Kauppatorin myyjät joutuivat Trumpin ja Putinin vuoksi pakkolomalle: ”Yhden vapaapäivän pitää ihan mielellään” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kauppatorin myyjät joutuivat Trumpin ja Putinin vuoksi pakkolomalle: ”Yhden vapaapäivän pitää ihan mielellään”

Kauppatori suljettiin maanantaina, kun Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit tapasivat Helsingissä. Kyse oli käytännössä palkattomasta pakkolomasta. Moni kuitenkin suhtautui vapaapäivään lähinnä huojentuneesti.

19.7.2018 7:16

Helsingin Kauppatorilla oli juuri alkanut kesän kovin sesonki, kun Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen seisautti toritoiminnan maanantaina.

Alue tyhjennettiin kauttaaltaan ja monet lähistöllä olleet liiketilat pidettiin suljettuina.

Nyt Kauppatorilla ei näy enää merkkiäkään maanantain poikkeusjärjestelyistä. Turistit kansoittavat toria, ihmiset parveilevat kojuilla ja kauppa käy jälleen sesongin lailla.

Moni torimyyjä kuitenkin pohtii maanantaista koituneita ansionmenetyksiä.

– Kyllähän yksi palkaton pakkoloma tekee selvän loven torimyyjän ansioihin. Sesongin aikana nimittäin on tienattava alinomaa. Jos mansikat ovat vanhentuneet päivänkin, ne joutuu myymään alennuksella, torimyyjä Tuula Matero sanoo.

– Ei kuitenkaan ole kieltäminen, etteikö päivän vapaa olisi tullut myös tarpeeseen, Tuulan aviomies Jouni Matero hymähtää.

  • Katso videolta muiden torimyyjien kommentteja maanantain vaikutuksesta torikauppaan.

Materot ovat pitkän linjan torimyyjiä. Kesä merkitsee heidän kohdallaan käytännössä tauotonta työputkea.

– Kun herää aikaisin ja työskentelee myöhään päivästä toiseen, on univajetta ja uupumusta. Tässä tilanteessa yhden vapaapäivän pitää ihan mielellään, vaikka se olisikin palkaton, Jouni Matero sanoo.

Tuula puolestaan vertaa maanantaita sadepäivään.

– Jos maanantaina olisi satanut, vaikutus kauppaan olisi varmasti ollut sama. Kauppa olisi seisahtunut sateen ajaksi. Ehkä asiasta kannattaa ajatella näin.

Jouni ja Tuula Matero ovat pitkän linjan torimyyjiä. Tuula Matero vertaa Kauppatorin maanantaista sulkemista sadepäivään: ”Vaikutus myyntiin olisi todennäköisesti ollut samanlainen, jos olisi satanut.”­

Useat muut torimyyjät niin ikään yhtyvät Materoiden näkemykseen.

– Kysyitkö, että olemmeko me loukkaantuneita siitä, kun jouduimme poistumaan täältä maanantain ajaksi? korukauppias viereiseltä kojulta huikkaa englanniksi.

– Päinvastoin! Sain kerrankin nauttia aurinkoisesta päivästä niin, etten ollut tässä päivystämässä, hän nauraa.

Maanantai saattoi haitata ennemmin työntekijöitä kuin yrittäjiä

Monella torikauppaa käyvällä yrittäjällä on kojuja Kauppatorin lisäksi myös muilla Helsingin toreilla.

Heidän oli mahdollista siirtää myynti Kauppatorilta toisaalle ja näin välttää haitat, joita maanantain poikkeusjärjestelyistä toritoiminnalle olisi muutoin aiheutunut.

Yrittäjiä enemmän maanantain poikkeusjärjestelyistä kärsivät työntekijät.

– Olen käytännössä yrittäjän palkkaama kesäapulainen. Asun valtaosan vuodesta Shanghaissa ja käyn kesäisin Suomessa töissä. Minun kaltaiselle kesätyöntekijälle maanantaista saattoi koitua ihan todellista ansionmenetystä, mansikoita myyvä Anni Nykänen sanoo.

Nykänen tosin onnistui hankkimaan korvaavaa työtä muualta maanantain ajaksi. Niinpä hän ei tohdi tarkkaan arvioida, kuinka suurista ansionmenetyksistä olisi ollut kyse, jos hän olisi viettänyt palkatonta vapaata.

Anni Nykänen asuu Shanghaissa valtaosan vuodesta. Tänä kesänä hän työskentelee torimyyjänä Kauppatorille. Maanantaina Nykänen onnistui saamaan työtä toisaalta ja sai näin paikattua Kauppatorin sulkemisesta aiheutuneita ansionmenetyksiä.­

”Kauppatorin sulkemisesta olisi voinut tiedottaa tarkemmin”

Torimyyjille ei ole luvassa hyvityksiä maanantain aiheuttamista tappioista.

Helsingin kaupungin ja torimyyjien välisen sopimuksen ehdoissa on kohta, jonka mukaan kaupungilla on oikeus tarvittaessa keskeyttää toritoiminta eikä maksaa tästä korvauksia.

Vuokraa myyjien ei kuitenkaan tarvinnut maanantain osalta maksaa.

Tuula ja Jouni Matero esittävät viranomaisille kuitenkin yhden toiveen, mikäli Helsingissä järjestetään vielä vastaisuudessa muita Trumpin ja Putinin tapaamisen kokoluokkaa olevia tilaisuuksia.

– Viranomaisten olisi hyvä tiedottaa käytännön järjestelyistä ajoissa. Yrittäjät ehtivät silloin valmistautua ja varautua paremmin.

– Vielä viime viikolla Kauppatorilla kiersi huhu, että alue olisi suljettuna jopa kolmen päivän ajan. Siinä oli melkoinen miettiminen, että mihin marjat ja vihannekset saa varastoitua, jos näin todella olisi ollut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?