Järjestyksenvalvoja Jaakko kertoo humalaisen naisen rivosta tempusta ravintolassa – ”Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi”

Järjestyksenvalvojana työskentelevä Jaakko toivoisi, että julkisuudessa puhuttaisiin enemmän naisten miehiin kohdistamasta seksuaalisesta häirinnästä. Työssään hän joutuu humalaisten naisasiakkaiden kourittavaksi turhan usein.

Jaakko sanoo, ettei koe tilanteita mitenkään uhkaaviksi fyysisesti, mutta se on henkisesti välillä raskasta, kun ei kunnioiteta fyysisiä rajoja.

17.9.2018 16:44

Pari vuotta nuorten aikuisten yökerhoissa työskennelleen Jaakon työhön kuuluvat yökerhon järjestyksenvalvontaan liittyvät tehtävät. Hän seisoo ovimiehenä, kiertää salimiehenä ja työskentelee narikassa. Hän estää liian humalaisten sisäänpääsyn tai poistaa liian humalaiset asiakkaat.

– Työni on minulle todella mieleistä ja tykkään tehdä tätä, vaikkakin humalaiset ihmiset välillä käyvät hieman hermojen päälle. Onneksi minulla on pitkä pinna, mitä työssä usein tarvitaan, Jaakko kuvailee.

Hän kehuu suurimman osan asiakkaista käyttäytyvän hienosti humalassakin. Sitten on niitä, joiden käytöksessä olisi parantamisen varaa.

– Joillakin alkoholi tuntuu kadottavan kaikki käytöstavat, järjen ja estot. Humalaiset naisasiakkaat – nuorimmat ovat olleet vasta 18 täyttäneitä ja vanhin ketä muistan olisi voinut olla mummoni – tulevat lähes jokaisessa vuorossa erilaisilla tavoilla lähentelemään, mies ihmettelee.

Ehdottelijat Jaakko kestää, mutta siinä ylitetään raja, kun naiset käyvät käsiksi.

– Tartutaan yllättäen haarovälistä, läpsitään takapuolta, hinkataan itseään minua vasten sopimattomalla tavalla tai kosketellaan ympäri vartaloa, hän luettelee.

Järjestyksenvalvoja kertoo kahdesta tilanteesta, joista toisessa nuori nainen oli varastanut pullon ravintolasta. Jaakko alkoi selvittää tapahtunutta ja huomasi pian naisen siirtäneen kätensä hänen jalkoväliinsä.

– Hän ehdotteli erittäin sopimattomia asioita, jos päästän hänet menemään. Tuumasin, että ei tämä kuule niin toimi.

Toisessa tilanteessa yökerhosta pois lähdössä ollut nainen alkoi kysellä Jaakon puhelinnumeroa ja ehdotteli lähtevänsä samaan osoitteeseen, kun Jaakon työt loppuvat.

– Vastattuani että olen töissä enkä anna täällä puhelinnumeroani, nainen tuumasi hämmentyneenä: ”luulin että portsareilta saa aina”.

Jaakko kertoo pyrkivänsä olemaan aina asiallinen ja asiakaspalveluhenkinen järjestyksenvalvoja. Hän koettaa asiallisesti sanoa, ettei ole kiinnostunut.

– En toki koe tilanteita mitenkään uhkaaviksi fyysisesti, mutta on se henkisesti välillä raskasta, kun jatkuvasti esineellistetään eikä kunnioiteta ollenkaan fyysisiä rajoja, ja ajatellaan, että voi tehdä mitä tahtoo.

– Tuntuu, että naisen mieheen kohdistamaa seksuaalista häirintää ei ole olemassa. Jos joku tuntematon nainen tulee nostamaan paitaani kehuen vatsalihaksiani, niin hänen kaverinsa kikattavat vieressä. Mutta jos minä menisin puristamaan naista rinnoista töksäyttäen, että ”hyvät tissit”, niin saisin avokämmenestä poskeeni, juoman naamalleni ja naisen kaverit raivoaisivat, miten kehtaan tehdä noin.

Työympäristöasiantuntija Eerika Kähärä PAMilta kertoo, ettei ilmiö ole uusi.

– Eikä ilmiö varmasti rajoitu pelkästään järjestyksenvalvojiin. Aina jäsenkyselyissä kun kysytään häirinnästä, niin kyllä joku prosentti miehiäkin ilmoittaa kokeneensa sitä. Heitä on huomattavasti pienempi määrä kuin naisia, muttei tämä mikään tavaton ilmiö on.

Kähärän mukaan tällöin on tehtävä selväksi asiakkaalle, että kokee tämän käytöksen häirintänä.

– Jos on asiakassuhde, työnantajan on velvollisuus suojella työntekijää, mutta kun työnantaja ei voi olla läsnä kaikissa tilanteissa, työntekijälle annettu ohjeistus, miten itse suojella itseään.

Työyhteisössä on hänen mukaansa tarpeen sopia yhteisiä pelisääntöjä, missä kohtaa ja minkälaisia rajoja vedetään sille, mitä siedetään asiakaspalvelun nimissä ja missä kohtaa on lupa sanoa, ettei käytöksenne ole hyväksyttävää ja jos se jatkuu vielä, työntekijä joutuu lopettamaan asiakaspalvelun.

Oletko työskennellyt järjestyksenvalvojana ja kohdannut samaa? Tai muissa ammateissa joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?