Turkin liira syöksyi alimmilleen koskaan

Valuutta halpeni ennätyksellisen alas suhteessa dollariin. Syynä on Turkin ja Yhdysvaltojen pakotenokittelu.

Turkin liiran arvo laski alimmilleen koskaan.

6.8.2018 21:18

Turkissa maan valuutta liira kävi maanantaina ennätyksellisen alhaisissa lukemissa. Liiran arvo oli 5,17 suhteessa dollariin, mikä on alhaisin lukema valuutan historiassa. Liiran arvo laski myös 6,0 suhteessa euroon ensi kertaa.

Liiran ennätyssyöksy nähtiin, kun Yhdysvallat kertoi harkitsevansa turkkilaisten tuotteiden verovapaata pääsyä Yhdysvaltain markkinoille. Jos rajoitukset toteutuvat, se voisi vaikuttaa Turkin vietiin 1,6 miljardin dollarin edestä.

Turkin liiran arvoa ovat laskeneet monet muutkin tekijät, joista viimeisimpänä maan kriisi Yhdysvaltojen kanssa. Yhdysvallat on asettanut pakotteet kahdelle turkkilaisministerille johtuen yhdysvaltalaispastori Andrew Brunsonin vangitsemisesta Turkissa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut vastineena lyödä pakotteet kahdelle yhdysvaltalaiselle virkamiehelle.

Sijoittajien luottamusta on heikentänyt myös se, että Turkin keskuspankki on menettämässä itsenäisyytensä. Monet asiantuntijat ovat sanoneet, että pankin tulisi nostaa ohjauskorkoaan, mitä presidentti on kiivaasti vastustanut. Keskuspankki ei olekaan kevään jälkeen nostanut korkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?