Sijoitussäästötili toteutuu – ylärajaksi 50 000 euroa

Sijoitussäästötili on piensijoittajille tarkoitettu tapa säästää.

Tilille kertyneitä osinkoja ja luovutusvoittoja verotetaan vasta, kun varoja nostetaan.

29.8.2018 14:16 | Päivitetty 29.8.2018 16:11

Suomessa otetaan käyttöön uusi pitkäaikaissäästämiseen kannustava sijoitussäästötili vuodesta 2020 alkaen. Etukäteisvalmistelun vastaisesti ”piensijoittajan osakesäästötilin” pääomalle tulee 50 000 euron katto ja osinkoja verotetaan vasta varoja nostettaessa.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti asiasta tänään päättyneissä ensi vuoden budjettineuvotteluissa.

Valtionneuvoston tiedotteen mukaan sijoitussäästötilille siirrettäviä rahavaroja voi sijoittaa pörssiyritysten osakkeisiin. Osakkeista tilille kertyneitä tuottoja, kuten osinkoja ja osakkeiden myyntivoittoja, verotetaan suhteessa pääomaan, kun tililtä nostetaan varoja.

Sijoitussäästötiliä on ajanut Suomeen etenkin valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Tiliä ehdotti toukokuussa myös Orpon asettama, eri sijoitusmuotojen verokohtelua pohtinut työryhmä.

– Tämä on merkittävä uusi avaus ja uusi mahdollisuus tavalliselle suomalaiselle palkansaajalle aloittaa osakesäästäminen. Uskon, että sille syntyy markkina, Orpo sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

– Osingot voi jättää tilin sisälle. Uskon, että sillä on merkittävä vaikutus osakesäästämiseen.

Hallitus päätti myös kiristää kapitalisaatiosopimusten sekä säästö- ja sijoitusvakuutusten verokohtelua. Niiden verotus kiristyy siten, että varoja nostettaessa verotettavaksi pääomatuloksi luetaan tuoton suhteellinen osuus tilillä olevista varoista.

Hallituksen budjettineuvottelut käytiin pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa tiistaina ja keskiviikkona. Kyseessä on Sipilän hallituksen viimeinen budjettiriihi.

Lue lisää: Hallitukselta odotetaan päätöstä sijoitussäästötilistä – tästä on kyse

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?