Kommentti: Mokaa nyt, aamulla saat potkut - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Mokaa nyt, aamulla saat potkut

Tämän viikon alku on näyttänyt, että työnantaja reagoi nopeasti julkisuudessa tehtyihin virheisiin. Kun illalla möläytät jotain todella harkitsematonta, aamulla saat potkut, kirjoittaa erikoistoimittaja Heidi Hagelin.

12.9.2018 16:19

Harvoin se selittelemällä paranee, mutta nykyään ei parane edes pyytämällä anteeksi. Anteeksi voi nimittäin pyytää ihan miten monta kertaa vain, mutta tilannetta se ei enää muuta.

Tämän sai konkreettisesti todeta alkuviikosta oululainen kaupunginvaltuutettu Riikka Moilanen (kesk), joka kutsui valtuuston kokouksessa vähäosaisia ihmisiä ihmisroskaksi. Hän toimi vielä tuolloin Pihlajalinna Oulu Oy:n toimitusjohtajana. Tiistaina aamulla Moilanen sai potkut. Jo maanantaina illalla Pihlajalinna irtisanoutui Twitterissä Moilasen puheista.

Ja pahalta ne kuulostavat. Ei ole tapaa, jolla jälkikäteen pystyisi selittelemään kenenkään kutsumista ihmisroskaksi parhain päin. Moilanen on sanonut, ettei tarkoittanut, mitä sanoi. Hän on sanonut käyttäneensä termiä vahingossa. Ja hän on pyytänyt anteeksi.

Turhaan.

Potkut tulivat ja lausuttu seuraa Moilasta hänen loppuelämänsä.

Uutta on se, miten nopeasti yritykset reagoivat. Aika möläytyksestä potkuihin on lyhyt. Moilasen tapauksessa alle vuorokausi.

Samoin kävi Kärsämäen koulun rehtorille Tuomo Pesoselle, joka antoi Ylen MOT-ohjelmalle vähättelevän lausunnon seksuaalisesta häirinnästä. Hänet hyllytettiin heti.

Aika on sellainen, että reaktioajat ovat lyhyitä. Typerät lausunnot leviävät sosiaalisessa mediassa kulovalkean lailla, ja yritykset toimivat salamannopeasti huomatessaan maineriskin.

Pihlajalinna esimerkiksi tuottaa päihde- ja sosiaalipalveluja kuntaulkoistuksissaan. Silloin yksikään alueellinen toimitusjohtaja ei voi sanoa, kuten Riikka Moilanen sanoi. Ei vahingossa eikä ajattelemattomuuttaan.

Yrityksen suurin riski tässä ajassa on ihmisissä ja siinä, miten nopeasti sanomisiin tartutaan. Siksi varsinkin johtopaikoille rekrytoitavien ihmisten arvot ja ajattelumaailman kannattaa selvittää perin pohjin etukäteen. Tämä tiedetään nyt esimerkiksi Pori Jazzissa, jossa kesällä nimitetty toimitusjohtaja Aki Ruotsala sai lähteä ennen kuin edes ehti aloittaa tehtävissään.

Yksilöiden taas kannattaa miettiä todella tarkasti, mitä he sanovat ja mitä erilaisiin somekanaviin kirjoittavat. Kun mokaat nyt, aamulla saat potkut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?