Teollisuusliitto uhkaa hallitusta mittavilla vastatoimilla – Riku Aalto kertoo, mikä ”katkaisi kamelin selän”

Suomen suurin teollisuuden ammattiliitto ei tarkenna, mitä ”mittavat järjestölliset toimet” tarkoittavat.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto

24.8.2018 12:48

SAK:hon kuuluva Teollisuusliitto kertoo päättäneensä mittavista järjestöllisistä toimista maan hallitusta vastaan. Liiton mukaan taustalla ovat pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työelämäesitykset.

Teollisuusliitto vaatii hallitusta luopumaan välittömästi irtisanomislain valmistelusta.

Teollisuusliiton Riku Aalto ei tarkentanut Taloussanomille, millaisista järjestöllisistä toimista olisi kyse ja mikä olisi niiden alkamisajankohta. Liiton mukaan toimet etenisivät vaiheittain.

Varapuheenjohtaja Turja Lehtonen ei myöskään kommentoi, mitä vastatoimet ovat, mutta suostuu arvioimaan mitä toimia järjestöillä yleisesti ottaen on käytössään.

– Yleisesti ottaenhan järjestölliset vastatoimet voivat olla esimerkiksi työnseisauksia ja ylityökieltoja, mutta tässä tapauksessa niistä siis ilmoitetaan myöhemmin, Lehtonen sanoo.

Teollisuusliiton hallitus käsitteli vastatoimia liiton keskuslakkotoimikunnan esityksen pohjalta.

Teollisuusliiton tiedotteen mukaan ”poliittiselle painostukselle maan hallitusta vastaan ei nyt ole vaihtoehtoa.”

– Kikyn päättymisen jälkeenkin jatkettiin toimia ja se tavallaan katkaisi kamelin selän. Jos hallitus luopuu aikeistaan tämän esityksen suhteen ja sitoutuu siihen, ettei tuo enää uusia työelämää kurjistavia esityksiä eduskunnalle, Teollisuusliitto on valmis harkitsemaan uudelleen painostustoimistaan luopumista, Aalto kertoi Taloussanomille.

Aallon mukaan työntekijöitä on kuritettu työsuhdeturvaan, koulutukseen ja työttömyysturvaan kohdistuvilla leikkauksilla. Erityisesti pyyhkeitä saa niin sanottu aktiivimalli ykkönen, joka on Aallon mukaan ”rimanalitus”.

– Irtisanomissuoja on kansainvälisesti jo nyt heikko Suomessa, Aalto sanoo.

– Aktiivimalli kakkonen puolestaan näyttäisi vain pahentavan työttömien tilannetta. Kehysriihessä hallitus innostui leikkimään taikuria ja tempaisi hatustaan kaksi täysin epätoivoista esitystä – ilman minkäänlaista etukäteisvalmistelua.

Hallitus on aiemmin perunut lakialoitteen, joka olisi helpottanut pätkätöiden teettämistä alle 30-vuotiailla. Hallitus ajaa yhä lakiesitystä, joka heikentäisi irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.

Hallitus on puolustanut irtisanomissuojan heikennyksiä, sillä, että pienet yritykset uskaltaisivat palkata väkeä helpommin, jos myös virheellisistä rekrytoinneista päästäisiin eroon helpommin.

Lue lisää: Hallitus ei sallikaan alle 30-vuotiaiden pätkätöiden helpottamista – työministeri paljastaa syyn

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?