4 askelta kauhujen johtajaksi – ”Suuressa vaarassa on esimies, joka kuvittelee olevansa muiden yläpuolella”

Julkaistu:

Hyvä ja huono johtaminen sekoittuvat helposti toisiinsa ja lopulta päädytään huonoon johtamiseen. Näin kertoo johtamisasiantuntija Pauli Juuti tuoreessa kirjassaan.
Hyvä ja huono johtaminen sekoittuvat helposti toisiinsa ja lopulta päädytään huonoon johtamiseen. Näin kertoo johtamisasiantuntija Pauli Juuti tuoreessa kirjassaan Huono johtaminen – tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön (Gaudeamus).

– Pitkä työurani johtamisen parissa sai minut miettimään näin eläkkeellä ollessani sitä, miksi johtamisesta kirjoitetaan paljon yksittäisiä johtajia ihannoivia kirjoja. Päätin kirjoittaa teoksen, jossa johtaminen nähtäisiin realistisesti, Juuti perustelee kirjan kirjoittamista Taloussanomille.

Juutilla oli teosta tehdessään apunaan usean ammattiliiton keväällä 2017 lehdissään tai nettisivustoillaan jäsenilleen esittämän pyynnön tuloksena saadut kertomukset johtamisesta.

– Pian kävi ilmi, että valtaosa 31 kertomuksesta oli oikeastaan huonon johtamisen kuvauksia. Ensin ajattelin koota niistä yhden kuvauksen, mutta pian kävi selväksi, että tarinoista voisi koota neljään osaan ryhmitellyn huonon johtamisen analyysin, hän kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Huonolla johtamisella on siis kirjan mukaan syvyystasoja. Ensin hyvä ja huono johtamien sekoittuvat toisiinsa ja lopulta päädytään esimiehen persoonallisuudesta kumpuavaan huonoon johtamiseen.

Millä tavoin voisit tiivistää näitä neljää vaihetta?

– Kun ollaan aivan alussa ja tavallaan johtamisen harmaalla alueella, johtaja on sokea omille virheilleen. Johtamisen ongelmat alkavat paisua ja syntyy huono kierre. Toisessa vaiheessa käy usein niin, että esimies käyttää ristiriitatilanteita jopa uhkailuun, hän sanoo.

Juuti antaa esimerkin tästä toisen vaiheen huonosta johtamisesta.

– Pahimmillaan määräaikaista työsuhdetta tai varoituksen antamista käytetään ikään kuin kiristyskeinona, hän sanoo.

Millaisia ovat huonon johtamisen kolmas ja neljäs vaihe?

– Kolmannessa vaiheessa huono johtaja ottaa valtuutensa kriiseistä. Kriisistä syntyy peruste väärille keinoille. Tämä on tuttua valtiollisistakin johtajista. Syntyy käsitys, että vain johtajan näkemys voi viedä ulos kriiseistä, hän kertoo.

– Neljännessä vaiheessa huonolla johtajalla on jo niin korkea asema, että hän on vaikeasti erotettava ja hän toimii jopa kuin psykopaatti. Hän saattaa siis jopa nauttia siitä, että muut voivat huonosti, Juuti kertoo.

Juuti kertoo kirjassaan, millaista on olla sadistisen esimiehen alaisena:

Sadistinen esimies voi myös kohdella alaisiaan kuin esineitä, numeroina tai tapauksina. Hän oikeuttaa alaistensa epäinhimillisen kohtelun pitämällä heitä nimettöminä ja kasvottomina. Lisäksi hän saattaa kokea, että hänen alaisensa ovat itse aiheuttaneet saamansa kohtelun tai että kaikki muutkin kohtelisivat alaisiaan samalla tavalla kuin hän, mikäli he olisivat hänen asemassaan.”

Miten tällainen kierre voitaisiin katkaista tai estää?

– Varhainen puuttuminen huonoon johtamiseen on paras keino. Tällaiseen pitää ottaa alkuvaiheessa kiinni. Se ei ole aina helppoa, sillä taustalla ovat usein huonot vanhat perinteet, joita toistetaan.

Huonosta johtamisesta ei pidä vaieta, vaan siihen pitää puuttua. Juuti kertoo kirjassaan, miten puuttuminen voidaan toteuttaa.

Huonoon johtamiseen puuttuminen on annettava jonkin arvovaltaisen henkilön vastuulle. Hänen tuekseen on nimitettävä esimerkiksi henkilöstöasioiden erityishenkilöstöstä, luottamushenkilöistä, työterveydenhoidon erityishenkilöstöstä, työsuojeluhenkilöstöstä ja esimiehistä koostuva työryhmä, joka tukee, ohjaa ja toteuttaa tarvittavia toimenpiteitä ongelman ratkaisemiseksi. Näiden toimenpiteiden on oltava laaja-alaisia ja pitkäkestoisia.”

Miten johtamista voisi kehittää yrityksissä tai muissa organisaatioissa, jottei toistettaisi kierrettä vuodesta toiseen?

– Johtaminen on kulttuurisesti määräytyvää. Johtamiseen vaikuttavat sekä yhteiskunnallinen rakenne että itse organisaation hierarkia. Huonoa johtamista voidaan välttää esimerkiksi suosimalla itseohjautuvuutta, missä hierarkkisesta rakenteesta on luovuttu ja johtaminen työnä on jaettu usealle henkilölle asiantuntemuksen mukaan. Näin on toimittu esimerkiksi Hollannissa hoitoalalla ja tulokset ovat olleet hyviä, Juuti kertoo.

Esimies on alaistensa työnteon mahdollistaja

Kirjasta löytyy myös yksi hyvä vaaran merkki huonosta johtamisesta.

Esimies, joka kuvittelee olevansa muiden yläpuolella, on suuressa vaarassa ajautua huonoon johtamiseen. Siksi esimiehen olisi hahmotettava roolinsa alaistensa palvelijana ja heidän työntekonsa mahdollistajana.”


Puun ja kuoren välissä

Juuti käy kirjassaan läpi 31 käytännön tapausesimerkkiä. Yksi tyypillinen tilanne on se, että esimies tuntee olevansa kuin ”puun ja kuoren välissä”.

Juuri kertoo tapauksesta kirjassaan mm näin:

Työskentelen suurehkon suomalaisen IT-alan yhtiön keskijohdossa. Olen ollut yhtiön palveluksessa yli 20 vuotta eri tehtävissä. Olen työskennellyt muun muassa asiantuntijana ja tiimin vetäjänä.”

Pian käy ilmi, että eri asiantuntijoiden välillä tuntui olevan kovasti ristiriitoja, joihin esimies puuttui ”kovalla kädellä” ja saa aikaan ainakin jonkinasteisen työrauhan. Hän kokee myös, että organisaation ylemmiltä tahoilta tulevat tavoitteet ovat lähes mahdottomilta saavuttaa.

Kierre alkaakin syventyä:

En ole tällä hetkellä työhöni tyytyväinen. En kuitenkaan pääse vielä kymmeneen vuoteen eläkkeelle. Mahdottomilta tuntuvat tavoitteet, ajoittaiset vaikeudet alaisten kanssa ja turhalta tuntuvat kokoukset ovat verottaneet terveyttäni. En enää oikein innostu mistään.”

Juuti tiivistää asiaa muun muassa näin:

Tapaus kuvaa osuvasti jo perinteisesti esimiehen rooliin liittyvää kaksijakoista roolia, jota on leikillisesti kutsuttu puun ja kuoren välissä olemiseksi. Esimies on toisaalta ylempää tulevien tavoitteiden ja vaatimusten välittäjä, mutta samalla myös johtamiensa ihmisten toiveiden ja odotusten toteuttaja. Tämän mahdottoman yhtälön ratkaisemiseksi monet esimiehet ovat pyrkineet liittoutumaan johdon kanssa.”

Esimiehen liittoutumisesta johdon kanssa ei seuraa tapauksessa hyvää.

”Tällöin he kuitenkin usein näyttävät alaistensa silmissä liian vaativilta tai jopa käskyvaltaisilta. Tällöin hän saattaa kuitenkin alkaa etääntyä reaalimaailmasta, eikä häntä vähän ajan kuluttua enää oteta vakavasti.”

Kirjan tekijällä vankka kokemus

Kirjan tekijällä on takanaan vankka kokemus. Valtiotieteiden tohtori Pauli Juuti on tutkinut johtamista eri näkökulmista yli 45 vuoden ajan.

Hän on eläkkeellä oleva Lappeenrannan teknillisen yliopiston johtamisen ja organisaatioiden professori sekä Johtamistaidon opiston tutkimusjohtaja. Hän on Tampereen yliopiston johtamisen ja henkilöstöasioiden dosentti.

Onko sinulla kokemusta huonosta johtamisesta? Kirjoita kommenttisi jutun alle tai ota yhteyttä toimitukseen: taloussanomat@sanoma.fi

Pauli Juutin teos

Pauli Juuti: Huono johtaminen. Tuhon tieltä toimivaan työyhteisöön. Gaudeamus. 2018. 232 sivua.

Teos kuvaa johtamisen ongelmien syitä ja ilmenemismuotoja. Tapausesimerkit valottavat sitä, miten vaikeaa ja monisäikeistä ilmiötä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  2. 2

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  3. 3

   Budjettikapinaan noussut Italia näytti uhmaavan EU:ta viimeiseen asti

  4. 4

   Yandexin data­keskuksen hukka­lämpö lämmittää Mäntsälää – kauko­lämpö­asiakkaiden lasku pieneni merkittävästi

  5. 5

   Jamilla Heiskanen, 24, kokoaa laajaa sijoitussalkkua – näihin hän pistää rahansa

  6. 6

   Venäläinen hakukoneyhtiö perusti suuren datakeskuksen Mäntsälään – toimii vain 17 työntekijän voimin

  7. 7

   Diesel­veron poistamisesta tehty kansalais­aloite rikkoi 50 000 alle­kirjoituksen rajan

  8. 8

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  9. 9

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  10. 10

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos dieselvero poistetaan, niin täällä se eniten vaikuttaa – katso, kuinka moni ajaa sinun kotiseudullasi dieselillä

  2. 2

   Yrittäjä ajoi ravintolansa konkurssiin nostamalla 9 500 euron palkkaa – tuomio lyheni hovioikeudessa

  3. 3

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   Näillä paikkakunnilla tinkaaminen kannattaa asuntokaupoilla

  6. 6

   ”Firman piikkiin!” – Kuuluuko alkoholi pikkujouluihin?

  7. 7

   POP Pankissa väärinkäytösepäily: Pankkiliiton hallituksen puheenjohtajalle potkut

  8. 8

   OP:n yt-neuvottelut ohi – 700 tehtävää katoaa, yli 1000 syntyy

  9. 9

   Diesel­veron poistamisesta tehty kansalais­aloite rikkoi 50 000 alle­kirjoituksen rajan

  10. 10

   Jan Hurrin näkökulma: Pettymyksistä kumpuava protestipolitiikka ei ole syy kansalaisten ongelmiin – se on oire

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällaisia eläkkeet ovat eri puolilla Suomea – katso, mikä on kuntasi keskieläke

  2. 2

   Asukas tuhosi vuokrayksiön teippaamalla ikkunat muovilla

  3. 3

   Juha ei ollut uskoa silmiään kun ajoi huoltoasemalle Kirkkonummella – bensan ja dieselin hinnassa näkyy nyt harvinainen ilmiö

  4. 4

   Dieselautoilijoiden mitta täyttyi: ”Onko tässä enää mitään järkeä?”

  5. 5

   Padasjokelaisen omakotitalon hinnalla saisi 13 neliötä Helsingin kalliilta alueelta – ”On mahdotonta hyväksyä, ettei löydy ostajaa”

  6. 6

   Näillä alueilla asuntoja myydään pitkään – ei pelkkiä syrjäseutuja

  7. 7

   Hommia tarjolla heti ilman koulutusta – muuttaisitko 517 kilometrin päähän saadaksesi töitä?

  8. 8

   Halkaisiko räjäytystyö uuden talon rungon? Osakkeenomistajat vaativat rakennuttajalta reiluja korvauksia

  9. 9

   Näin tienasivat eläkeläiset maailmalla – Pekka, 71, Portugalin eläkkeistä: ”Kuva on erilainen, kun vuorineuvosten eläkkeet irrotetaan”

  10. 10

   Dieselveron poistamisesta kansalaisaloitteen tehnyt Tuulikki mykistyi ideansa suosiosta: ”Tämä on aivan uskomatonta”

  11. Näytä lisää