Nelihenkinen perhe muutti Saarijärvelle askeettiseen mökkiin täysin keskelle korpea – rahaa menee vain 800 €/kk

Saksalais-virolainen perhe muutti keskelle ei mitään. Elämä ilman sähköä ja juoksevaa vettä on vaativaa, mutta ihanaa.

Pöljät ajatukset on yleensä viisainta pitää sisällään ja jatkaa elämää tutuilla ja turvallisilla laduilla.

Marienhagenin pariskunta teki toisin. Nyt virolainen Merily ja saksalainen Hannes asuvat vieraassa maassa, korvessa, karhujen ja hirvien keskellä, ilman sähköä ja juoksevaa vettä.

Eikä siinä vielä kaikki. Mukaansa he ovat ottaneet lapsensa, kohta kolmevuotiaan Lotten ja 10-kuukautisen Minthen.

Tytöt eivät ole tilanteesta moksiskaan. Lotte kaivaa penkistä porkkanan, hieroo enimmät mullat paitaansa ja alkaa popsia. Minthe vasta tapailee pihamaalla ensiaskeliaan. Edellisenä päivänä Minthe oli pistänyt suuhunsa mehiläisen, mutta sitä ei enää muistella.

– Tämä oli ihan känni-idea, Hannes, 26, tunnustaa.

Nelihenkinen Marienhagenin perhe on kotiutunut Keski-Suomeen.

Kotitilan toimintakeskus. Talvi näyttää, kuinka pitkään perhe viihtyy askeettisissa oloissa.

Pieni kuivan maan mökki Tiilikassa, keskellä pohjoisen Saarijärven metsiä tuli pariskunnalle tutuksi kuusi vuotta sitten häämatkan aikana. Mieli teki takaisin.

– Meillä ei vaan ollut mitään tulevaisuudensuunnitelmia. Ajateltiin vaan, että hei, mennään Tiilikkaan ja ollaan siellä vuosi.

Entisen kruununmetsänvartijan torpan omistaa Tampereella asuva keskisuomalaislähtöinen näyttelijä Antti Mankonen. Kiinteistö on toiminut vuosia taiteilijoiden kesäasuntona.

Marienhageneilla on ihan oikeat porvarilliset ammatit. Merily on etnologi, Hannes puutarhuri.

– Kokeilimme Saksassa yhdeksästä viiteen -elämää, muttemme halua sellaista, Merily sanoo.

Tilaisuus elämänmuutokseen koitti viime talvena. Kun perhe saapui Tiilikkaan maaliskuun alussa, kinokset olivat runsaslumisen talven jälkeen korkeat ja pakkanenkin hipoi enimmillään vielä 30:tä astetta. Pihassa perhettä vastassa oli hirvi.

– Joka aamu mietittiin, mitä tehdään ensin: kannetaanko puita vai vettä kaivosta vai luodaanko lumet, Hannes muistelee seikkailun ensimetrejä.

Metsäautotien varrella sijaitsevasta Tiilikasta on viitisen kilometriä lähimmälle maantielle. Kaupoille eli Saarijärven keskustaan on yli 20 kilometriä.

Elämä on nyt sellaista, mistä Merily ja Hannes unelmoivat: yksinkertaista, vaativaa – ja onnellista.

– Hannes on saksalaisena meistä se, joka ajattelee. Minä olen hänen orjansa, Merily kuvailee työnjakoa ja nauraa.

Kolmevuotias Lotte viihtyy maalla hyvin.

Tiilikan kylän maissisato vaikuttaa lupaavalta.

Ajateltavaa riittää. Hataran eristyksen vuoksi Tiilikan uuni tulee syömään talvella valtavasti puuta. Sitä hankitaan lähitaloista ja kerätään itse luonnosta.

Toinen ongelma on kaivo. Kuivan kesän jäljiltä vesi on käymässä vähiin.

Hanneksen suurin mielenkiinto kohdistuu kuitenkin – ammatin mukaisesti – ruoan hankkimiseen. Puutarhuri on raivannut kiviseen maahan lisää kasvimaata.

– Täällä kasvaa muun muassa tomaattia, pinaattia, härkäpapua, kurkkua, naurista – joka muuten toimii hyvin. Ruoan lisäksi kasvatamme tietysti kukkia ja esimerkiksi helokkia ja pellavaa, Hannes luettelee.

Välillä pariskunnan ammatillinen mielenkiinto osuu yhteen. Kuten alkukantaista kaskiviljelyä kokeiltaessa. Poltetusta maasta nousee nyt hieman makeampaa kaskinaurista.

– Yritän melkein mitä vaan. Kaikki ei toimi, mutta olenpahan yrittänyt. Oppimista riittää.

Mutta on niitä iloisia onnistumisiakin.

– Kun mietin maissin kasvattamista, minua neuvottiin unohtamaan idea. Eli sitä olikin sitten pakko yrittää. Näyttää siltä, että saamme sadon siitäkin, Hannes sanoo ja puristaa kuorilehden peittämää pulleaa tähkää.

Tiilikan asukkeihin kuuluu myös sekarotuinen Fonzo-koira, Valtsu-kissa ja kesäasukkaaksi tullut Tihru-kissa sekä kolme sikaa: karjut Steinmeyer ja Sale sekä Kersti-emakko. Eli Saksan liittopresidentti sekä Suomen ja Viron pressathan ne siellä röhkivät.

– Syyskuussa meidän pitää lahdata joko Steinmeyer tai Sale. Vähän aikaa sitten ne murtautuivat aitauksestaan, enkä enää jaksanut kantaa niitä takaisin, Hannes kertoo.

Karjut Steinmeyer ja Sale ovat saaneet nimensä Saksan ja Suomen presidenteiltä. Karjujen seurana Kersti-emakko.

Kanala tuottaa osan perheen elintarvikkeista.

Sikolätin takana on vilja-aitta, joka rakennettiin metsänvartijalle torppaa perustettaessa vuonna 1856.

– Meillä on myös 11 kanaa, jotka munivat 3–4 munaa päivässä. Enemmän munia tulee, kun saan pyydettyä läheisestä Horo-järvestä kalaa kanojen ruoaksi.

Kasvisten ja kalan ohella ruokapöytään saadaan pian siis myös lihaa. Ruoan säilöminen on yksi asia, mikä mietityttää. Maakellari toimii, mutta pakastimen hankkiminen jonkun ystävän luokse saattaa olla edessä. Myös osa pyykeistä päätyy pyörimään ystävän koneessa.

Lue lisää: Muotkatunturin onnellinen – Tinja, 33, asuu sähköttömässä mökissä Inarin erämaan laidalla koirasusien kanssa

Vanhempien ylellisyydet ovat vähissä. Olutta sentään pitää saada välillä nautittavaksi.

– Jos saisin tehtyä saunassa sahtia, Hannes miettii.

Tiilikassa ollessa ainoa yhteys ulkomaailmaan on pariskunnan yhteinen älypuhelin. Aurinkoenergialla ladattavasta laitteesta voi katsoa uutiset, mutta Facebook ei ole käytössä.

– Tulen katsominen on meidän televisiomme, Hannes sanoo.

Marienhagenin perheen seikkailusta kertoi ensimmäisenä Sampo-lehti.

Täysin muista riippumatonta ja omavaraista elämää Marienhagenit eivät yritäkään saavuttaa. Ystävien lisäksi lähialueen asukkaat ovat ottaneet erilaiset naapurinsa hyvin vastaan.

– Meille on tuotu tänne muun muassa vihtoja ja lakkaa, Hannes kiittää.

Vihta viuhuu pihasaunassa.

– Kesällä olemme saunoneet yleensä kolmesti viikossa. Talvella lämmitimme saunaa vain kerran viikossa.

Pihassa on auto, jolla käydään kerran viikossa kaupassa. Ostoslistalla on yleensä 15 litraa maitoa, josta Merily jalostaa muita maitotuotteita. Pakko-ostoksia riittää wc-paperista kertakäyttövaippoihin.

– Ostamme niin vähän kuin mahdollista. Ihmisten olisi hyvä kuluttaa vähän viisaammin. Se, mitä ihminen lopulta tarvitsee, on paljon vähemmän, Merily sanoo.

–Miten tyhmiä olemme, kun tuhoamme tätä maailmaa. Me emme kuitenkaan taistele mitään vastaan; haluamme vain elää omaa elämäämme rauhassa. Olen niin onnellinen, kun voin laittaa keittoon omaa porkkanaa.

Perhe on laskenut elävänsä 800 eurolla kuussa. Siitä iso osa menee auton ylläpitoon. Lapin-reissunkin Marienhagenit tekivät hiljan.

– Saksalaiset pelkäävät luontoa, mutta suomalaiset osaavat vielä elää luonnon keskellä. Luonto on lahja, ja ihmisen pitäisi säilyttää yhteytensä siihen, Merily toivoo.

Lue lisää: Brittimies Dave, 30, hämmästyi kodissaan suomalaisille normaalista keksinnöstä – ”Kuinka typerä olinkaan”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?