Metsäteollisuus kouluttaa nyt itse väkensä – vuotuinen tarve noin 2 100 työntekijää

Metsäalalle tarvitaan uusia työntekijöitä. Suurin osa pääsee töihin oppisopimuskoulutuksen kautta.

Nykypäivän metsuri on yhä useammin metsäkoneenkuljettaja, jolta vaaditaan paljon teknisiä taitoja.

8.9.2018 10:24

Auringonlaskun alana vielä 2000-luvun puolivälissä pidetyn metsäteollisuuden kurssi on muuttunut. Eläköitymiset ja uudet investoinnit avaavat työpaikkoja, joihin haetaan yhä useammin varsinaisia moniosaajia.

Yhä useammin alalle hakeudutaan oppisopimuskoulutuksen kautta.

Metsäteollisuus työllisti Tilastokeskuksen mukaan Suomessa viime vuonna noin 42 000 ihmistä. Koko tuotantoketju puolestaan työllistää suorasti ja epäsuorasti noin 139 000.

Perinteisten metsäalan ammattilaisten kuten metsureiden lisäksi tarvitaan esimerkiksi puurakentamisen, prosessiteollisuuden, biotuotetekniikan, kemiantekniikan ja kaupallisen alan ammattilaisia.

– Vuotuinen työvoimatarve on metsäalan kuljetusammateissa noin 900 henkilöä ja metsäteollisuudessa noin 1 200, Metsäteollisuus ry:n johtaja, pääekonomisti Maarit Lindström kertoo.

Uudet työpaikat syntyvät maakuntiin, ja merkittävä osa niistä Kaakkois-Suomeen.

– Se on luonteva kehityssuunta, kun katsoo metsäteollisuuden investointeja Suomessa ja niitä paikkakuntia, joilla metsäteollisuuden merkitys aluetaloudellisesti on kaikkein suurin, Lindström sanoo.

Tietojärjestelmät on hallittava metsässäkin

Siinä, missä vaikkapa metsurin työ oli 60-luvulla mekaanista, puun kaatamista, nykypäivän metsuri on yhä useammin metsäkoneenkuljettaja, jolla pitää Lindströmin mukaan olla ”jo lähes datanomin taidot”.

Suurista metsäyhtiöistä Metsä Group ja UPM kertoivat tällä viikolla julkaistuissa tiedotteissaan aloittavansa uusien ammattilaisten koulutuksen tehtailleen. Haussa on yhteensä noin 170 oppisopimuspaikkaa.

Lindström näkee oppisopimuskoulutuksen nimenomaan tulevaisuuteen tähtäävänä kehityksenä.

– Metsäteollisuuden ammateissa tarvitaan tänä päivänä luovuutta, kykyä omaksua uutta tekniikkaa ja nopeaa tilannekohtaista päätöksentekokykyä. Oppisopimuskoulutus on osa tätä jatkumoa.

Globaalit megatrendit puoltavat vahvasti uusiutuvan raaka-aineen käyttöä. Se kiinnostaa Lindströmin mukaan sekä suomalaisia että ulkomaisia sijoittajia.

– Suomen tilanne on siinä mielessä hyvä, että meillä on uusiutuvaa luonnonvaraa, metsiä. Samoin meillä on jo yhtiöitä, jotka osaavat hyödyntää metsien mahdollisuuksia.

”Tulevaisuuden tekijöitä tarvitaan lisää”

Suomalaisen metsäteollisuuden nykyisillä ja uusilla tuotteilla on Pöyryn tuoreen selvityksen mukaan noin 200 miljardin euron maailmanlaajuinen markkinapotentiaali vuoteen 2030 mennessä. Siksi toiminta on turvattava, Lindström huomauttaa.

– Se, että suomalaiset toimijat pysyvät ja kehittyvät markkinoilla, on erittäin tärkeää. Tulevaisuuden tekijöitä tarvitaan lisää, ja sitä mukaa, kun työntekijöiden keski-ikä nousee, tarvitaan järkeviä tapoja kouluttaa uusia työntekijöitä tilalle. Uskon, että oppisopimuskoulutukselle on kysyntää.

Myös maakunnat hyötyvät siitä, että nuorille on töitä tarjolla omalla kotipaikkakunnallaan: kun teollisen toiminnan nousu tuo veroeuroja, työpaikkoja ja ostovoimaa, maakuntien vetovoima kasvaa ja palvelut säilyvät.

Suomalaisen metsäteollisuuden tuotteista 80 prosenttia menee kansainvälisille asiakkaille. Metsäteollisuuden päätuoteryhmistä nousussa ovat kaikki muu paitsi sanomalehti- ja toimistopaperi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?