Lopettavan Ajattaren toimitusjohtaja: ”Olen itkenyt yhden Atlantin verran”

Sari Ihatsusta tuli 27-vuotiaana anoppinsa seuraaja Ajattaren toimitusjohtajana – ja työmyyrä, joka piti vain kolme päivää äitiyslomaa. Ajattaren lopettaminen on ollut kova paikka.

22.9.2018 9:51

Aivan ensimmäiseksi Sari Ihatsu, 54, pyytää anteeksi.

Takkiliike Ajattaren toimitusjohtaja myöhästyy haastattelusta viisi minuuttia, mutta sille on hyvä syy.

– Minulla on mustat sormet, Sari Ihatsu esittelee.

– Piti hakea kasseja myymälään, että myyjät saavat pakata takkeja, hän kertoo työhuoneessaan Helsingin Fredrikinkadulla.

On keskiviikko 12. syyskuuta. Toimitusjohtajan työpäivä on ollut yhtä haipakkaa. Aamulla Forumissa on alkanut 66-vuotiaan takkiliikkeen Ajattaren loppuunmyynti.

Oikeastaan kiire pukkasi jo kaksi päivää aiemmin, jolloin Ajatar tiedotti, että Helsingin Forumissa sijaitsevan ainoan myymälän ovet sulkeutuvat alkuvuodesta 2019.

Lue lisää: Legendaarinen takkikauppa kaatui ”leutoihin talviin”: Pian Ajatar ei ole enää Forumissa

Sen jälkeen toimitusjohtajan puhelin on soinut taukoamatta.

Ajatar tunnetaan laadukkaiden takkien ja asusteiden myyjänä. Yrityksen liikettä on pidetty jopa Suomen johtavana takkitalona.

Harva tietää, että televisiomainoksesta tuttu Ajatar on ollut samalla paikalla olympiavuodesta 1952. Sen perustivat Yrjö ja Olavi Uitto, kaksi miestä Pohjanmaalta.

– Vuonna 1957 he palkkasivat appiukkoni Jorma Ihatsun, joka oli nuori merkonomi ja halusi Helsinkiin töihin. 60-luvun alussa anoppini Raili aloitti Ajattaressa.

Ajatar siirtyi Ihatsujen omistukseen 70-luvun alussa.

Toistakymmentä työntekijää työllistävä liike kuitenkin alkanut jäädä jalkoihin sen jälkeen, kun isot vaateketjut ovat vakiinnuttaneet asemansa Suomessa. Kaupan murros ja leudot talvet ovat nakertaneet viime vuosina tulosta. Lopullinen niitti oli kauppakeskus Forumin uudet vuokraehdot.

– Ne eivät enää mahdollistaneet kannattavaa liiketoimintaa, Sari Ihatsu sanoo.

Sari Ihatsu on ollut 26 vuotta Ajattaren toimitusjohtaja ja yksi omistaja, vaikka hän haaveili lukioaikana Suomalaisessa Yhteiskoulussa (SYK) aivan muusta.

– Olin kiinnostunut kielistä ja halusin työskennellä ulkomailla.

17-vuotiaana hän lähti vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin. Matkarahoja hän tienasi Ajattaressa pakkaajana. Paikka oli vapautunut ystävältä.

Silloin hän ei osannut aavistaakaan, että tulevaisuudessa hän päättäisi koko Ajattaren liiketoiminnasta.

SYK:n kannustavassa ilmapiirissä opiskelleen lukiolaisen silmissä siinsi vaihto-oppilasvuosi Salt Lake Cityssa Yhdysvalloissa. Siellä Sari asui mormoniperheessä, johon kuului äiti ja tytär.

– Se vuosi vaikutti elämääni paljon. Oli pakko opetella omat hyvät ja huonot puolet – ja pakko pärjätä. Vuosi toi rohkeutta ja varmuutta.

– Jos olisin voinut jäädä Amerikkaan toiseksi vuodeksi, en olisi varmaan koskaan tullut takaisin Suomeen.

Amerikasta jäi erityisesti mieleen ihmisten positiivinen asenne ja kannustaminen. Ihatsulla on aina ollut tunne, että kaikki järjestyy kyllä. Lapsuudenperheessä kannustettiin aina. Isä työskenteli pankinjohtajana ja äitikin oli pankkialalla.

– Ajattelin nuorena, että tulen pärjäämään elämässä – ja niin ajattelen nytkin, vaikka firman toiminta loppuukin.

Työntekijöiden irtisanominen on ollut kovin paikka, Sari Ihatsu kertoo.

Neljän laudaturin ylioppilaan elämä jatkui Helsingin kauppakorkeakoulussa. Siellä hän tutustui tulevaan aviomieheensä Harri Ihatsuun, tunnetun vähittäiskauppaperheen poikaan.

– Valmistuttuani olisin halunnut työskennellä vaatevalmistuksen puolella vientitehtävissä, mutta niitä ei silloin enää Helsingissä ollut.

Pro gradu Luhdan kansainvälistymisstrategiasta oli perehdyttänyt vaateteollisuuteen.

– Tuntui kuitenkin hassulta hakea Stockmannille tai Pukevaan sisäänostajaksi. Olin menossa naimisiin Harrin kanssa.

Vastavihitty vaimo aloitti Aleksi 13:n miesten osaston päällikkönä. Puolentoista vuoden jakso antoi tuntumaa myös avaintehtävään, ostamiseen.

Kun Ajattaressa toteutettiin sukupolvenvaihdos vuoden 1991 lopulla, Harri ja Sari Ihatsu ostivat puolet osakkeista.

27-vuotiaasta miniästä tuli toimitusjohtaja. Anoppi oli johtanut Ajatarta parikymmentä vuotta.

– Harri sanoi, että mieti tarkkaan, haluatko tulla Ajattareen. Sitten et ole vain minun kanssani naimisissa, vaan myös vanhempieni.

Oli syvin lama. Konttorilla nuorta toimitusjohtajaa odotti tyhjä työpöytä. Raili Ihatsu oli siivonnut toimistonsa niin että miniä aloitti todellakin puhtaalta pöydältä.

– Raili sanoi, että sinä hoidat tätä firmaa ja teet päätökset, mutta voit aina kysyä, jos on kysyttävää. Usein vastaus oli: voi Sari, kyllä sinä osaat.

– Raili on malliesimerkki siitä, että oikeasti luovutetaan homma toiselle.

Sari Ihatsu sanoo, että Ajatar on aina ollut naisten firma. Ihatsujen aikana hallituksessa on aina ollut kaksi naista ja yksi mies.

Ajatar on ollut ensimmäisiä yrityksiä Suomessa, jotka ovat myyneet osamaksulla. Sari Ihatsun mukaan naiset ovat hyviä maksajia ja hoitavat osamaksut.

– Emme usko kohderyhmäajatteluun, että on tietty sosiaaliekonominen ryhmä.

– Ei tulojen pitäisi vaikuttaa siihen, ettei voisi ostaa sellaista takkia, johon rakastuu. Me kaikki kai haaveilemme välillä jostain vähän kalliimmasta.

Ajatar sukelsi lamasta jo maaliskuussa 1993. Uudella toimitusjohtajalla oli selkeä visio, mihin suuntaan myymälää pitää kehittää.

Hinnalla ei kannattanut kilpailla. Silloin olisi pitänyt teettää Kaukoidässä valtavia määriä takkeja.

– Ainoa keino selvitä oli panostaa persoonallisiin ja laadukkaisiin tuotteisiin ja alkaa rakentaa Michelin-tähden takkikauppaa. Se oli oikea päätös.

– Lama loi ilmiön, että ei kannata ostaa halpaa, vaan kannattaa ostaa hyvää.

Perhe on 21- ja 19-vuotiaiden poikien äidille tärkeä. Työhuoneen seinällä on pojan piirustus. Siinä on kitara ja sanat: Mom, you rock.

– Mottoni on: Sillä mikään ei ole suurempaa kuin tehdä työtä ja rakastaa, Sari Ihatsu kertoo.

Hän sanoo, ettei ole ikinä ajatellut, miten muut häneen suhtautuvat. Hän on tehnyt ratkaisuja, jotka on nähnyt parhaaksi.

1997 syntyneen esikoispojan synnyttyä hän oli äitiyslomalla vain kolme päivää. Samoin kaksi vuotta nuoremman kanssa.

Aamupäivät hän hoiti lasta kotona. Vauvan syötyä lapsi matkusti turvakaukalossa äidin mukana töihin.

– Töissä joku myyjistä lähti työntämään vaunuja kaupungille. Työpaikalla oli hauskaa, kun tulin ja joku pääsi päiväkävelylle.

– En ole kotiäitityyppi. Olen ollut parempi äiti, kun olen ollut töissä.

Nyt myöhemmin hän on kysynyt pojiltaan, tuntuuko heistä, että äiti on ollut liikaa pois kotoa. Vastaus on ollut: Ei.

– Olen monesti miettinyt, tekisinkö nyt toisin, mutta päätin, että haluan tehdä näin. En ole sellainen, joka myöhemmin katuu.

Vapaa-aikanaan Sari Ihatsu yrittää pitää huolta kunnostaan. Koko perhe pelaa yhdessä tennistä.

Aiemmin hän kävi kymmenen vuotta erilaisissa hiljaisuuden retriiteissä.

– Usein maaliskuussa sesongin päätyttyä tuntui, että takkini on tyhjä.

– Olin kolme päivää hiljaa. Se on ollut tosi antoisaa. Sain oivalluksia.

Nyt hän haluaa keskittyä Ajattaren loppuunmyyntiin. Hän aikoo olla avuksi myymälässä joka päivä. Ensin myydään syystakit.

Työntekijöiden irtisanominen on ollut kovin paikka. Siitä kerrottiin elokuun lopussa kaikille työntekijöille yrityksen sosiaalitiloissa. Myymälä laitettiin kiinni kahdeksi tunniksi. Kaikki itkivät.

–  Olen itkenyt tätä yhden Atlantin verran. On kuitenkin tärkeää, että itse päätämme tulevaisuudestamme.

– Kun tilaisuus oli päättynyt, tytöt sanoivat, että eiköhän korkata kuohuvaa. Sitten kehuimme toisiamme ja joimme lasilliset.

Seuraaviksi kahdeksi päiväksi Sari Ihatsu kutsui työpsykologin. Se oli työntekijöiden mielestä hyvä.

Toinen kova paikka oli kertoa Raili Ihatsulle lopettamisesta.

– Hän suhtautui mahtavasti ja sanoi, että maailma muuttuu.

Tulevaisuudesta Sari Ihatsu ei tiedä. Eläkkeestä hän ei haaveile.

– Haaveilen siitä, että saan tehdä töitä – mitä se ikinä onkaan. Olen sellainen, että jos olen laittanut kalenteriin vapaa-ajan menon ja tulee työjuttu, työ menee ohi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?