Vihannessato kärsi kuivuudesta ja tuholaisista – näkyy myös kaupan tiskeillä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vihannessato kärsi kuivuudesta ja tuholaisista – näkyy myös kaupan tiskeillä

Kotimaisista avomaanvihanneksista on ollut pulaa koko kesän, ja kuluttajille on jouduttu myymään ei oota.

Kaalit ovat kärsineet kesän säistä.­

4.9.2018 16:20

Kuluneen kesän kuivuus ja helteet vaikuttivat kaikkien peltokasvien satomääriin.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan 2,7 miljardiin kiloon jäävä viljasato on pienin 30 vuoteen.

Lue lisää: Viljasato pienin 30 vuoteen – ”Vain kaurasato riittää kotimaiseen käyttöön”

– Myös avomaanvihannesten osalta sato on jäänyt heikoksi, kertoo MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen.

Ongelmia keväästä asti

Ongelmat alkoivat jo toukokuussa, kun helleolosuhteet vaikeuttivat juuresten, kuten porkkanan, lantun, nauriin ja punajuuren itämistä.

– Itäminen oli todella hidasta ja epätasaista. Jos kasteluvettä ei ollut käytettävissä, itäminen epäonnistui joillakin viljelylohkoilla täysin tai niin huonosti, että näiltä lohkoilta sato menetettiin kokonaan, Virtanen sanoo.

Itäminen lähtikin tänä kesänä monella viljelylohkolla käyntiin vasta juhannuksen sateiden myötä.

– Niiltä lohkoilta, joilta satoa tulee, sitä saadaan normaalia vähemmän, koska kasvukausi jäi lyhyeksi ja sato sen vuoksi kilogrammoina normaalia pienemmäksi.

Tilanne on ollut yhtä onneton koko maassa. Eniten helteet ja kuivuus ovat kuitenkin näkyneet rannikkoalueilla, erityisesti Varsinais-Suomessa, johon sateet eivät juuri yltäneet.

Kastelulla on paikattu tuhoja sen verran, mitä on pystytty. Kovakaan kastelu ei auta, sillä monet viljelijät käyttävät kastelualtaita, joihin sadevesi kerääntyy. Ne ovat tänä kesänä enimmäkseen ammottaneet tyhjyyttään.

Tuholaiset hävittivät jopa kymmeniä hehtaareita jäävuorisalaattia

Avomaanvihanneksista eniten ovat kesän aikana kärsineet porkkana, kaalikasvit ja jäävuorisalaatti. Helteet toivat salaattikasvien viljelijöille toisenkin vitsauksen: tuholaisongelmat.

Lämpimällä tuholaiset lisääntyvät hyvin tehokkaasti, ja ne ovat piinanneet koko kesän ajan.

Tuholaisia on ollut toki muinakin kesinä, muistuttaa Virtanen, mutta monesti niiden aiheuttamat ongelmat ovat jääneet pienemmiksi. Kun pitkät viileät jaksot ja lyhyet yksittäiset lämpimät kaudet vuorottelevat, tuholaiset eivät ehdi lisääntyä kuten tänä kesänä.

– Nyt kymmeniä hehtaareita jäävuorisalaattia on tuhoutunut paitsi helteiden, myös tuholaisten vuoksi. Satoa ei aina ole pystytty korjaamaan lainkaan, koska ei ole ollut mitä korjata.

”Jää pahasti miinuksen puolelle”

Kesän huono sato on iskenyt ikävän loven monen avomaanvihanneksia viljelevän kukkaroon.

– Suurella osalla tiloista on tullut tappiota silloinkin, kun viljeltyjä kasveja on ollut useita, Virtanen sanoo.

Esimerkiksi kukkakaalista saadaan tällä hetkellä noin 10–20 prosenttia normaalikesän sadosta. Myös parsakaalisadosta on tulossa heikko, vaikka sen kohdalla satonäkymät ovatkin hieman paranemaan päin.

Lue lisää: Hellekesän ankara seuraus: Merjan ja Pasin sato tuhoutui viimeistä vattua myöten – ”Kaipa meidän täytyy hakea pankista lainaa”

Kesä on työllistänyt avomaanvihannesten tuottajia huomattavasti edelliskesiä enemmän. Kastelua on ollut pakko lisätä. Myös sadonkorjuu on ollut hidasta, ja osaa peltolohkoista on jouduttu kiertämään useampaan otteeseen.

– Kun edelliskesinä sato on saatu korjattua tietyiltä lohkoilta kertaleikkuulla, tänä vuonna on jouduttu useamman kerran etsimään kypsiä tuotteita muiden joukosta. Kaikki kustannukset ovat olleet korkeammat. Tämä kesä jää kokonaisuutena pahasti miinuksen puolelle.

Sitä, kuinka suureksi tappiot kohoavat, Virtanen ei pysty vielä sanomaan.

– En osaa arvioida tappioita mihinkään tiettyyn vuoteen verrattuna. On selvää, että kesä jää yhdeksi viime vuosien huonoimmista. Yksittäisiä huonoja jaksoja on kyllä ollut lähes joka kesä, sellaisia, jolloin hellejakso on pilannut satoa, mutta tällaista en muista.

Viime kesä oli sateinen, ja moni avomaanvihannesten tuottaja ehti jo ajatella, että sato jäisi huonoksi. Niin ei kuitenkaan käynyt, sillä viileä sää on kaalikasveille otollinen, ja ne kestävät melko suuren määrän luonnonsadetta.

– Kuivuudesta on enemmän riesaa, kun kasvu pysähtyy.

Kuluttajille ei oota

Huono sato on näkynyt tietysti myös kuluttajille. Päivittäistavarakauppojen vihanneslaareilla on ollut pulaa muun muassa edellä mainitusta jäävuorisalaatista sekä kukka- ja parsakaalista.

– Tilanne näkyi kuluttajille jo heti keväällä. Kevät oli hieman myöhässä, ja kun lämpimät jaksot sitten tulivat, ensimmäiset istutuserät tuhoutuivat, eikä niistä saatu satoa lainkaan.

Tuotepula on jatkunut koko kesän. Se on näkynyt vihannesten hinnoissa, jotka ovat olleet normaalia korkeammalla. Hintojen nostaminen paikkaa satomenetyksiä hieman.

– Silloin, kun sato myöhästyy tai tuhoutuu kokonaan, hyvä tuottajahintakaan ei lohduta, jos ei ole mitään myytävää, Virtanen sanoo.

Vähittäiskaupan tuotepulaa on muina vuosina voitu paikata tuonnilla. Tänä vuonna sekään ei auta, sillä sääolosuhteet ovat vaikuttaneet satonäkymiin koko Euroopassa.

– Esimerkiksi Ruotsin satotilanne on tänä vuonna täysin vastaava kuin Suomessa, sanoo Virtanen.

Kasvihuonevihannesten kesä ei poikennut muista

Vihannesten kasvihuonetuotantoon kuuma ja kuiva kesä ei ole juuri vaikuttanut.

Poikkeuksena on kurkku.

– Elokuun kurkuntuotanto jäi 25–30 prosenttia pienemmäksi kuin normaalisti, Kauppapuutarhaliitto ry:n toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen kertoo.

Kurkun kilohinnassa tuotannon notkahdus ei Jalkasen tietojen mukaan ole näkynyt.

– Saattaa olla, että myös tuleva tomaattisato on hieman pienempi kuin yleensä. Tomaatintuotanto on kuitenkin volyymiltaan niin suurta, ettei sekään näy kilohinnoissa kuin ehkä muutaman kymmenen sentin verran, Jalkanen arvioi.

Avomaankurkut kärsivät kuivuudesta.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?