Näihin töihin voit päästä heti ilman koulutusta – ”Uusi työntekijä voi saada 30 000 euroa vuodessa”

Selvitimme, millaisiin töihin Suomessa voi tänä päivänä päästä ilman koulutusta.

24.8.2018 6:23

Suomessa eletään nousukautta, ja töitä on enemmän kuin aikoihin. Kaikkiin töihin ei vaadita koulutusta, ja osaan näistä paikoista voi hakea vaikka heti – asenne on tärkein. Monet tällaiset työpaikat kouluttavat uudet työntekijänsä.

– Mieleen tulee, onko korkeasti kouluttautuminen työn saamiseksi vain myytti. Osa yrityksistähän kouluttaa itse valittuja hakijoita töihin, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Rita Asplund pohtii.

Lue lisää: Hallituksen työtavoite on ”hiuskarvan päässä” – ekonomisti arvioi, että aktiivimalli auttaa

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan julkisen työnhaun kautta haetaan eniten myyjiä. Monet näistä töistä ovat kuitenkin osa-aikaisia.

– Eniten välitettyjen työpaikkojen joukossa ei ole ollut kovin monta sellaista ammattia, jotka vaativat korkeakoulutuksen. Työnhakijan kannalta näyttää siltä, että elämme mahdollisesti tietynlaisessa murroksessa, Asplund sanoo.

Taloussanomat selvitti, millä aloilla on juuri nyt töitä ja missä niistä voi saada koulutuksen työnantajalta.

Valmet Automotive kouluttaa itse

Uudenkaupungin autotehdas alkoi valmistaa kesällä Mercedes-Benzin uutta A-sarjan autoa. Autotehdas työllistää yhteensä 1 000 henkilöä, viestintäpäällikkö Mikael Mäki kertoo.

– Lisähenkilöstön tarve ei tule pelkästään A-sarjan tuotannosta, vaan samat henkilöt tekevät eri malleja. Valmet Automotive valmistaa siis Mercedes-Benzin A-sarjaa sekä GLC-katumaasturia, Mäki kertoo.

Mercedes Benz A-sarjan valmistusta Uudenkaupungin autotehtaalla. Töissä ovat edessä Jouko Haapanen ja taustalla Juha Kuusisto.

Miten teille palkataan ja koulutetaan työntekijät?

– Meillä on jatkuva rekrytointi. Uudenkaupungin autotehdas on Suomen ainoa henkilöautotehdas. Olemme siksi matalan kynnyksen työllistäjä. Emme oletakaan, että saamme valmiita työntekijöitä, vaan koulutamme kaikki työntekijät itse. Asenne ratkaisee, eli hakija, joka haluaa oppia ja tehdä hyvää laatua voi päästä nopeasti töihin. Koulutus tehtävään kestää henkilöstä ja tehtävästä riippuen 2–4 viikkoa.

Autotehtaan tuotantojärjestelmään kuuluvat hitsaamo, maalaamo, kokoonpano ja sisäinen logistiikka.

Millaisiin ansioihin he voivat päästä?

– Jos kaikki menee niin kuin pitää, uusi työntekijä voi ansaita vuodessa keskimäärin 30 000 euroa bruttopalkkana, hän kertoo.

Tehdastyö ei katoa

Teollisuusyrityksissä tuntuu myönteistä virinää muuallakin kuin Uudessakaupungissa.

Vantaan Martinlaakson teollisuusalueella sijaitseva Murata Electronicsin tehdas laajenee 150–200 työntekijällä tämän ja ensi vuoden aikana. Työpaikan saamiseen ei välttämättä tarvita koulutusta, vaikka suurin osa nykyisin työskentelevistä onkin teknikon koulutuksen saaneita.

– Asenne ratkaisee. Meillä on syvä koulutusohjelma, varatoimitusjohtaja Tomy Runne kertoi aiemmin Taloussanomille.

Vantaalla toimiva Murata Electronics kouluttaa itse työntekijöitä. Asenne ratkaisee, sanoo yrityksen varatoimitusjohtaja.

Lue lisää: Japanilaisyhtiö satsaa Suomeen: Jopa 200 saa töitä – koulutusta ei tarvita hakiessa

Siivousalalla voi edetä nopeasti

Valtakunnallisesti toimiva, 1 500 henkeä työllistävä siivouspalveluyritys N-Clean Oy hakee työntekijöitä koko Suomen alueella.

Teillä on useitakin paikkoja avoinna. Voiko paikkoja hakea, vaikka ei olisi työkokemusta aiemmin alalta?

– Ilman muuta. Paikkoja voi ja kannattaa hakea, vaikka aiempaa kokemusta alalta ei olisikaan, N-Cleanin henkilöstöjohtaja Hanna Hovi kertoo.

Lähes kaikki työntekijät ovat vakituisissa työsuhteissa.

Miten koulutatte ja perehdytätte uudet työntekijät työhön?

– Panostamme merkittävästi uusien työntekijöiden perehdyttämiseen. Tarjolla on sekä palkallista verkkokoulutusta, johon on mahdollisuus perehtyä jo ennen työsuhteen alkamista, että paikanpäällä tapahtuvaa ”kädestä pitäen” perehdyttämistä.

N-Cleanille tämä on tärkeää paristakin eri syystä.

– Olemme ylpeitä siivouskonseptistamme, jolla varmistamme, että työt tehdään aina samalla tavalla. Työntekijän kannalta tämä on hyvä asia, sillä tällöin työ tulee suoritettua ergonomisesti ja työ on muutenkin miellyttävämpää, hän sanoo.

Millainen hakija on hyvä alalle?

– Hyvä hakija on reipas ja toimelias. Työn tekemisen oppii kyllä, kun asenne on kohdallaan. Arvostamme hakijoita, jotka pystyvät kommunikoimaan sujuvasti joko suomen tai englannin kielellä. Hyvälle hakijalle tarjoamme vakituisen työsuhteen sekä mukavan raikkaan työilmapiirin, hän sanoo.

Millaista palkkaa voi saada, jos sopii alalle?

– Maksamme kaikille työntekijöille Kiinteistöpalvelualan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Työehtosopimuksen mukainen palkka muille kuin harjoittelijoille on alkaen 10,50 euroa tunnissa.

Yritys tarjoaa myös kehittymis- ja etenemismahdollisuuksia.

– Tarjoamme ammatillisen koulutuksen ohella koulutusta työnjohto- ja esimiestehtäviin. Tehtävien vaativuuden kasvaessa myös palkka nousee. Toimihenkilöiden palkat voivat nousta useampaan tuhanteen euroon kuukaudessa tehtävästä riippuen, hän sanoo.

 • Katso alta esimerkit töistä, joihin työnantaja kouluttaa

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä:

Töihin lentokentälle pelkällä B-kortilla

Matkailun ja verkkokaupan vilkastuminen näkyy muun muassa lentoliikenteessä. Maahuolintapalveluita lentoyhtiöille tarjoava Airpro Oy ei vaadi hakijalta alan koulutusta, vaan kouluttaa kaikki työntekijät tehtävien vaatimien kelpoisuuksien mukaan. Täysi-ikäisyys vaaditaan ja usein B-ajokortti, koska esimerkiksi lentokonekuormaajan työtehtäviin kuuluu erilaisten koneiden ajamista.

AirPro esitteli uutta sähköistä kalustoaan syksyllä 2016.

Finavia-konserniin kuuluva AirPro hakee työntekijöitä esimerkiksi lentokonekuormaajan tehtäviin Helsinki-Vantaan lentoasemalle vakituiseen, kokoaikaiseen työsuhteeseen. Myös Ilmailualan Unionin liittosihteeri Juha-Matti Koskinen arvioi, että alalla on nyt selkeästi tarve työntekijöille.

– Tällä hetkellä esimerkiksi Helsinki-Vantaalla tarjotuista paikoista lähes kaikki paikat ovat vakituisia, yhtiön toimitusjohtaja Janne Hattula kertoo Taloussanomille.

Palkkaa Hattula ei halua kommentoida tarkemmin kuin että se on työehtosopimuksen mukainen.

Oletko työllistynyt ilman koulutusta vakinaiseen työhön ja olet tyytyväinen työhösi? Kerro meille tarinasi: antti.karjalainen@iltasanomat.fi

Kymmenen suurinta julkisessa haussa

10 ammattia, joihin haettiin eniten työntekijöitä julkisessa työnvälityksessä vuonna 2017:

 • myyjä

 • myyntineuvottelija

 • lähihoitaja

 • kokki

 • henkilökohtainen avustaja

 • sairaanhoitaja

 • myyntiedustaja

 • rakennustyöntekijä

 • toimisto- tai laitossiivooja

 • ravintolan tarjoilija

Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriö

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?