Savolaisen maatalon piirongin takaa löytyi yllättävä testamentti – veteraanin jättiomaisuus jakautui aivan uudella tavalla

rac

Julkaistu:

Pohjois-Savon käräjäoikeus on ratkaissut sotaveteraanin jäämistöstä löytyneen testamentin kohtalon. Poliisi piti sitä väärennöksenä, mutta oikeus päätti toisin.
Tuusniemessä asunut varakas, mutta lapseton sotaveteraani kuoli huhtikuussa 2014 ja jätti jälkeensä 892 000 euron omaisuuden. Kun testamenttia ei löytynyt, perintö jaettiin perunkirjoituksessa sukulaisten kesken lakimääräisesti.

Sotaveteraanilla oli kolme täyssisarusta ja yksi sisarpuoli, jotka kaikki ovat kuolleet.

Vajaa vuosi myöhemmin pakka meni sekaisin, kun sotaveteraanin kaksi siskonpoikaa oli käymässä tyhjäksi jääneessä maatilan päärakennuksessa. Toinen veljeksistä, Esko (nimi muutettu), havaitsi piirongin takana jotain kiiltävää, joka paljastui pullonkorkiksi. Asiaa tutkiessaan veljekset löysivät ahtaasta raosta myös kirjekuoren.

Kuoressa oli testamentti, joka oli päivätty tehdyksi neljä vuotta ennen sotaveteraanin kuolemaa. Yllätystestamentti ei ollut kaikkien sukulaisten mieleen, sillä sotaveteraanin viimeiseksi tahdoksi väitetyn asiakirjan perusteella omaisuus jakautuikin aivan uudella tavalla.

Sotaveteraanin kolmesta täyssisaruksesta vanhimmalla ja nuorimmalla oli vain yksi lapsi, joten heille oli perunkirjoituksen perusteella luvassa peräti 260 000 euron potti. Yllätystestamentissa vanhimman täyssisaruksen lapsi jäi kokonaan ilman perintöä ja nuorimmankin lapselle oli tulossa vain 80 000 euroa.

Keskimmäisellä täyssisaruksella oli puolestaan viisi lasta, joille kaikille oli alunperin tiedossa viidennes 260 000 eurosta eli 52 000 euroa. Testamentissa viisikko ei saanut tasa-arvoista kohtelua: kolmelle ei luvattu mitään, testamenttia löytämässä olleelle Eskon veljelle 80 000 – ja viidennelle todellinen jättipotti, 552 000 euroa. Yksi tyhjin käsin jätetty oli Esko.

Verisukulaisten lisäksi testamentista löytyi ylimääräinen nimi: Eskon avovaimo. Hänelle oli luvassa 80 000 euroa. Oman taloutensa sotkeneella Eskolla oli ulosotossa saman verran rahaa kuin hänen avopuolisolleen testamentissa myönnettiin.

Yllätystestamenttiin pettyneet epäilivät testamenttia väärennetyksi. Testamentin oikeellisuuden varmistamista vaikeutti se, että molemmat todistajat kuolivat jo ennen sotaveteraania.Jos taulukko ei näy, voit katsoa sen täältä.

Keskusrikospoliisi (KRP) tutki asiakirjaa laboratoriossaan ja piti erittäin todennäköisenä, että sekä sotaveteraanin että kahden todistajan allekirjoitukset olivat väärennettyjä. Samalla KRP piti hyvin todennäköisenä, että testamentin tekstiosa ja kirjekuoren etupuoli oli Eskon käsialaa. Lisäksi KRP:n mukaan vaikutti siltä, että enon allekirjoitukset olivat Eskon tekemiä.

Poliisikuulustelussa Esko myönsi väärentäneensä testamentin ja vieneensä sen piirongin taakse. Hän perusteli tekoaan sillä, että ”pesän osakkaat olivat kuin hyeenat kimpussa, kun perintöä alettiin jakamaan”.

Myöhemmin Esko perui tunnustuksensa. Hän väitti kärsineensä tutkintavankeuden aikana ahdistuksesta ja päättäneensä tunnustaa teon päästäkseen tilanteesta. Tunnustukseen vaikutti Eskon mukaan se, että syyttäjän mukaan rikoksista selviäisi ehdollisella vankeudella.

Maaliskuussa 2016 Eskoa vastaan nostettiin syyte muun muassa törkeästä väärennyksestä ja törkeästä petoksesta. Esko esitti oikeudessa teorian siitä, että hänen sotaveteraanienonsa oli laittanut laatimansa testamentin piirongin laatikkoon, josta se oli pudonnut löytöpaikkaansa. Löytöhetkellä paikalla olleen veljen todistus tuki Eskon tarinaa.

Psykiatri piti puolestaan mahdollisena sitä, että Esko oli tunnustanut väärennyksen ”omien epärealististen ajatustensa vallassa päästäkseen pois stressaavasta ja kuormittavasta tilanteesta”.

Vaikka käsialatutkimus tuki Eskon syyllisyyttä, syytteet hylättiin joulukuussa 2016. Oikeuden mukaan allekirjoitusten käsialanäyte ei ollut vertailukelpoinen. Oikeus katsoi, ettei Eskon syyllisyydestä saatu kokonaisuutena riittävää varmuutta.

Edessä oli kahteen leiriin jakautuneiden serkusten riita testamentin pätevyydestä. Tappiota kärsineet kahden täyssisarusten ainoat lapset ja kolmannen täyssisaruksen kaksi tyhjin käsin jäänyttä lasta vaativat, että oikeus julistaa testamentin väärennetyksi tai ainakin pätemättömäksi.

Vastapuolella olleista Eskon avopuoliso myönsi kanteen oikeaksi. Saman teki myös Eskon veli, joka oli testamentin perusteella saamassa 80 000 euroa. Lisäksi yksi puolisisaruksen lapsi myönsi kanteen oikeaksi.

Myöntäminen osoittautui virheeksi, sillä oikeus totesi lopulta – monen yllätykseksi – testamentin olevan pätevä. KRP:n analyysistä huolimatta ja saman asian edellisestä käräjäoikeuden johtopäätöksien vastaisesti testamentin väärentämisestä ei saatu riittävää näyttöä.

 

Saaphan ne säkin suut olla ammolleen pingotettuna, mutta siinä saattaa tulla yllätys.

Oikeus vetosi asianosaisten ja todistajien kertomuksiin. Niiden perusteella testamentin sisältö vastasi sotaveteraanin viimeistä tahtoa. Sotaveteraanilla oli hyvät välit juuri siihen sisarenpoikaansa, jolle testamentissa määrättiin reilut 550 000 euron perintö. Sotaveteraani oli usein tarjonnut maatilaansa samaiselle sukulaiselleen.

Todistelun perusteella testamenttiin kirjatut summat olivat muutenkin linjassa sotaveteraanin eläessään ilmaisemien mielipiteiden kanssa.

– Osa kuultavista ei ollut nähnyt tai kuullut (sotaveteraanista) vuosikymmeniin tai vain muutamia kertoja vuodessa. Tämän vuoksi voidaan lähtökohtaisesti olettaa, että henkilöt, jotka ovat olleet tekemisissä (sotaveteraanin) kanssa lähimpänä tämän kuolemaa ja testamentintekoajankohtaa osaisivat kertoa näkemyksiään (sotaveteraanin) todellista aikeista ja tahdosta suhteessa jäämistöönsä, oikeus pohti ratkaisuaan.

Todistajien lausunnoista löytyi viitteitä siihen, että sotaveteraani oli laatinut testamentin salassa sukulaisiltaan.

– Saaphan ne säkin suut olla ammolleen pingotettuna, mutta siinä saattaa tulla yllätys, sotaveteraani oli sanonut naapurin miehelle viimeisen elinvuotensa aikana.

Tutulle taidemaalarille sotaveteraani oli valittanut perinnön olleen kiviriippa. Sotaveteraanin mukaan sukulaiset odottivat suu levällään hänen kuolemaansa.

KRP:n analyysiä vastaan puhui muun muassa se, että toisen todistajan tytär katsoi testamentissa olleen allekirjoituksen näyttäneen hänen isänsä tekemältä.

– Käräjäoikeus katsoo, että kokonaisuutena arvioiden edellä mainittu suullinen todistelu puhuu vahvasti laboratorion lausunnon lopputulosta testamentin väärennöksestä vastaan.

Oikeus katsoi samalla, ettei testamentissa ollut myöskään mitätöimistä puoltavaa muotovirhettä. Testamentin sisältöön pettyneet sukulaiset epäilivät muun muassa toisen todistajan oikeustoimikelpoisuutta. Asiakirjasta puuttui myös paikkatieto sekä todistajien ammatit ja asuinpaikat.

Kaikkien sukulaisten osalta testamentti ei kuitenkaan päde. Kanteen oikeaksi myöntäneiden osalta testamentti julistettiin mitättömäksi. Näin ollen esimerkiksi Eskon avovaimo ei tule saamaan testamentissa luvattua 80 000 euroa.

Sotaveteraanin sisarusten lapsilla on kaikesta huolimatta oikeus lakiosaansa. Jos käräjäoikeuden ratkaisu jää lainvoimaiseksi, perinnönjako siirtyy seuraavaksi pesänselvittäjän tehtäväksi, nyt siis jo toista kertaa.

Alla olevalla videolla lisää tarinoita siitä, mitä yllättävää testamentin tekemisen jälkeen on tapahtunut.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS: Ison pörssiyhtiön pomo tienaa viikossa saman kuin perus­palkansaaja vuodessa

  2. 2

   Ekoloma kotimaassa vai taattua lämpöä etelässä? – ”En sanoisi, että lentämisen välttely olisi iso trendi Suomessa”

  3. 3

   Kullanhuuhdonta houkuttelee matkustajia Lappiin: ”Yksi kesän valteista”

  4. 4

   HS: Ison pörssiyhtiön pomo tienasi viime vuonna 48 kertaa enemmän kuin tavallinen palkansaaja

  5. 5

   Lääkäriksi opiskeleva Omar tekee rankkaa työtä, joka ärsyttää monia suomalaisia: ”Osa huutaa loukkauksia”

  6. 6

   Bensakauppias kertoo, miksi Suomessa tankataan nyt Euroopan viidenneksi kalleinta polttoainetta: ”Tankkereita kaapattu ja muuta”

  7. 7

   Jan Hurrin kommentti: Velkojen määrästä ja velkarajoista on syntynyt myrkyllinen yhdistelmä

  8. 8

   Alko myy viiniä, joka on peräisin mystisestä ”muusta alkuperämaasta” – taustalla järeä kansainvälinen konflikti

  9. 9

   Eläkkeellekö varhain? USA:sta lähtenyt ilmiö innostaa Suomessa: Jopa alle 30-vuotiaat ”firettävät”

  10. 10

   Tässä voi olla seuraava kaivostuska: Kanadan kaivosjättien miljardien korvausvaateet saattavat rysähtää Suomen niskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäriksi opiskeleva Omar tekee rankkaa työtä, joka ärsyttää monia suomalaisia: ”Osa huutaa loukkauksia”

  2. 2

   Bensakauppias kertoo, miksi Suomessa tankataan nyt Euroopan viidenneksi kalleinta polttoainetta: ”Tankkereita kaapattu ja muuta”

  3. 3

   Kullanhuuhdonta houkuttelee matkustajia Lappiin: ”Yksi kesän valteista”

  4. 4

   Alko myy viiniä, joka on peräisin mystisestä ”muusta alkuperämaasta” – taustalla järeä kansainvälinen konflikti

  5. 5

   Jan Hurrin kommentti: Velkojen määrästä ja velkarajoista on syntynyt myrkyllinen yhdistelmä

  6. 6

   Eläkkeellekö varhain? USA:sta lähtenyt ilmiö innostaa Suomessa: Jopa alle 30-vuotiaat ”firettävät”

  7. 7

   Eurooppaa piinaava helleaalto iskee rajusti Ranskan viinintuotantoon

  8. 8

   HS: Ison pörssiyhtiön pomo tienasi viime vuonna 48 kertaa enemmän kuin tavallinen palkansaaja

  9. 9

   Superhelle tyhjentää taas kaupat tuulettimista – toimi näin, jos jäit ilman

  10. 10

   Tässä voi olla seuraava kaivostuska: Kanadan kaivosjättien miljardien korvausvaateet saattavat rysähtää Suomen niskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maatila myynnissä, lähtöhinta euron – tällaisia asumuksia Suomesta saa pikkurahalla

  2. 2

   36 eduskunnan ulkopuolelle jäänyttä löysi käyttöä sopeutumisrahalle – katso, ketkä kaikki hakivat kansanedustajan tilapäistä työttömyysturvaa

  3. 3

   Helsingissä mainostetaan Kallioon avautuvaa viinikauppaa – viranomaisen mukaan kekseliäs idea ei riko Alkon monopolia

  4. 4

   Taksiuudistus lopetti päivystysvelvollisuuden, eteläsavolainen taksiyrittäjä äimistelee kuljettajien reaktiota: ”Menkööt sitten tehtaalle töihin”

  5. 5

   Lääkäriksi opiskeleva Omar tekee rankkaa työtä, joka ärsyttää monia suomalaisia: ”Osa huutaa loukkauksia”

  6. 6

   ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarialle!” – tällainen oli Keihäsmatkat perustanut ja seksikylää Kihniöön suunnitellut yrittäjälegenda

  7. 7

   Näin ex-kansanedustajat hyödyntävät sopeutumisrahansa – opiskelua, mietiskelyä, sairaan äidin hoitamista...

  8. 8

   Sotilaskotiliitto pahastui, kun yrittäjä myi ”Sotkun munkkeja” ilman lupaa – nyt munkkivaunu seisoo torilla tyhjillään

  9. 9

   Ventovieraiden tarjoama viina ei ollutkaan ilmaista – 1,5 vuotta myöhemmin valtio iski 17 000 euron laskun

  10. 10

   Eläkkeellekö varhain? USA:sta lähtenyt ilmiö innostaa Suomessa: Jopa alle 30-vuotiaat ”firettävät”

  11. Näytä lisää