Helleputki pakotti Loviisan ydinvoimalan harvinaiseen varotoimeen

Meriveden lämpötilan nousu lähes 24 asteeseen vaikeuttaa Loviisan voimalaitoksen tuotantoa.

Fortum omistaa ja käyttää Loviisan voimalaitosta, joka koostuu kahdesta laitosyksiköstä, Loviisa 1 ja Loviisa 2.

25.7.2018 20:19

Pitkään jatkunut helle haittaa jo Loviisan ydinvoimalan tuotantoa. Fortum Oyj omistaa ja käyttää Loviisan voimalaitosta, joka koostuu kahdesta laitosyksiköstä, Loviisa 1 ja Loviisa 2. Laitosyksiköt on otettu käyttöön vuosina 1977 ja 1980.

Pitkään jatkunut helle on lämmittänyt merivettä voimalan lähellä.

– Meriveden lämpötila on noussut jo lähes 24 asteeseen. Tuotannon puolella se aiheuttaa meille hankaluuksia, käyttöyksikön päällikkö Timo Eurasto kertoo Ilta-Sanomille.

Mitä nämä hankaluudet ovat tuotannon kannalta?

– Meillä on ehdoton raja jäähdytysveden lämpötilasta. Tämä raja on 34 astetta ja sitä emme saa ylittää. Toinen raja on 32 astetta. Se taas vaatii meiltä lisätarkkailua. Jäähdytysvesi pumpataan merestä ja palautetaan sinne noin 10 astetta lämpimämpänä. Lauhduttimessa suljetun vesikierron vesi lauhdutetaan höyrystä jälleen vedeksi, Eurasto kertoo.

Kaikkea höyryn sisältämää lämpöä ei voida käyttää hyödyksi lämmöntuotannossa ja siksi osa sen lämmöstä on siirrettävä pois voimalaitokselta jäähdytysveden avulla mereen.

Jäähdytysvesi pumpataan merestä ja palautetaan sinne siis noin 10 astetta lämpimämpänä. Jäähdytysvesi ei ole kosketuksissa reaktorissa kuumenneen veden kanssa, vaan kulkee omissa putkissaan. Se ei siis ole missään vaiheessa kosketuksissa mihinkään radioaktiiviseen.

Reutersin mukaan tuotantoa on laskettu hieman muutaman tunnin ajaksi.

– Tällainen tilanne on harvinainen. Toimimme siis varman päälle siten, että emme ylitä ympäristön kannalta tärkeitä lämpötilan arvoja, vaan toimimme lupaehtojen mukaan, Eurasto sanoo.

Viime vuosi eli tuotantovuosi 2017 oli Loviisassa laitoshistorian paras. Voimalaitoksen käyttökerroin oli 92,7 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?