Poikkeuksellinen tilanne työmarkkinoilla – perinteinen kesäilmiö katosi

Työpaikkailmoittelu oli aktiivista myös heinäkuussa, joka on aiemmin ollut varsin hiljainen kuukausi rekrytointimarkkinoilla. Avoimien työpaikkojen määrä tuskin laskee elokuussa, koska päätoimialojen työvoimapula on edelleen todellinen.

Noususuhdanteen vaikutuksesta työmarkkinat tiukkenevat ja avoimia työpaikkoja on entistä vaikeampaa täyttää.

10.8.2018 15:20

Työpaikkailmoittelu on tyypillisesti hiljentynyt heinäkuussa. Elokuussa ilmoittelu on lisääntynyt, kun kesän aikana ilmennyttä työvoimavajetta on käyty lomien jälkeen paikkaamaan.

Tänä vuonna voi kuitenkin olla toisin. Heinäkuun ja elokuun välillä ei välttämättä ole kovin suurta eroa ilmoitusten määrässä.

Esimerkiksi Oikotien työnhakupalvelussa heinäkuu oli poikkeuksellisen aktiivinen rekrytointikuukausi.

Tuotepäällikkö Noora Holmströmin mukaan työpaikkailmoittelu pysyi viime kuussa samalla tasolla kuin lomakauden ulkopuolisina kuukausina.

– Tänä vuonna avoimia työpaikkoja on ollut Oikotien palvelussa kuukaudesta riippuen 7 000–8 000. Heinäkuussa paikkoja oli lähes 7 500. Se on 50 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa.

Te-toimistoihin heinäkuussa ilmoitettujen avoimien työpaikkojen määrä selviää kahden viikon päästä, kun työ- ja elinkeinoministeriö julkaisee seuraavan työnvälitystilaston.

Uudenmaan ely-keskuksen tutkija Timo Aulanko kertoo, että pääkaupunkiseudulla avoimien työpaikkojen määrä on lisääntynyt tasaisesti koko vuoden.

– Tammikuusta kesäkuun loppuun uusien työpaikkailmoitusten määrä kasvoi yli 20 prosenttia. Vaikea nähdä, että tahti hiipuisi syksyä kohti.

Pula ammattitaitoisesta työvoimasta jatkuu

Avoimien työpaikkojen määrä on suurimmillaan vuoden alussa, koska suurin osa kesätyöhauista on silloin käynnissä.

Tilastokeskuksen julkaiseman työpaikkatilaston perusteella avoimien paikkojen määrä yleensä puolittuu vuoden alusta syyskuun alkuun.

Syksyn tilanteessa on kuitenkin runsaasti alueellista vaihtelua.

Pohjois-Pohjanmaan te-toimiston johtaja Maire Mäki kertoo, että pohjoisessa matkailualan talvisesonki näkyy työpaikkailmoitusten määrässä jo syksyllä.

– Juuri matkailualan vaikutuksesta ilmoitusten määrä lisääntyy Pohjois-Pohjanmaan te-toimiston sivuilla syksyisin.

Satakunnan te-toimiston sivuilla on tällä hetkellä avoimia työpaikkoja lähes 1 500.

Palveluesimies Marjo Siltasen mukaan luvusta voi päätellä, että työvoiman löytyminen on nyt haasteellisempaa kuin vuosi sitten.

– Erityisesti automaatio-, robotiikka-, ohjelmointi ja sähköalan insinööreistä sekä diplomi-insinööreistä on suuri pula Satakunnassa. Kysyntä ja tarjonta eivät valitettavasti kohtaa näillä aloilla.

Työvoimapula vaivaa etenkin rakennusalaa.

Myös Oikotien Noora Holmström arvioi, ettei avoimien työpaikkojen määrässä näy merkittävää vähenemistä tänä syksynä.

– Ei ainakaan niillä aloilla, joita vaivaa osaaja- ja työvoimapula. Oikotien tiedoista käy ilmi, että työpaikkojen tarjonta on kysyntää suurempaa erityisesti it-alalla, logistiikka- ja kuljetusalalla sekä rakennusalalla.

Timo Aulanko toteaa, että kesän aikana Uudenmaan te-toimistossa avoimien työpaikkojen määrä lisääntyi etenkin kuljetusalalla.

– Tämä saattoi johtua taksialan vapauttamisesta. On kuitenkin vaikea sanoa, pysyykö työpaikkojen tarjonta suurena myös syksyllä vai oliko kuljetusalan hyppy vain hetkellinen.

Kaikilla aloilla työtä ei kuitenkaan ole

Avoimien työpaikkojen täyttäminen alkoi hankaloitua jo viime vuoden puolella.

Työvoimaa hakeneista toimipaikoista lähes 40 prosenttia ilmoitti jo tuolloin rekrytointivaikeuksista. Samalla työvoimapulan taso nousi 15 prosenttiin.

Työvoimapulasta huolimatta on kuitenkin kosolti aloja, joilla työpaikkojen kysyntä on tarjontaa suurempaa.

Oikotien työnhakupalvelun tietojen perusteella tilanne on tällainen muun muassa henkilöstöhallinnon, markkinoinnin ja viestinnän sekä tutkimuksen ja kehityksen aloilla.

Oikotie ja Taloussanomat kuuluvat Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?