Suomen vaarallisimmat ammatit listattu – synkimmällä alalla 11 982 tapaturmaa vuodessa, 5 kuollutta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomen vaarallisimmat ammatit listattu – synkimmällä alalla 11 982 tapaturmaa vuodessa, 5 kuollutta

Juuri nyt rakennusalalla eletään nousukautta, mutta samalla myös synkkää vuotta.

23.7.2018 6:51

Rakennustyöntekijä on tapaturmatilastojen valossa Suomen riskialttein ammatti. Rakennustyöntekijöille sattui yhteensä 11 982 tapaturmaa vuonna 2016.

Myös kuolemaan johtaneita turmia tapahtui eniten rakentamisen toimialalla: 20 työpaikkatapaturmissa kuolleesta palkansaajasta viisi työskenteli rakennusalalla.

Juuri nyt rakennusalalla eletään nousukautta, mutta samalla myös synkkää tapaturmavuotta. Kevään aikana rakennustyömailla on sattunut jo kolme työntekijän kuolemaan johtanutta turmaa.

Helmikuussa Helsingin Kalasatamassa menehtyi tavarahissin asentaja pudottuaan työtoverinsa kanssa 19 metrin korkeudesta, ja seuraavana päivänä Espoossa paalutuskoneen kuljettajan apumies sai surmansa jäätyään paalun alle puristuksiin. Huhtikuussa taas työntekijä jäi kaatuvan siilon alle surullisin seurauksin Kurikassa.

Suuri työtapaturman ja -kuoleman riski on myös konepaja- ja valimotyöntekijöillä, asentajilla sekä kuljetusalan työntekijöillä.

Kun työpaikkatapaturmien määrä suhteutetaan alalla työskentelevien lukumäärään, maatiloilla tehtävä työ oli vielä rakennus-, teollisuus- ja kuljetustyötäkin riskialttiimpaa.

Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen Melan työturvallisuusagronomin Erik Lindroosin mukaan varsinkin eläinten kanssa toimittaessa sattuu paljon vahinkoja ja vaaratilanteita.

– Tapaturmaisesti kuolee vuosittain kolmesta neljään maatalousyrittäjää, Lindroos sanoo.

Kaikista työtapaturmista kaikkein tavallisimpia ovat kaatumisesta, hyppäämisestä, liukastumisesta tai putoamisesta aiheutuneet nyrjähdykset ja venähdykset. Noin joka kolmannessa tapauksessa vahingoittumiseen liittyivät erilaiset telineet, tasot ja pinnat.

Tapaturmakeskuksen tietoon on tullut tähän mennessä yhteensä 19 työtapaturmakuolemaa vuodelta 2017. Niistä 16 tapauksessa uhrina oli työntekijä ja kolmessa yrittäjä.

Viime vuoden luvuissa ovat mukana muun muassa kaksi luotsiveneen miehistön jäsentä, jotka hukkuivat aluksen kaaduttua ylösalaisin. Työntekijöitä menehtyi myös sahalla kuorikuljettimen kunnossapitotöissä, metsäkonetapaturmassa, voimajohtotyömaalla, kaivutyömaalla, hakkuutyömaalla, liikenteessä työajossa, hapenpuutteeseen lietesäiliössä, teräsrullaa siirrettäessä, purkutöissä ja viemäriputkien korjaustöissä.

Monissa tapauksissa työntekijä tai yrittäjä oli jäänyt puristuksiin tai saanut kuolettavan sähköiskun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?