”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

”Pakotteet helvetistä” uhkaavat Venäjää – uusien pakotteiden muoto on vielä auki

Ruplan kurssi dollarin suhteen vajosi elokuussa alhaisimmilleen kahteen vuoteen, heti Yhdysvaltain julkistettua uusia pakotteita Venäjää vastaan.

Julkaistu: 24.9.2018 14:52

Yhdysvaltain kongressissa luonnosteltu lakipaketti hyydyttäisi järeimmillään pahasti Venäjän taloutta.

Capitol-rakennuksen kupolin alla Washingtonissa on muhimassa sammio, jossa kypsyy uusia väkeviä toimia Venäjää vastaan.

Siinä on niin paljon hiivaa ja sokeria, että Venäjä menee sekaisin, jos se joutuu juomaan tämän maljan pohjaan saakka.

Venäjän suhteen kongressissa on vireillä useita lakiluonnoksia vastatoimiksi Krimin miehityksestä, sekaantumisesta Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin ja aggressiivisesta osallisuudesta Syyrian sotaan.

Pohjapaperina pidetään republikaani Lindsey Grahamin, edesmenneen John McCainin ja neljän muun senaattorin sponsoroimaa luonnosta, jota on kuvattu teholtaan ”taktisen ydinaseen” kaltaiseksi, tai ”pakotteiksi helvetistä”.

Maailmantaloutta Venäjän-pakotteet eivät sentään sekoita. Paljon merkittävämpi uhka globaalille kasvulle on Yhdysvaltain ja Kiinan nokittelu kauppasodassa.

On täysin auki, missä muodossa pakotelakiesitys tulee kongressin äänestyksiin.

– Voi olla, että esityksiä jossakin vaiheessa yhdistellään ja niin edelleen. Tarkka muoto voi olla erinäköinen, mutta suunta on sellainen, että pakotteita pikemminkin tiukennetaan kuin että niitä oltaisiin vähentämässä, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin johtaja Iikka Korhonen IS:lle.

Venäjä on jo laajojen pakotteiden kohteena, mutta tähän saakka niillä ei juuri ole ollut vaikutusta Kremlin politiikkaan. Senaattorien järeä esitys hakee asiaan nyt muutosta. Lakiluonnoksessa on tiettävästi muun muassa sijoittajille asetettava kielto käydä kauppaa Venäjän valtion velkapapereilla.

– Se olisi aika merkittävä asia, ei sen takia että Venäjän valtio tarvitsisi hirveän paljon lainaa. Tänä vuonna (federaation budjetin) ylijäämä on pari prosenttia bkt:sta, eikä velkaa käytännössä juurikaan ole, Korhonen sanoo.

Tilanne olisi kuitenkin hankala, jos sijoittajat joutuisivat myymään jo omistamiaan Venäjän velkapapereita.

– Se sekoittaisi markkinat joksikin aikaa. Sen takia voi olla, ettei tähän toimeen mennä, mutta tilanteen ennustaminen on vaikeata.

Keskusteluihin on noussut muitakin järeitä toimia: on puhuttu valtiollisten venäläispankkien omaisuuden jäädyttämisestä Yhdysvalloissa ja Venäjän sulkemisesta ulos kansainvälisestä SWIFT-maksujärjestelmästä. Nämä toimet voisivat seisauttaa Venäjän talouden verenkierron, mutta Korhonen ei pidä niistä kumpaakaan kovin todennäköisenä.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni eivät myöskään ole halunneet iskeä hiilivetyjen vientiin, johon koko Venäjän federaation budjetti perustuu.

– Yksinkertainen syy on se, että monet EU-maat tarvitsevat venäläistä maakaasua. Ja jos venäläisen raakaöljyn saanti markkinoilla häiriintyisi merkittävästi, sillä olisi iso vaikutus raakaöljyn hintaan. Venäjä on yksi tärkeimmistä raakaöljyn viejistä Saudi-Arabian kanssa, Korhonen sanoo.

Viime huhtikuussa Yhdysvaltain valtiovarainministeriö iski pakotelistalle seitsemän venäläistä oligarkkia ja 17 presidentti Vladimir Putinia lähellä olevaa korkeaa virkamiestä. Kovimman kolhun sai alumiinimiljardööri Oleg Deripaska ja tämän suurelta osin omistama Rusal-yhtiö. Nämäkään toimet eivät juuri heilauttaneet Venäjän kansantaloutta.

 Yksittäiselle isolle toimijalle pakotteet voivat olla aika iso paukku.

– Yksittäiselle isolle toimijalle pakotteet voivat olla aika iso paukku. Rusalin osakekurssi laski saman tien 50 prosenttia, ja sen koko toiminta vaikeutui merkittävästi.

Valtiovarainministeriö joutui jopa vetämään osan sanktioista takaisin, sillä maailman alumiinimarkkinat uhkasivat mennä sekaisin. Myös Venäjän ruplan kurssi sukelsi ja osakkeiden arvot laskivat Moskovassa.

Pakotepolitiikan kiristäminen ei liity ainoastaan Venäjään, vaan taustalla on myös sisäpolitiikkaa: kongressi on ollut jo pitkään tyytymätön presidentti Donald Trumpin Venäjä-politiikkaan. Lisäksi kongressin välivaalit marraskuun alussa pakottavat poliitikot keräämään pisteitä.

Erityistä ärtymystä Capitol-kukkulalla herätti Helsingin huippukokous viime heinäkuussa. Trump tapasi Putinin mutta ei asettanut tätä vastuuseen Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain demokraattiseen järjestelmään syksyn 2016 vaaleissa. Ei, vaikka Trumpin omat tiedustelupalvelut ovat yksimielisiä siitä, että vaikuttamisesta on vahvat todisteet.

Meno Washingtonissa on syksyllä muuttunut, kuvaili nimettömänä pysytellyt Barack Obaman hallinnon virkamies tuoreessa Newsweek-lehdessä.

– Vaalihakkeroinnin vuoksi ilmapiiri on nyt sellainen, että Venäjää pitää rangaista niin kovaa kuin voidaan: kaikki hanat auki, virkamies sanoi.

Pakotteita vuodesta 2014

Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet Venäjälle pakotteita vuodesta 2014, Krimin laittoman valtauksen ja Itä-Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Sanktiot ovat käytännössä matkustusrajoituksia, varojen jäädytyksiä sekä rajoituksia investointeihin, vienti- ja tuontikauppaan sekä rahoitukseen.

700 venäläistä yksityishenkilöä

Yhdysvaltain sanktiolistoilla on kaikkiaan noin 700 venäläistä yksityishenkilöä ja yhtiötä, joiden joukossa on presidentti Putinin lähipiiriä, suurliikemiehiä sekä yhtiöitä kuten Rosneft, Gazprom, Sberbank, VTB-konserni.

Huomattavasti lisää talouspakotteita

Kongressissa neuvotellaan parhaillaan lakiesityksestä nimeltään Defending American Security from Kremlin Aggression Act of 2018 (suom. Laki Yhdysvaltain turvallisuuden puolustamisesta Kremlin aggressiota vastaan). Tämä sen sisällöstä tiedetään pääpiirteittäin:Seitsemän suuren valtiollisen venäläispankin toimintaa rajoitetaan. Niiden joukossa on maan suurin luotottaja Sberbank, jonka omistajien etuja valvovassa hallintoneuvostossa istuu entinen pääministeri Esko Aho. Muut nimetyt pankit ovat VTB-pankki, Gazprombank, Promvjatzbank, Rosselkhozbank ja Vneshekonombank.

Lakipaketti estää sijoittajia käymästä kauppaa uusilla Venäjän valtion velkapapereilla.

Yli 250 miljoonan dollarin (vajaan 215 miljoonan euron) investointeihin Venäjän energiasektorille tulee rajoituksia.

Öljynjalostukseen käytettävän teknologian ja palvelujen myyntiä Venäjälle rajoitetaan.

Venäläisen uraanin tuontia Yhdysvaltoihin rajoitetaan.

Yhdysvallat perustaa kansallisen osaamiskeskuksen, jonka tehtävänä on vastata Venäjän hybridiuhkiin. Lisäksi lakipaketti vaatii voimaan tullessaan muun muassa ulkoministeriötä selvittämään, voidaanko Venäjä määritellä terrorismia tukevaksi valtioksi sekä teettää virallisen selvityksen presidentti Vladimir Putinin ja tämän lähimpien avustajien nettovarallisuudesta ja omistuksista. Lakiesityksessä on erityinen pykälä Nato-jäsenyydestä: se vaatii senaatilta kahden kolmasosan enemmistöä mahdollisessa äänestyksessä Yhdysvaltain vetäytymisestä puolustusliitosta.

Lisää liikemiehiä, yhtiöitä, virkailijoita

Valtiovarainministeriön pakotteet: Huhtikuussa 2018 sanktiolistalle joutui seitsemän suurliikemiestä, 12 yhtiötä ja 17 korkeaa hallinnon virkailijaa.

Skripalin tapaus laajensi pakotteita

Vastatoimet Skripal-tapauksesta: Yhdysvaltain ulko- ja valtiovarainministeriöt kohdistivat elokuussa Venäjään vastatoimia hermomyrkyn käytöstä Britannian maaperällä – Sergei Skripalin ja tämän tyttären Julijan murhayrityksestä Salisburyssä viime maaliskuussa. Nämä pakotteet estävät amerikkalaisyrityksiä viemästä Venäjälle korkeaa teknologiaa, jota voidaan käyttää puolustusteollisuudessa.

Vastatoimet uhkaavat kiristyä kolmen kuukauden välein, ellei Venäjä päästä YK:n tarkastajia epäiltyihin kemiallisten aseiden laitoksiinsa.

Toisen vaiheen pakotteet saattaisivat kohdistua diplomaattisiin suhteisiin, lopettaa Aeroflotin lennot Yhdysvaltoihin ja vaikeuttaa pahasti Venäjän ulkomaankauppaa. Takaraja on 22. marraskuuta.

Toimia vaaleihin sekaantumisesta

Vastatoimet vaalivaikuttamisesta: Presidentti Trump allekirjoitti 12. syyskuuta asetuksen sanktioista, jotka kohdistuvat Venäjän lisäksi Kiinaan, Iraniin ja Pohjois-Koreaan.

Euroopan unionin pakotteet

EU:n pakotteet hyväksytään aina puoleksi vuodeksi kerrallaan. Krimin haltuunoton vuoksi asetetut pakotteet ovat pysyviä, ellei Venäjä luovuta niemimaata takaisin Ukrainalle.

Itä-Ukrainan sodan vuoksi asetetut pakotteet puolestaan ovat sidoksissa edistymiseen rauhanhankkeessa, jota määrittää Minskin sopimus.

Sisällöltään EU-pakotteet ovat samantyyppisiä kuin Yhdysvaltojen: henkilöihin ja yhtiöihin kohdistuvia sanktioita sekä rajoituksia kaupankäyntiin, investointeihin ja rahoitukseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?