Vartiainen: työllisyys­toimilla on pelote­vaikutus – tutkija: ”Ei saa olla liian kivaa möllöttää työttömänä”

Juhana Vartiaisen (kok) mielestä työllistämistoimet toimivat parhaiten pelotteen kautta. Tutkija Simo Ahon mielestä tämä ei ole systeemin päävaikutus tai ainoa merkittävä vaikutus.

26.8.2018 7:11

Kansanedustaja Juhana Vartiainen arvioi torstaina Twitterissä, että kurssit ja aktivoinnit eivät tutkimuksen valossa yleensä lisää työllistymistodennäköisyyttä.

– Sen sijaan ne vaikuttavat pelotevaikutuksen kautta: ihmiset työllistyvät hanakammin jotta voisivat välttää aktivointitoimet, kurssit, jne, hän kirjoitti.

Vartiaisen näkemys herätti kiivasta keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Erikoistutkija Simo Aho Tampereen yliopistosta sanoo, että työllistämistoimien vaikutus on monimutkainen juttu.

– On liikaa väitetty, että pelote olisi systeemin päävaikutus tai ainoa merkittävä vaikutus, hän sanoo.

Toimilla on Ahon mielestä pelotevaikutusta, kun ihmisen on pakko osallistua niihin esimerkiksi työttömyysetuuden pienentämisen pelossa. Moniin toimiin osallistuminen on kuitenkin vapaaehtoista.

– Velvoittava aktivointi, joka selvästi johtaa sanktioihin, on kohdistettu lähinnä pitkään työmarkkinatukea saaneisiin eli niihin, joiden työllistymien on vaikeaa, hän sanoo.

Lue lisää: Susanna jousti työkokeilussa, Kela vei tuen – ”Saisin enemmän, jos makaisin kotona”

Työttömyys ei saa olla liian kivaa

Vuoden vaihteessa käyttöön otetussa aktiivimallissa työttömyysetuutta saavan täytyy osoittaa aktiivisuutensa tai etuudesta leikataan 4,65 prosenttia.

Aktiivisuudeksi riittää, että työtön tekee kolmen kuukauden aikana vähintään 18 tuntia palkkatyötä tai ansaitsee yritystoiminnassa vähintään 23 prosenttia yrittäjän työssäoloehtoon vaaditusta kuukausiansiosta. Aktiivisuuden voi osoittaa myös osallistumalla työllistymistä edistäviin palveluihin.

Kokonaan työttömyysetuuden voi sen sijaan menettää, jos kieltäytyy TE-toimiston työllistymistä edistävästä palveluista. Sellaisia ovat kuntouttava työtoiminta, palkattomat työkokeilut ja työvoimakoulutus.

Lue lisää: Aktiivimallin leikkurin sato kiihdyttää tunteita – ”Parasta olisi että ei-aktiivisilta leikattaisiin reilummin”

Esimerkiksi kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu vaikeimmin työllistyville. Sille osallistuneet työllistyvät Ahon mukaan harvoin toiminnan jälkeenkään. Hän huomauttaa, että toimintaa järjestetään muistakin syistä.

– Sillä pyritään esimerkiksi ehkäisemään syrjäytymistä.

Toinen peruste voi olla moraalinen. Sosiaaliturvan vastineeksi halutaan, että kansalainen osallistuu.

– Ei saa olla liian helppoa ja kivaa möllöttää työttömänä. Pitää yrittää tehdä jotain tai ainakin olla yrittävinään edistää työllisyyttään.

– On paljon toimia, joilla ei keskimäärin ole kovin suurta työllistämisvaikutusta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne milloinkaan olisi vaikuttavia, Aho sanoo.

  • Katso alta videolta, miten teet hyvän työhakemuksen

Ammatillinen koulutus auttaa

Osa toimista kuten ammatilliseen koulutukseen osallistuminen edistää Ahon mukaan työllisyyttä. Myös pääsy työhön, jossa työnantajalle maksetaan palkkatukea, on auttanut monia työllistymään.

Aho huomauttaa, että keskiarvot voivat hämätä ja kertoo kärjistetyn esimerkin.

– Jos puolet hyötyy ja puolet kärsii työllistämistoimeen osallistumisesta, vaikutus on keskimäärin nolla. Silti puolet on hyötynyt siitä.

Tanskassa tehtyjen tutkimusten mukaan työllistämistoimilla oli etenkin pelotevaikutuksia. Työttömät pitävät toimia ikävinä ja niitä välttääkseen alkavat aiempaa aktiivisemmin hakea töitä.

Lue lisää: Laiskan palkka vai köyhyyden poistaja? Kirjailija: Ilmainen raha ratkaisisi monta ongelmaa

Maita ei Ahon mukaan voi suoraan verrata toisiinsa, sillä Tanskassa pakottaminen sanktioiden uhalla on paljon laajempaa kuin Suomessa.

– Siellä yli puolet työttömistä osallistuu koko ajan toimiin, kun Suomessa vastaava osuus on noin kolmannes.

Tanskassa työllistämistoimiin uppoaa vuosittain miljardeja euroja.

– Siellä aktiiviseen työvoimapolitiikkaan menee ainakin 3–4 kertaa Suomessa käytetty summa, Aho kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?