Mäntyharjulla on kenties maailman erikoisin kauppa: Auki yöllä, ei myyjiä, maksaminen vapaa­ehtoista

Nuolniemen kyläkaupassa henkilöstökulut ovat nollassa.

20.8.2018 17:08

Unohditko mökkivierailulle mennessäni tuliaiset? Jos olet matkalla Mäntyharjun ja Kouvolan rajamailla Nuolniemen kylän suunnilla, ei ole hätää.

Nuolniemeltä hoidetaan asioita Mäntyharjun keskustassa runsaan 20 kilometrin päässä, mutta tänä kesänä ei ole tarvinnut lähteä pikkuostoksille omaa kylää kauemmas.

Nuolniemen kyläkauppakeskus on auki 24 tuntia vuorokaudessa. Henkilökuntaa ei ole. Hintoja ei näy. Tavaroista voi maksaa omantunnon mukaan.

Nuolniemen kyläkauppa sijaitsee Mäntyharjun ja Kouvolan tuntumassa, tarkalleen ottaen Kouvolan puolella.

Kyläkauppa, koju, kojunen, miksi sitä nyt tahtookaan kutsua, rakennettiin vartavasten. Mäntyharjun naapurikunnassa Pertunmaalla Kuortin kylässä on maitolaiturikirjasto, johon jokainen saa tuoda tai viedä kirjoja mielensä mukaan.

Tarjolla on kaikenlaista mökilläkin tarpeellista ja vaikka tuliaisiksi kukkia.

– Sanoisin, että ihmiset maksavat täällä tavaroista mieluummin enemmän kuin niiden hinta olisi isossa kaupassa. Kurkkupurkin voi saada keskustasta 2,5 eurolla, mutta täällä joku on maksanut neljä euroa, kertoo Nuolniemen vapaa-ajan asukas Leila Iholin.

Valikoimaa pienen kyläkaupan sisällä.

Leila Iholin esittelee kyläkaupan kassakirstua.

Kaupan vieraskirjastakin löytyy maininta, että kassaan tekee mieli laittaa kymppi, vaikkei osta mitään.

– Aika paljon vieraskirjassa on tekstiä, vaikken kehtaa joka päivä kirjoittaa, että ostin taas jäätelöä, Iholin naurahtaa.

Kauppa taitaa olla hieman yliampuva ilmaus. Tämä ei ole edes maitolaituri. Veijo Utti ja Jarmo Räsänen rakensivat viime kesänä harmaantuneista laudoista kojun.

 Kassa tyhjennetään yöksi, joten pikkurahan toivossa matkaan ei rikollisella mielellä kannata lähteä.

Sisälle astuessa kylmälaitteet hyrräävät. Hellekesänä jäätelö ja kylmät juomat ovat tehneet kauppansa. Tarjolla on esimerkiksi kalastustarvikkeita, kirjoja, pesuaineita. Maija toi naapurista keväällä muutaman pussillisen uusia perunoita ja tuo kananmunia, jos niitä kertyy oman tarpeen yli. Olutta tarjolla ei ole.

Mutta mistä tässä oikein on kyse? Antaapa Nuolniemessä kasvaneen helsinkiläisen Jaana Utin kertoa. Hän osti huhtikuussa kaupan pesämunaksi sadalla eurolla jäätelöä, makeisia ja ilmapalloja.

– Ideana on kokeilla, pystymmekö tuomaan palveluita harvaan asutuille alueille vähän avoimen kirjaston tyyppisesti. Huoltokäynti voisi olla yhden kerran viikossa. Sisään pääsisi vaikkapa ovikoodilla, vaikkei tässä kaupassa digitaalisuutta olekaan. Tämä voisi olla kaksisuuntainen solmupiste. Tämä on siis yhteiskunnallinen kokeilu ja lisää ainakin Nuolniemen kylän yhteisöllisyyttä, Jaana Utti kuvailee.

Mäntyharjun naapurikunnassa Pertunmaalla Kuortin kylässä on maitolaiturikirjasto, johon jokainen saa tuoda tai viedä kirjoja mielensä mukaan.

Vaikka kyläkauppa on auki aina, ei se kuulemma ole joutunut ilkivallan tai ryöstöjen kohteeksi. Kassa tyhjennetäänkin aina illaksi.

Ohjeet omatoimiseen kahvinkeittoon.

Nuolniemessä ei ole koettu ryöstöjä tai ilkivaltaa. Kassa tyhjennetään yöksi, joten pikkurahan toivossa matkaan ei rikollisella mielellä kannata lähteä.

Puolen tunnin aikana ohi hurahtaa hiekkatietä pöllyttäen vain yksi auto, mutta eipä Nuolniementietä pääsekään kuin noin kymmenelle mökille parilla lammella tai Pieni-Varpasen rannalle. Kylällä on kymmenisen talviasuttua taloa ja saman verran lisää savuja kesäisin.

Kyläkauppakeskus löytyy osoitteesta Nuolniementie 75. Kaupasta kertoi ensimmäisenä Mäntyharjun paikallislehti Pitäjänuutiset.

Kaupan vieraskirjasta poimittua:

”Kiva kun löytyi munia. Päästään letun paistoon.”

(Eila, Valtteri, Veera, Niko, Milja, Tanja ja Esa)

”Elämäni merkillisin shoppailupaikka. 60 vuotta olen kauppoja kierrellyt.”

(Jorma)

”Lapsenlapsille piti tulla näyttämään ihanaa kyläpuotia.”

(Anne, Aada, Eemeli ja Sohvi)

”Huikea ostosparatiisi.”

(Kuusikko Janakkalasta ja Sirkka Mäntyharjusta)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?