjäsenkielto sääntöihin kohun jälkeen

Naisjäsenet on kielletty yhdistyksen säännöissä vuodesta 1997. Sitä edeltävänä vuonna toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n sosiaali- ja terveyspoliittinen asiamies Riitta Työläjärvi komennettiin kokouksen jälkeen ulos Pörssitalosta, kun muu kokousväki siirtyi kabinetista Pörssiklubin puolelle illallistamaan.

– Pidin sitä ensin vitsinä, kommentoi Työläjärvi tuolloin HS:lle.

Riitta Työläjärvi vuonna 2003.

Tasa-arvovaltuutetun mukaan klubi rikkoi tasa-arvolakia, sillä yhdistyksen säännöissä ei ollut mainintaa siitä, että naiset eivät olleet tervetulleita klubille. Käytännössä näin kuitenkin oli ollut aina klubin historiassa.

Naiset pääsevät klubille jäsenen kutsumina vieraina, mutta eivät voi olla jäseniä. Monet tapahtumat ja klubi-illat ovat vain jäsenille tarkoitettuja.

Alun perin vaadittiin osakkeita talosta

Alun perin klubin jäseneksi pääsi vain, jos osti osakkeita vastavalmistuneesta Pörssitalosta, kerrotaan Pörssisäätiön verkkosivuilla. Säännöstä luovuttiin 1917, jolloin monet möivät osakkeensa eteenpäin.

Sari Lounasmeri Pörssitalossa.

Pörssiklubi kokoontuu yhä komeassa Lars Sonckin suunnittelemassa Pörssitalossa, jota nykyään hallinnoi Pörssisäätiö. Viime vuonna säätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri sanoi julkisuudessa, että kun klubin vuokrasopimus on aika uusia, katsotaan, ovatko klubin ovet myös naisille avoinna. Se nostatti julkisen keskustelun aiheesta.

Lue lisää: Pörssisäätiön Lounasmeri: Pörssiklubin vuokrasopimuksen päättyessä arvot arvioidaan uudelleen

Lue lisää: Pörssiklubin sukupuolisääntö puhuttaa – sijoittaja-ammattilaiset boikotoivat jäsenyyttä: ”Säännöt eivät sovi arvomaailmaani”

Biljardia ja sikareita muttei enää huutavia meklareita

Syyskuussa 1912 Helsingin pörssissä tehtiin ensimmäiset kaupat. Viimeinen julkihuuto pidettiin pörssisalissa maaliskuussa 1990. Nykyään kaupat tehdään sähköisesti.

Nykyään pörssiä pyörittää yhdysvaltalainen NASDAQ, jonka toimistotilat sijaitsevat perinteikkäästi Pörssitalossa.

Pörssiklubin aula ja ravintola.

Lisäksi talossa toimii Pörssiklubi ja alakerroksessa liuta kivijalkakauppoja ja -kahviloita.

Klubilla jäsenten käytössä on muun muassa kirjasto, biljardikabinetti ja nykyään parvekkeelle joutunut sikarihuone.

Kakkonen kertoo käyvänsä klubilla usein.

– Bulevardilta on niin lyhyt matka siihen. Mä pidän siellä palavereita, kokouksia, käyn lounaalla. Sanoisin että olen puoliaktiivinen jäsen.

Suomalainen Kerho ja Svenska Klubben eivät myöskään hyväksy naisjäseniä. Sen sijaan Keskiviikkokerho muutti sääntöjään tammikuussa ja toivotti ensimmäiset naisjäsenensä tervetulleiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?