Susanna jousti työkokeilussa, Kela vei tuen – ”Saisin enemmän, jos makaisin kotona” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Susanna jousti työkokeilussa, Kela vei tuen – ”Saisin enemmän, jos makaisin kotona”

Kela maksaa työttömyysetuutta työkokeilusopimuksen perusteella ja voi tulkita työpäivien vaihtamisen poissaoloksi.

Julkaistu: 22.8.2018 6:42

Työkokeiluun päässyt Susanna luuli voivansa sopia työnantajan kanssa, milloin tulee töihin. Kela tulkitsi hänen olleen pois töistä ja vei etuuden.

Pääkaupunkiseudulla asuva Susanna, 45, on työttömäksi jäätyään opiskellut lisää. Hän ajatteli, että työkokemus uusista tehtävistä auttaisi työllistymään.

– Menin vapaaehtoisesti työkokeiluun, hän kertoo Taloussanomille.

Susannan piti saada ajalta sama työmarkkinatuki kuin ilman kokeilua ja lisäksi kulukorvausta yhdeksän euroa tekemältään työpäivältä. Toisin kävi.

Työnantaja on yksinyrittäjä ja osapuolet tekivät työsopimuksen, jonka mukaan Susanna on töissä yhdestä kahteen päivää viikossa keskiviikkoisin, torstaisin tai perjantaisin. Koska työnantajalla ei aina ollutkaan työtä juuri näinä päivinä, he vaihtoivat päiviä.

Työsuhde alkoi heinäkuun alussa, mutta yrittäjä halusi pitää kaksi ja puoli viikkoa lomaa. Hän ja Susanna ajattelivat, että kaksi aikuista ihmistä voivat keskenään sopia asioista ja 1–2 päivää viikossa on sama kuin 4–8 päivää kuukaudessa, eikä ole väliä, mitkä päivät täsmälleen ovat.

Susanna oli töissä ensimmäisen vajaan lomaviikon maanantaina ja pois kahtena seuraavana viikkona. Kuukauden työaika ei kuitenkaan lyhentynyt, sillä Susanna teki myöhemmin noilta ”sisään” viikoilta jääneet päivät. Hän ilmoitti todelliset päivät Kelaan.

Kelassa tulkittiin, että Susanna oli ollut poissa työkokeilupaikalta. Häneltä jätettiin maksamatta työmarkkinatuki kolmelta päivältä 20 päivän ajalta.

Susanna harmittelee, että olisi saanut enemmän, jos olisi maannut kotona.

– Näyttää siltä, että Kelalle on parempi, jos en tekisi mitään.

Lue lisää: Hallituksen työtavoite on ”hiuskarvan päässä” – ekonomisti arvioi, että aktiivimalli auttaa

Kela seuraa sopimuksen noudattamista

Kelan lakimies Antti Ristimäki ei voi ottaa kantaa yksittäistapaukseen, mutta kertoo, että Kela tulkitsee tilannetta TE-toimiston lausunnon perusteella. Siitä ilmenee, että työtön on työkokeilussa ja oikeutettu työttömyysetuuteen. Sopimuksen työkokeilusta tekevät työtön, TE-toimisto ja kokeilun järjestäjä.

Ristimäki arvioi, että kyse on lausuntoon nähden poissaolosta. Poissaolopäivä tarkoittaa päivää, jona palvelua järjestetään ja siihen olisi pitänyt osallistua.

– Jollei sille ole laissa mainittua hyväksyttävää syytä, päivän etuus voidaan joutua epäämään.

Päteviä poissaolon syitä ovat työkyvyttömyys, lapsen sairaus, työhaastattelu tai julkinen luottamustehtävä. Työnantajan lomaa listassa ei ole, vaikka TE-keskuksen sääntöjen mukaan työkokeilija ei saa olla yksin työssä yrittäjän loman aikana.

Susanna ihmettelee, miksi hänen pitää kysyä Kelasta lupa saadakseen mennä tiettynä päivänä ilmaiseksi töihin?

– En ole ollut aiheettomasti tai luvattomasti pois töistä enkä yrittänyt hyötyä rahallisesti, hän lisää.

 Näyttää siltä, että Kelalle on parempi, jos en tekisi mitään.

Päinvastoin, työssä käyminen tulee hänelle kalliimmaksi kuin kotona oleminen. Työmatkaan lähikuntaan häneltä menee yhdeksän euron kulukorvausta enemmän rahaa.

Lue lisää: Aktiivimallin leikkurin sato kiihdyttää tunteita – ”Parasta olisi että ei-aktiivisilta leikattaisiin reilummin”

Miksi Kela rankaisee aktiivista?

Tilanne olisi saattanut mennä toisin, jos lomajaksosta olisi sovittu ennakkoon. Työnantaja ja -tekijä voivat ilmoittaa olosuhdemuutoksesta TE-keskukseen, joka antaa lausunnon Kelalle.

Susanna on valittanut asiasta.

– Kysyin, miksi Kela rankaisee ihmistä, joka yrittää parantaa työnsaantiaan?

Lopullista vastausta hän ei ole vielä saanut. Jos päätöstä ei muuteta, Susanna menettää vähän yli sata euroa, minkä verran kolmen päivän etuudesta jää verojen jälkeen käteen.

– Pienenpienistä tuloista summa on suuri, hän sanoo.

Työkokeilu jatkuu, mutta sählinki tuntuu Susannasta typerältä.

Susannan nimi on muutettu yksityisyyden suojelemiseksi

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?