Tamperelaisfirma palkitsee työntekijänsä hulppealla ulkomaanmatkalla, jos vuosi on sujunut hyvin – tai sitten he päätyvät Poriin

Työntekijöiden lennättäminen ulkomaille on orastava trendi etenkin it-alan yrityksissä. Työelämätutkija puolestaan pohtii, hämärtyvätkö työnteon rajat, kun yritykset lomailevat kuin perheet konsanaan.

Integrata on noin 50 hengen palkkahallinnon palveluihin erikoistunut yritys. Kun firma täytti 10 vuotta, se lähti työntekijöineen neljäksi päiväksi Italiaan.

16.9.2018 10:41

Meillä ei ole liikevaihtotavoitetta. Meillä on reissutavoite, kertoo Integratan toimitusjohtaja Riku Heinonen.

Hetkinen, siis mikä? Reissutavoite?

– Kyllä. Jos vuosi on sujunut hyvin, yritys lähtee matkalle, Heinonen sanoo.

Tämä on ollut käytäntö palkkahallinnon palveluihin erikoistuneessa pienyrityksessä jo useamman vuoden ajan. Matkat maksaa Integrata.

Heinosen mukaan ajatuksena on vaalia yhteishenkeä.

– Sillä on eittämättä vaikutusta, kun työntekijät kohtaavat joskus muuallakin kuin työpaikalla. Tapahtuu verkostoitumista, jota ei välttämättä muuten tapahtuisi.

Yhteishenki voi kohentua, mutta työn rajat hämärtyä

Henkilökunnan lennättäminen ulkomaille joko töihin tai lomalle on orastava trendi etenkin it-alan yrityksissä.

Työelämätutkija Mira Karjalainen WeAll-hankkeesta Helsingin yliopistosta näkee, että ilmiön taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt.

Yksi on työvoimapulan helpottaminen.

Taloussanomat esimerkiksi kertoi elokuussa ohjelmistokehitykseen erikoistuneesta Vincitistä, jossa työntekijöiden on mahdollista työskennellä vaikkapa Thaimaasta käsin, jos he niin tahtovat.

Näin yritys pyrki parantamaan asemaansa kilpailussa, jota koodareista käydään työmarkkinoilla.

Aamulehti kertoi aiemmin tällä viikolla, että tamperelainen Geniem vie työntekijänsä Portugaliin viikoksi, tosin tekemään töitä.

Karjalainen katsoo, että yritysten matkat ovat myös työntekijöiden palkitsemista.

– Matkat ovat kannustimia. Niille päästään, jos työssä onnistutaan. Lisäksi työntekijöille järjestetyt matkat ovat keino sitouttaa työntekijöitä yritysten palkkalistoille.

Matkoilla on puolensa, niin hyvät kuin huonotkin, Karjalainen toteaa.

– Lähtökohtaisesti voisi ajatella, että yhteisen matkan järjestäminen yrityksen piikkiin on tasa-arvoinen ratkaisu, jolla työntekijät palkitaan vaikkapa hyvästä tuloksesta.

– Unohtua silti saattaa, että jokaisella työntekijällä on oma elämäntilanteensa työn ulkopuolella. Kaikilla ei ole esimerkiksi hoivavastuiden takia samanlaisia mahdollisuuksia lähteä matkalle.

Karjalainen pohtii myös, mitä seurauksia sillä on, kun yritys ikään kuin muuttuu perheeksi ja matkustaa yhdessä.

– Parhaimmillaan yhteishenki kohenee, millä matkoja usein perustellaan. Seurauksena saattaa kuitenkin olla työn rajojen hämärtyminen, kun yhtäkkiä vapaa-aikakin kuluu työkavereiden kanssa.

Tutkija korostaa, että työn rajojen hämärtyminen ei ole väistämättä ongelma, mutta sen seuraukset tulee tiedostaa.

– On hyvä pohtia, missä kulkee omat rajat ja minkä osan elämästään haluaa säilyttää työstä vapaana.

Jos reissutavoite ei täyty, Integrata lähtee Poriin

Viikko sitten Integratan työntekijät palasivat Toscanasta, Italiasta.

– Italian matka tosin ei ollut osa reissutavoitetta, vaan olimme siellä juhlimassa yrityksen 10-vuotissyntymäpäiviä, Riku Heinonen kertoo.

Integratan reissutavoite on kolmiportainen. Jos odotukset ylitetään, yritys lähtee ulkomaille. Jos jää parantamisen varaa, mutta muuten on sujunut hyvin, yritys matkustaa kotimaassa. Jos reissutavoite ei ole täyttynyt, Integrata lähtee siltikin tien päälle.

– Silloin suunta on ollut kohti Poria, Heinonen naurahtaa.

– Kyse on tavallaan yrityksen sisäisestä vitsistä. Minä satun nimittäin olemaan firman ainoa työntekijä, joka asuu Porissa, hän täsmentää.

Heinosen mukaan Integratassa lomamatkojen tekeminen on ollut perinne, jota eivät varsinaisesti ole koskaan ohjanneet suhdanteet tai työvoiman saatavuus.

– Lehman Brothers romahti kaksi päivää sen jälkeen, kun Integrata oltiin perustettu. Talous oli taantumassa valtaosan yrityksen alkutaipaleesta, mutta silti kasvoimme ja saavutimme reissutavoitteemme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?