Köysirata Tampereen keskustasta Särkänniemeen? Hurja idea nytkähti eteenpäin - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Köysirata Tampereen keskustasta Särkänniemeen? Hurja idea nytkähti eteenpäin

Tekeillä olevasta asemakaavasta löytyy varaus köysiradalle.

Särkänniemeen suunnitellaan hiihtohissin tapaista rataa, kuten kuvassa Barcelonassa.­

20.7.2018 13:36

Yli 30 vuotta vanha idea saattaa lopulta toteutua Tampereella.

Muutama vuosikymmen on nimittäin suunniteltu sitä, että köysiradalla pitäisi päästä kaupungin keskustasta Särkänniemeen. Mainio idea. Ainakin se helpottaa ruuhkia, kun väki vaeltaa huvipuistoon ilmojen teitä.

Aamulehden Moro-liite nosti köysiratahankkeen isosti esille. Morossa tosin esikuvaksi otettiin Dubaista löytynyt köysirata, jossa matkustaja roikkuu valjaissa vaijerissa ja liukuu painovoiman avulla alamäkeä jopa 150 km/h nopeudella. Tätä viritystä Särkänniemen johto ei pidä toteuttamiskelpoisena.

– Meidän suunnitelmissa on hiihtohissityyppinen kondoli- tai kabiiniköysirata, joka yhdistäisi meidät kaupungin keskustaan, sanoo Särkänniemen toimitusjohtaja Miikka Seppälä.

Suurten joukkojen liikutteluun Dubain rata ei kelpaa. Siinä yksi henkilö kerrallaan liukuu hurjaa vauhtia alamäkeä. Ymmärrettävistä syistä rata on yksisuuntainen – ellei joku sitten halua kivuta vaijeria pitkin takaisin lähtöpaikkaan.

Miikka Seppälä uskoo köysiradan tuovan tarvittavaa lisäarvoa.­

– Nuo on enemmänkin elämyksiä, kun lasketaan vaijeria pitkin jostakin korkealta. Meidän ajatus köysiradasta on se, että se pystyisi liikuttelemaan 1 000 tai 2 000 ihmistä tunnissa. Se on tavallaan hiihtohissimäinen köysirata, jollaisia on toteutettu muun muassa Barcelonassa, Miikka Seppälä sanoo.

– Konekäyttöinen hiihtohissityyppinen köysirata sopii suurten joukkojen liikutteluun ja se on silti elämys, kun se menee tuolla ilmassa.

Särkänniemen asemakaava on työn alla. Siinä on varaus köysiradalle.

– Kun kaava on vahvistettu, köysirataa voidaan ryhtyä tekemään, Seppälä sanoo.

Kaavaluonnoksen mukaan köysiradan toinen pää tulisi Särkänniemen parkkipaikan tienoolle – ei siis Näsinneulan katolle. Mihin köysiradan kaupunginpuoleinen pää sijoittuu, se on vielä ratkaisematta.

– Meidän ajatus on, että köysirata menisi keskustassa sellaiseen paikkaan, missä liikkuu paljon ihmisiä. Se toisi yhden vaihtoehdon saapua meille, Seppälä sanoo.

Idea köysiradasta ei ole uusi. Kun hotelli Ilves 1980-luvun puolivälissä valmistui, Tampereen matkailupomo ehdotti, että sieltä voisi vetää köysiradan Näsinneulaan. Huima visio saattaa lähivuosina toteutua ainakin osittain. Ei Ilveksestä Näsinneulaan, mutta keskustasta Särkänniemeen kuitenkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?